Patrím medzi zástancov menej konzumného života.

Ak sa však pokúšate ušetriť každý cent, pravdepodobne mierite zlým smerom.

Byť skromný je pekné, avšak spôsob ako sa cítite je oveľa dôležitejší. Platí, že to na čo sa sústredíte aj pritiahnete.

Ak si niečo „nemôžete dovoliť“, je to vaše rozhodnutie, či sa budete sústrediť na negatívne alebo pozitívne veci.

 

3 Znaky, ktoré vám napovedia, že ste zašli príliš ďaleko

Na vašej ceste sa stretnete s mnohými varovnými signálmi, ktoré vám napovedia, že ste to s vašou šetrnosťou prehnali.

1. Šetrenie každého centu 

Vždy keď sa ocitnem v obchode a začnem porovnávať dva balíčky ryže v snahe ušetriť dvadsať centov tak sa zastavím. To je čas, kedy viem, že som už zašiel príliš ďaleko. Mať informácie o tom čo kupujete je jedna vec, ale snažiť sa ušetriť na každej drobnosti má od skromnosti ďaleko.

2. Zanedbávanie toho, čo chcete.

Byť skromný pre mňa neznamená, že sa ukracujem o pôžitky. Je to o tom, byť si vedomý  rozhodnutí a následkov, ktoré to prinesie. Ak mám pocit, že nový počítač je niečo, čo chcem a čo by som mohol využiť, potom nemám problém našetriť nejaké peniaze navyše, aby som si zakúpil nejaký kvalitný, ktorý mi vydrží viacej rokov.

3. Eliminovanie zábavy

Opäť, ak sa budete všade pokúšať ušetriť peniaze, tak to nebude fungovať, ak si nikdy nedoprajete nejakú zábavu. Je normálne ísť niekam von na večeru, pozrieť si film v kine alebo ísť niekam na výlet. Neexistujú žiadne pravidlá. Vy rozhodujete o tom ako chcete žiť váš život.

 

5 spôsobov ako byť skromný a cítiť sa hojne

Byť skromný a zároveň sa cítiť skvelo je naozaj možné.

Poznám ľudí, ktorí majú oveľa viac peňazí ako ja a nie sú spokojní. Dostal som sa do bodu kedy som si uvedomil, že ak dosiahnete určitú hranicu bohatstva, peniaze už nemajú na vaše šťastie veľký význam.

Nehovorím, že celý život budem žiť ako žijem teraz, avšak pre túto chvíľu to takto mám rád, oslobodzuje to moju myseľ a dovoľuje mi robiť to, čo mám rád.

1. Vďačnosť 

Najlepší postoj je vďačnost. Namiesto premýšľania nad tým, čo nemáte, sústreďte sa na to, čo máte. Neexistujú žiadne obmedzenia za čo všetko môžete byť vďační.

Napríklad som vďačný za to, že:

Mám jedlo

Miesto na bývanie

Skvelú priateľku

Super psa

Tečúcu vodu

Milujúcu rodinu

Tento zoznam môže pokračovať ďalej a ďalej. Je veľmi jednoduché brať všetky tieto veci ako samozrejmosť. Pripomínanie si toho, že má pre mňa obrovskú cenu mať kde žiť, mať tečúcu vodu, jedlo, toto všetko kompletne posúva moju perspektívu.

2. Odmena 

Vždy keď mám pocit, že som bol po dlhšiu dobu skromný, mám tendenciu sa určitým spôsobom odmeniť. Idem buď niekam do kina alebo si niečo kúpim. Chcem tým poukázať na to, že by ste sa nemali báť odmeniť sa. Pamätajte, na tejto planéte sme preto, aby sme si to tu vychutnávali.

3. Sústredenie

Kde ide vaše sústredenie, tam priteká energia. Ako som už povedal vyššie, ak sa budete neustále sústrediť na negatívne veci, dostanete ich viac. Byť pozitívny nie je o tom byť ignorant. Nevidím žiadny dôvod v tom, aby som sa cítil zle, keď vy sa môžete cítiť dobre. Ak sa pozeráte na nový notebook a sústredíte sa na to, aký je to zlý pocit nemôcť si ho kúpiť, je to vaše rozhodnutie. Prečo však nezačnete sústrediť vašu pozornosť na možnosť, že si ho nekúpite hneď teraz, pretože aj napriek tomu môžete žiť život, ktorý chcete. Ak ho budete naozaj chcieť, môžete si naň vždy našetriť.

4. Stanovte si priority

Byť skromný nie je o tom byť lakomý, je to o poznaní svojich priorít. Namiesto vlastnenia auta, domu alebo televízie by ste si mohli našetriť na výlet, na nejakú akciu alebo jednoducho len zmeniť zabehnutý režim vášho života.

5. Zmysel

Viem, že toto je opakovanie niektorých bodov vyššie, ale je veľmi dôležité si to opäť zopakovať. Ak máte nejaký zmysel v tom, že budete skromní, zvyknete si na to ľahko a budete sa cítiť dobre. Vždy keď sa snažím kúpiť si niečo nové a zbytočné, premýšľam nad tým či to má zmysel. Prečo žijem spôsobom akým žijem. Chcem si kúpiť hromadu nejakých vecí alebo žiť život, ktorý chcem?

Byť skromný nemusí byť nudné a deprimujúce. Všetko to závisí od toho, na čo sa rozhodnete sústrediť. Koniec koncov, je iba vašim rozhodnutím, ako sa chcete cítiť.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup