Časy kedy prezentácia firmy znamenala veľké obrázky pripnuté na tabuly sú už dávno preč. Boli veľké, bolo náročné ich vyrobiť a zle sa prenášali.

Tento problém však vyriešili Microsoft, ktorý priniesli na trh skvelý nástroj – Prezentácia v Powerpointe. S Powerpointom môžete vytvoriť snímky, ktoré zaujmú, zatiaľ čo vy pohodlne rozprávate a obraz sa premieta na obrazovku alebo projektorom na bielu stenu. Vďaka Powerpointu sa stane prezentácia spoločnosti efektívnejšou a jednoduchšou záležitosťou. Powerpoint je bezpochyby váš priateľ. Prehľadné texty v odrážkach, farebné obrázky alebo dokonca animácie medzi prepínaním jednotlivých slidov, toto všetko dokáže prezentácia v Powerpointe.

Nie všetci však poznajú užitočné zákutia využitia Powerpointu tak, aby s ním mohli spraviť čo najlepší dojem. Preto vám dnes prinášam šesť tipov, ktoré vám pomôžu lepšie prezentovať. Nemusí to však byť len prezentácia vašej firmy, tieto kroky sa dajú použiť napríklad aj ak vás čaká prezentácia bakalárskej práce alebo diplomovky.

1. Vyhýbajte sa preplneným snímkom

Strašne veľa informácií na jednom snímku, tak to je veľká chyba každej prezentácie v Powerpointe, ktorej sa dopúšťa veľa ľudí. Pokiaľ musíte na vyjadrenie vašich postojov použiť text, bude lepšie ak zvolíte odrážky. Najlepšie ak bude každý snímok vyzerať nasledovne. Hore hlavný nadpis danej kategórie alebo témy, ktorej sa venujete. Podnadpis a 3-4 odrážky.

Používajte obrázky. Dávajte ich však na samostatné snímky, lepšie upútajú.

2. Robte čo najviac tabuliek a grafov

Veľké množstvo čísel dá vašim divákom väčší zmysel ak na vyjadrenie použijete tabuľky a grafy. Na grafoch môžete jednoducho sledovať v akom stave sa nachádzajú vaše zisky za určité časové obdobie a pod. Lepšie ako by sa mali diváci orientovať v neprehľadnej spleti čísel.

3. Nesnažte sa byť príliš kreatívni

Zvuky, animácie, videá všetko toto môže obsahovať vaša prezentácia v Powerpointe. Riaďte sa preto radšej heslom v jednoduchosti je krása a keď už tam potrebujete mať nejaké efektné prechody, tak nech sú nerušivé. V žiadnom prípade neodporúčam rôzne vlnivé a točivé efekty.

4. Reklamujte váš biznis

Vaša prezentácia firmy slúži hlavne na to, aby ste prezentovali váš biznis. Komukoľvek prezentujete vašu spoločnosť alebo produkt, je dôležité, aby sa im vryl hlboko do pamäti. Je dobré ak každý snímok vašej prezentácie obsahuje logo vašej značky. Dôležité však je, aby opäť nerušilo. Dobrá voľba je malé logo umiestnené v niektorom z horných rohov. Vždy keď sa dá je dobré ukazovať fotky vašich spokojných zákazníkov ako si vychutnávajú váš produkt a pod.

5. Obmedzte počet snímkov a dĺžku vašej prezentácie

 Prezentácia v Powerpointe nie je žiadny maratón. Čím kratšia tým lepšia. Snažte sa ju dostať pod 20 minút. Chcete predsa viacej času na to, aby ste sa mohli porozprávať s publikom a odpovedať na ich otázky.

Počet snímkov by mal byť taktiež znížený na minimum. Nesnažte sa o vytvorenie množstva snímkov len preto, aby ste ukázali všetky obrázky, fotky a triky, ktoré ovládate v Powerpointe. Pamätajte, ide vám o to, aby ste so svojou prezentáciou zožali úspech, nie sa stratili v množstve snímkov.

 6. Tréning, tréning, tréning

Predtým ako sa vydáte prezentovať, odporúčam si to celé nacvičiť. Prejdite si jednotlivé snímky a ku každému niečo povedzte tak ako by ste už prezentovali. Znova a znova. V žiadnom prípade si však celú vašu reč nepíšte na papier. Prezentácia by mala byť improvizovaná. A keď budete trénovať, môže byť aj profesionálna.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup
ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článok20 rád ako sa zbaviť dlhov
Ďalší článokZen Habits – Pokoj
Naše myšlienky rozhodujú o našom postoji, náš postoj rozhoduje o našich činoch a naše činy rozhodujú o našom živote!