Veľa z nás sa neprestane vzdelávať ani po skončení školy. Buď študujeme kvôli novej práci, dúfame v povýšenie, chceme mať jednoduchší život, alebo nám robí jednoducho učenie radosť. Ak ste za mlada neodhalili tajomstvá aké skrýva efektívne učenie, pravdepodobne ste pri štúdiu stratili už mnoho času.

Dnes vám preto ponúkam pár tipov, ktoré vám pomôžu k tomu, aby ste si väčšinu učiva zapamätali a samozrejme mu aj pochopili. Takže poďme si teraz odpovedať na otázku ako sa efektívne učiť. 

Nestačí iba čítať

Najväčšou chybou, ktorú robí veľa ľudí pri učení je, že knihu alebo poznámky čítajú stále a stále dookola. Samozrejme, niečo sa vám z toho v pamäti zachytí, ale určite to nepatrí medzi efektívne spôsoby vzdelávania.
Ak ste niekedy čítali nejaký text a potom ste si uvedomili, že nechápete ani slovo, sami ste zistili, aké jednoduché je prestať sa sústrediť nato, čo čítate a rozmýšľať nad milión inými vecami okolo vás. Preto, aby ste sa niečo naučili, nestačí len čítať.  Efektívne učenie zahŕňa tieto kroky:

Premietnite si učivo do praxe

Efektívne učenie nie je o tom, aby ste si do hlavy natlačili informácie a o pár dní ich zabudli. Keď sa niečo učíte, najlepší spôsob, ako si to dostať do hlavy je vyskúšať to v praxi.

Napríklad:

  • Namiesto čítania PHP kódov, vyskúšajte naprogramovať nejaký script priamo na nejakom webe
  • Namiesto študovania tajov varenia, vyskúšajte čosi uvariť!
  • Namiesto neustáleho učenia sa Francúzštiny, skúste písať alebo rozprávať

Vypisujte si

Ak si chcete niečo zapamätať, napríklad poučku z knihy alebo citáciu z literatúry – veľmi pomáha, ak si to vypíšete. Čím viac krát to urobíte, tým je väčšia šanca, že vám to utkvie v pamäti. Pre ubezpečenie, že sa vám to nedostalo len do krátkodobej pamäte, skúste si danú poučku alebo citáciu vypísať v rôznych časoch počas dňa.

Spravte si test

Pokiaľ sa neotestuje, nikdy nezistíte, či ste sa učili dostatočne. Ak sa napríklad učíte na nejakú skúšku. Poproste niekoho či by vám nemohol položiť pár otázok z danej látky.

Ak sa napríklad začínate učiť nejaký jazyk, tak v tom prípade by ste mohli skúsiť napísať nejaký text bez toho, aby ste sa pozerali do knihy alebo poznámok a následne ho dať prekontrolovať niekomu, kto daný jazyk naozaj ovláda.

Poznáte aj vy nejaké metódy na efektívne učenie? Podeľte sa o to s nami v komentároch.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup