1. Začnete byť viac duchom prítomný

Keď ste zahladený do obrazovky vášho počítača, vôbec nevnímate svet okolo vás. Váš pes možno potrebuje nakŕmiť, alebo ísť na prechádzku. Áno, budete sa mu venovať, ale až potom ako skontrolujete, čo nové na Facebooku. A keď už aj niekam idete, hlavu máte stále zvesenú a pohľad upriamený na váš telefón. Ak obmedzíte Facebook, budete mať hlavu viac hore a začnete vnímať, čo sa deje okolo vás. Pre vášho hladného psa alebo priateľov, ktorí sa s vami chceli stretnúť, to bude len dobré.

2. Spravíte viac

Ako bloger sa pohybujem na internete pomerne často ( čítajte: neustále). Mojím najväčším nepriateľom sú sociálne siete. Je veľmi jednoduché minimalizovať okno s prácou a na pár minút pozrieť čo nové na Facebooku alebo Google+. Pár minút sa veľmi rýchlo zvrtne na štvrť hodinu a skôr ako sa nazdám, stratil som polhodinu času, ktorý sa dal využiť produktívnejšie. Vďaka smartfónom a zrýchlenému internetu v mobiloch, nerobí problém skontrolovať Facebook kdekoľvek. Dokonca aj v práci. Ak ho vypnete, budete musieť vašu nudu zahnať iným spôsobom, a tým bude skutočná práca. Je to jednoduché, ak sa vzdáte Facebooku, vaša produktivita porastie.

3. Môžete sa sústrediť na iné veci

Byť na Facebooku vyžaduje množstvo času. Veľmi ľahko ho môžete premrhať obyčajným aktualizovaním hlavnej plochy. Toto obzvlášť platí odvtedy, ako Facebook upustil od chronologického radenia príspevkov. Odhlásením sa z Facebooku získate veľa voľného času, ktorý môže byť využitý na iné veci. Môžete stráviť viac času s vašou polovičkou alebo s priateľmi. Môžete si ísť zacvičiť, zhodiť pár kíl a cítiť sa lepšie. Možností je doslova nekonečno, pretože budete tráviť čas tým, čo chcete robiť.

4. Môžete spoznať vašich skutočných priateľov

Kamarátiť sa s niekým cez internet je jednoduché. Lajkovať a komentovať príspevky druhých zaberie iba chvíľu. Pridať komentár pod fotku zaberie kamarátovi iba niekoľko sekúnd, no napriek tomu to vo vás vzbudzuje pocit, že mu na vás záleží. Zdá sa, že sú to všetko skutoční priatelia. Akonáhle sa ale odhlásite z Facebooku, väčšina z nich sa vytratí. V skutočnosti na vás záleží iba pár ľuďom, a to sú tí, ktorí sa s vami chcú stretať a tráviť čas. Po odhlásení sa z Facebooku takýchto kamarátov nájdete veľmi rýchlo.

5. Budete mať zo seba lepší pocit

Facebook vám prináša zlý pocit zo seba samého. To netvrdím iba ja, ale aj štúdia, ktorá hovorí o viacerých dôvodoch. Ak pridáte na Facebook príspevok a nikomu sa nepáči, máte pocit, že ste hlúpy. Ak pridáte fotku a nedočkáte sa pochvalných komentárov zo strany druhého pohlavia, cítite sa škaredý. Ste neustále vystavený ľuďom, ktorí sú šťastnejší, viac úspešnejší a majú pevnejšie vzťahy ako vy. Potom niet divu, že ste neustále niečím deprimovaný. Prečo sa dobrovoľne vystavovať niečomu takému? Existuje jednoduchý spôsob ako prestať. Prestávka od Facebooku.

Sociálne siete vznikli z nejakého dôvodu a niekedy pred pár rokmi sme na ten dôvod zabudli. Už dávno to nie je o hľadaní nových ľudí a vytváraní dlhotrvajúcich priateľstiev. Čoraz viac je to len o predvádzaní sa a reklame. Nehovorím, že sa teraz máte z Facebooku nadobro odhlásiť, ale rovnako vám nebude chýbať, ak sa tam neprihlásite za deň tridsať krát.

Zdroj: lifehack.org, foto: flickr.com


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup