Ste z tých, ktorí potichu závidia úspechy druhých a často vám chodí hlavou, „Prečo ja nie som ten úspešný? Prečo som nedosiahol takú slávu aj keď som tvrdo pracoval? Čo robím zle?“.

Práve na základe spomínaných otázok a nedostatočnej sebadôvere, môžete ľahko stratiť motiváciu pracovať, aj keď ste tým doslova posadnutí. Stále si v hlave premietate, „Akokoľvek sa len snažím, nedokážem dosiahnuť výsledky. Všetci ostatní dosahujú úspechy tak ľahko“.

Ak ste na tom podobne, prečítajte si nasledujúce postrehy.

Neschopnosť spozorovať celý obraz

Keď uvažujete nad myšlienkami ako, „Tak ľahko sa dostali na svoju úroveň“, prípadne „Niečo so mnou nie je v poriadku, rovnako tak aj s prácou, ktorej sa venujem“, znamená to, že vám chýba kompletný obraz.

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že úspechy, ktoré dosahujú ostatní neprichádzajú za noc. V skutočnosti to trvá pomerne viac ako jednu noc, kým sa dostanú na súčasnú úroveň. Rovnako tak museli vynaložiť obrovské úsilie, kým im úspech zaklopal na dvere. Práve preto, že dosiahnuť úspech zaberie viac, ako len jednu noc, musia byť všetci vo svojich aktivitách vytrvalí.

Aj keď predchádzajúce postrehy sú pravdivé, keď sa zameriame na dosahovanie úspechu, treba sa zamerať na rozhodujúci rozdiel medzi úspešnými a neúspešnými ľudmi.

Život v pohodlnej zóne

Zoberme si napríklad priemerného Jozefa alebo Janu. On aj ona žijú v útulnom prostredí a každý deň robia pomerne rovnaké veci. Všetko sa tak vyvíja príjemne a dobre. Na ich ceste neexistujú žiadne prekážky, ťažké rozhodnutia a podobne. Obaja si žijú v pohodlnom prostredí.

Na druhej strane si zoberme úspešného Petra. Rovnako aj on má svoje pohodlné prostredie, ale rozdiel je v tom, že sám seba pravidelne posúva za hranice tejto zóny. Často zlyháva, ale berie to ako ponaučenie a učí sa z vlastných chýb. Dá sa povedať, že je ochotný robiť veci, aké priemerný Jozef nerobí. Zameriava sa na aktivity, ktoré ho dostávajú von z pohodlného prostredia.

Dohoda tak znie nasledovne:

Aj keď posúvanie sa von z pohodlnej zóny vám môže pripadať nepríjemné, odmena môže byť obrovská a môžete tak dosiahnuť vaše ciele omnoho rýchlejšie. Ak však nie ste ochotní urobiť nič preto, aby ste sa posunuli von, uvedomte si, že dosiahnutie úspechu vám zaberie omnoho viac času.

Teraz, keď už viete o tom, že sa treba vymotať z pohodlnej zóny, treba sa zamerať na hlavné prekážky, ktoré vám v tom bránia:

– Neveríte si dostatočne na to, aby ste konali

– Bojíte sa zlyhania

– Bojíte sa odmietnutia od ostatných ľudí

Vyriešiť tento zoznam prekážok sa môže zdať nemožné, nemali by ste sa toho však obávať. Som presvedčený, že ak budete naozaj chcieť, dokážete to!

Dostaňte sa z pohodlného prostredia

Čo takto vzdať sa pohodlia a tým dosiahnuť rýchlejšie úspech?

V prvom rade si uvedomme, že aj keď chybne zmýšľame nad potencionálnym zlyhaním, celý pocit je len vo vašej hlave. Čo je vlastne to zlyhanie? Povedali by ste o niekom, že zlyhal, aj keď sa odhodlal prinútiť sa do vecí, ktorých sa obával? Ja rozhodne nie! Naopak by som danej osobe vyjadril rešpekt za to, že bola odhodlaná pustiť sa do vecí, ktorých sa ostatní báli.

Keď sa rozhodnete konať vo veciach, ktorých sa obávate, vaše sebavedomie dostane obrovské povzbudenie. Následne sa tak pristihnete ako kričíte „Ja na to mám! Ja to dokážem!“. Sám som mal rovnaký pocit, potom, ako som dokázal uskutočniť to, čo som považoval za nemožné.

Keď sa rozhodnete odvážne konať, môže vám to pripadať, že vás ľudia budú mať za blázna. Koho to však zaujíma? Prečo by ste mali dovoliť ostatným, aby svojím myslením ovládali vaše šťastie?

Keď sa zbavíte všetkého iracionálneho strachu, predpokladov a rozhodnete sa konať, budete o 90% pred ostatnými, ktorí nie sú ochotní pohnúť sa z pohodlia. Zamyslite sa nad tým. Už len jednoduchý fakt začať a konať je niečo, čo ostatní nie sú ochotní podstúpiť. Začnite a už ste o krok vpred. Keď sa odhodláte zistíte, že aj veci, z ktorých ste mali zo začiatku strach sa dokážu zmeniť na zábavu. Musíte len vydržať a ísť si za svojím.

Začiatok zmeny

Existuje mnoho spôsobov, ako sa vymaniť z pohodlného prostredia, ale to čo funguje pre vás, nemusí fungovať pre ostatných.

Skúste tak nasledujúce tipy, ktoré vám v tom pomôžu:

  1. Uvedomte si, že každý začal od nuly. Musíte tak urobiť rovnako, ako sa museli odhodlať aj úspešní ľudia.

  2. Zbavte sa bezpredmetného strachu a všetkých obáv. Zamyslite sa nad tým, že robíte to, čo ostatní ani nie sú ochotní podstúpiť. Práve preto budete o krok pred nimi.

  3. Uvedomte si, že vpred sa môžete posunúť jedine, ak sa rozhodnete konať. Hneď ako sa rozhodnete konať, aj keď ste mali obavy, stanete sa silnejšou osobnosťou a budete mať zo seba dobrý pocit. Práve takto sa buduje sebavedomie.

  4. Začnite v malom. Ak sa chcete stať verejným hovorcom, nemusíte hneď začať rozhovorom pred tisíckami ľudí. Treba to skúšať najskôr pred kamarátmi, prípadne rodinou a následne môžete pridávať.

  5. Zamerajte sa na pravidelnosť vo svojich aktivitách. Najlepšie je, ak sa dennodenne vystavujete aktivitám, ktoré vás posúvajú z pohodlnej zóny.

  6. Hneď ako sa nepohodlný priestor stane pohodlným, skúste niečo väčšie a strašidelnejšie.

Nezabudnite, že existujú dva kľúčové faktory, na ktoré treba pamätať:

– Začnite v malom.

– Pravidelné vystupovanie z pohodlnej zóny, najlepšie každodenne.

Ak sa odhodláte k spomínaným krokom, budete schopní zlepšiť svoje sebavedomie a dokážete sa tak odlíšiť od bežného davu. Keď sa rozhodnete robiť veci, ktorých ste sa obávali, spozorujete možnosti, ktoré pred tým neexistovali.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup