Metadescription:

Program na technické kreslenie si vyberáme najmä podľa toho, čo všetko obsahuje. Hľadáme súčiastky, symboly a nástroje, ktoré potrebujeme vo svojom odvetví, na vypracovanie daného projektu.

Pozrime sa na CAD programy a ich vybavenie v rámci základných verzií i nadstavieb.

Základný CAD program

2D CAD program na presné rysovanie GstarCAD Standard predstavuje jednu z najrozsiahlejších funkcionalít pre univerzálne technické kreslenie. Ak hľadáte alternatívu za AutoCAD LT, toto je ten správny kandidát. No na rozdiel od neho   podporuje aj rozšírenia o profesijné nadstavbové aplikácie a moduly.

Široké spektrum typov čiar, šrafov, kótovacích štýlov, či výkresových šablón vám umožní vytvoriť odborný výkres na základe noriem.

Rozšírený CAD program

Pokiaľ hľadáte program na technické kreslenie rozšírený o ďalšie funkcie aj s možnosťou 3D verzie, zvoľte GstarCAD Professional. Je cenovo dostupnou alternatívou za „veľký“ AutoCAD. Obsahuje úplnú funkcionalitu základnej verzie GstarCAD Standard, rozšírenú o ďalšie funkcie ako Lupa na prácu s veľkými, husto pokreslenými, výkresmi, či Dynamické bloky, vďaka ktorým už nemusíte neustále kontrolovať príkazový riadok.

Najviac sa však odlišuje v 3D, doplnenej o základné 3D modelovanie a objemové funkcie (sčítanie, odčítanie, prienik), import a export modelov z iných 3D CAD/CAM programov, generovanie 2D rezov a pohľadov z 3D modelov na rýchlejšie dokončenie 2D dokumentácie, nástroje na úpravy 3D objemových telies, STL export pre 3D tlačiarne.

Špecializované súčiastky, symboly  a nástroje pre nadstavby CAD

  1. Pre architektov: knižnica otvorov, okien, dverí, nábytku, zariadenia, kuchynských spotrebičov, topografických symbolov, knižnica BOZP a požiarnych bezpečnostných symbolov, nástroje ako viacvrstvové steny, architektonické kótovanie, rýchle vytváranie popisov, možnosť  navrhovania havarijných únikových plánov a trás.
  2. Pre strojárov a mechanikov: skrutky, matice, pružiny, ložiská, oceľové profily, príruby, rúry, zváracie symboly, symboly pre pneumatiku a hydrauliku.
  3. Pre odvetvie HVAC & Piping: symboly pre vykurovanie, ventiláciu, klimatizáciu, symboly zdravotnej a požiarnej bezpečnostnej techniky, sanita, funkcie navrhovania plánov a diagramov, izometrické pohľady.
  4. Pre elektro a inštaláciu: knižnica niekoľko tisíc symbolov pre elektrické a priemyselné inštalácie, telekomunikačné, bezpečnostné a anténne inštalácie, svietidlá, rozvádzače, funkcie ako automatické číslovanie elektrických obvodov a editor diagramov.

Doplnkové knižnice

Ak sa vám máli, k dispozícii je doplnková knižnica CP-Symbols Suite. Obsahuje  viac ako 500-tisíc CAD prvkov s normalizovanými súčiastkami, značkami a symbolmi pre profesie architektúra, strojárstvo, elektro, TZB (plyn, voda, sanita, vzduchotechnika), pre DWG / DXF kompatibilný CAD. Výhodou je, že v sade s vybraným súvisiacim programom na technické kreslenie je o 50 percent lacnejšia.