Inteligencia je naša schopnosť učiť sa, uvažovať, porozumieť a narábať s informáciami.

Poznať veľa však neznamená byť inteligentný. Inteligencia nie je informácia sama o sebe, ale úsudok, na ktoré informácie sa máme sústrediť a použiť ich.

5 spôsobov ako sa stať inteligentnejším

1. Čítajte

Uvedomujete si, že vďaka čítaniu sa môžete naučiť za pár hodín to čo niekomu trvá celú večnosť? Čítanie nielen informuje, ale taktiež zvyšuje vašu schopnosť učiť sa novým veciam, a tým pádom zvyšuje vašu inteligenciu.

Hoci vedomosti nevypovedajú o vašej inteligencií, sú jej základom, takže je dôležité pestovať radosť z čítania.

Je skvelé, že ľudia, ktorí sa stali úspešní, napíšu svoje tajomstvá do knihy a vy ju môžete kúpiť za pár eur. Za pár eur a pár hodín čítania môžete doslova niekomu zobrať časť jeho mozgu a načerpať z jeho inteligencie.

Čítanie vám prináša nové myšlienky a zlepšuje váš intelekt, a tým vytvára schopnosť robiť lepšie logické prepojenia, pretože čítanie vám dáva viacej zo skladačky puzzle – zvanej život. Čítaním z rôznych zdrojov získavate múdrosti veľkého množstva ľudí.

Čítať blog ako je tento je skvelá cesta k zvýšeniu vašej inteligencie. Pamätajte, čitatelia sú lídri, a lídri sú obvykle inteligentní.

2.Učte druhých

„Tí, ktorí chápu, učia.“ – Aristoteles

Učenie zvyšuje vašu schopnosť uvažovania, ktorá je kritickým aspektom vašej inteligencie. Ak niekto z vás niekoho niekedy vzdelával, určite ste si uvedomili, že učenie zvyšuje schopnosť vášho uvažovania, pretože keď učíte, často sa musíte pozerať na preberanú látku z rôznych uhlov pohľadu.
Učenie je oveľa viac užitočnejšie pre učiteľov ako žiakov.

3. Prax

Činy zvyšujú schopnosť pochopiť podstatu. Môžete mať nejakú informáciu a naučiť ju druhého, ale  nikdy nepochopíte podstatu, pokiaľ ju nepremietnete do praxe.  Ak chcete napríklad významne zvýšiť vašu inteligenciu ohľadom varenia, nemôžete len sedieť pred televíziou a sledovať Varím, Varíš, Varíme alebo rôzne kuchárske programy. Naučiť variť sa musíte pokúšaním, zlyhávaním a cibrením vášho umenia.

Vždy pochopíte veci lepšie, ak ich budete robiť sami. Poznatky vám dajú kúsky skladačky puzzle a porozumenie vám pomôže ich spojiť dohromady.

4. Zamerajte sa iba na jednu vec

Ovládať niečo bravúrne je znak inteligencie. Ovládanie vzniká sústredením sa na podstatu, až kým ju plne nepochopíte. Ak podrobne pochopíte jednu vec, pomôže vám to lepšie pochopiť iné. Ak zvládnete hrať na klavír, je logické, že lepšie pochopíte aj muzike ako celku.

5. Sledujte viac televíziu

Sledovaním televízie sa stanete viac všestranní a zabehnutí. Samozrejme nemám na mysli sledovanie Simpsonovcov. Ja vravím o sledovaní relácií, ktoré ponúkajú nejakú informáciu. Ako napríklad politické show alebo relácie na Discovery či History channel. Tieto relácie môžu zvýšiť vašu schopnosť učenia, uvažovania a chápania. Pokiaľ si samozrejme nevyberiete náučné relácie, ktoré vás stresujú.

Uvedením týchto princípov do praxe, začnete naberať podobu intelektuálov. Vaša schopnosť učiť sa novým veciam porastie, vaša logika bude využitá, vaše chápanie stúpne a vy začnete perfektne ovládať minimálne jednu vec.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup