Ste to, čo jete! Túto vetu už určite veľakrát počula väčšina  z vás. Je to však pravda. Tie najzložitejšie mozgové procesy sú doslova poháňané glukózou, ktorá cirkuluje z brucha až do mozgu.

Je nepopierateľné, že ľudské telo je energický systém, a aby správne fungoval, treba ho správne živiť. Dnešný článok bude o produktivite. O jedlách, ktoré vám dokážu dodať dostatok energie na prácu a premýšľanie, a tým odpovedať na otázku ako sa stať produktívnejším. 

1. Bobuľovité ovocie – každý druh bobúľ sa rovná zlatu. Majú silnú kombináciu antioxidantov, ktorých obsah môže zlepšiť pamäť aj motorické schopnosti. Ak ich budete kombinovať s avokádom alebo vlašskými orechmi s obsahom esenciálnych mastných kyselín, vášmu mozgu sa dostane prvotriednej výživy.

2. Losos – obsahuje omega 3 mastné kyseliny, proteín, železo a vitamín B, ktoré podporujú pamäť, myslenie a sústredenie. Patrí síce medzi tie drahšie jedlá, myslím si však, že raz začas sa to v rámci spestrenia jedálnička dá zvládnuť.

3. Baklažán – Veľa ľudí ho na prvý pohľad možno ani nespozná, deti sa mu na tanieri vyhýbajú, avšak ak sa chcete stať produktívnejší, tak sa mu naopak vystavujte často. Baklažán udrží váš mozog bystrý a zlepšuje komunikáciu medzi mozgovými bunkami.

4. Kofeín v káve zlepšuje pamäť a dokonca chráni pred viečkovými zášklbmi – (týka sa to najmä tých, ktorí celé dni pozerajú do počítača). Káva je taktiež  bohatá na antioxidanty, aminokyseliny a minerály. Káva je zdravá, len ju treba piť s mierou.

5. Tmavá čokoláda – obsahuje antioxidanty, ktoré zvyšujú produkciu endorfínu a zároveň dokáže zlepšovať sústredenie, zatiaľ čo mliečna čokoláda je dobrá na zrýchlenie reakčného času a zlepšenie vizuálnej pamäti.

6. Zelený čaj – Tento čaj sa pije na zemi už viac ako 5 tisíc rokov. Má veľmi silné fyziologické účinky a pomáha chrániť nervový systém.

7. Jogurt – taktiež dokáže zázraky. Obsahuje proteíny, kopec minerálov a probiotiká, ktoré pomáhajú zažívaciemu systému.

8. Tmavá listová zelenina – je to pravdepodobne to najlepšie, čo môžete jesť. Môže to byť napríklad špenát, kapusta, brokolica či  kel.  Je plná vitamínov a minerálov. Napríklad železo, ktoré sa v nej nachádza, pomáha priviesť do tela a do mozgu viacej kyslíka.

9. Červené víno – aj keď vám neodporúčam v práci piť alkohol, červené víno dokáže významne zlepšiť krátkodobú pamäť a motorické schopnosti. Samozrejme s mierou.

10. Celozrnná strava – napríklad hnedá ryža je plná vitamínov a magnézia, je bohatá na antioxidanty a fytonutrienty, ktoré okrem iného znižujú riziko srdcových ochorení.

11. Horúce kakao – antioxidanty v kakae chránia mozgové bunky pred oxidačným stresom.

12. Cesnak – obsahuje silné antibakteriálne a antivírové zložky, ktoré pomáhajú zbaviť sa stresu, prechladnutia a infekcií.

Nakoniec dve jedlá, ktoré vám vašu produktivitu znížia:

Tažké kalorické jedlá – hamburgery, hranolky, všetko toto vás v práci len spomalí a vy budete zrelí akurát tak na posteľ.

Slabé stravovanie – keď budete jesť málo, informačný proces vo vašom tele sa spomalí, bude vám oveľa dlhšie trvať reagovať a taktiež budete mať problémy s pamäťou.

Opäť sa len potvrdilo, že sme to, čo jeme. Je jedno čomu sa venujete vo vašom osobnom alebo profesionálnom živote, ak sa chcete stať produktívnejší, určite by som dal na tanieri týmto jedlám väčší priestor.

Tie sa nám za to odmenia pevnejším zdravím a dosiahnutými úspechmi!

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup