Aj keď je náš blog zameraný skôr na štýl a dizajnový nábytok, dnes sa zameriame na praktickejšiu tému – Ako vybrať kancelársku stoličku. My sami totiž máme sedavé zamestnanie a prejavujú sa na nás príznaky rôznych zdravotných problémov, ktoré spôsobuje práve každodenné sedenie, presnejšie nesprávne a dlhé každodenné sedenie. Jedná sa o bolesti chrbta, bolesti rúk a zápästia a ďalšie nepríjemnosti.

RIEŠTE BOLESTI – ZAUJÍMAJTE SA O TO, AKO A NA ČOM SEDÍTE

Sedavé zamestnanie spôsobilo novú civilizačnú chorobu, a to chronické bolesti spôsobené zlým sedením. Ak aj vy sedíte niekoľko hodín denne za počítačom, je výber správnej kancelárskej stoličky rovnako dôležitý, ako napríklad výber vhodného matraca do postele. Na oboch týchto kusoch nábytku trávime často viac ako polovicu dňa.

Pri výbere kancelárskej stoličky a stola dbajte na to, aby vám tento kancelársky nábytok dovolil sedieť tak, ako vidíte na obrázku. Neváhajte tiež požiadať o radu odborníka.

AKO VYBRAŤ KANCELÁRSKU STOLIČKU KROK PO KROKU

Po prvé je dôležité si zodpovedať otázku, pre koho je stolička určená a na aký účel ju budete používať. Hlavným ukazovateľom je doba, ktorú denne budete tráviť sedením na kancelárskej stoličke.

  • 4 hodiny denne a menej (krátka doba sedenia) – tu až tak nezáleží na výbere mechaniky
  • 12 hodín denne a menej (dlhšia doba sedenia) – jedná sa napríklad o štandardnú osemhodinovú smenu, v tomto prípade už zvoľte synchrónnu mechaniku, vhodná je tiež hojdacia a asynchrónna mechanika
  • 12 hodín denne a viac – stoličky pre nepretržité prevádzky, kde sa ľudia na stoličke striedajú, synchrónna mechanika je tu nevyhnutná

VYZNAJTE SA V TYPOCH MECHANÍK KANCELÁRSKYCH STOLIČIEK

  • Za pár eur získate operadlo, ktoré bude v neustálom kontakte s vašou chrbticou. Nastaviť bude možné len náklon operadla voči sedadlu. Niekedy tiež môžete nastaviť výšku sedenia.
  • Pri kancelárskych stoličkách s hojdacou mechanikou sa uhol operadla a sedadla nemení. Pohodlie pri sedení vám zaručí bod otáčania, ktorý môže byť posunutý dopredu. Náklon stoličky / kresla môžete zaistiť hneď v niekoľkých pozíciách. Nastavenie výšky sedenia je tu samozrejmosťou.
  • Kancelárske stoličky a kreslá s asynchrónnou mechanikou vám umožnia nastaviť sklon operadla a sedadla nezávisle na sebe, a to vo všetkých pozíciách. Ovládajú sa pomocou troch pák: jednou pákou nastavujete sklon operadla, druhou sklon sedadla a pomocou tretej páky nastavíte pohodlne výšku sedu. Táto pokročilá mechanika vám tak umožní rôzne nastavenia vo viacerých pozíciách.
  • Šikovná synchrónna mechanika dovoľuje pohyb operadla a sedadla súčasne. Tvar stoličky sa tak neustále prispôsobuje vašim pohybom. Môžete si tiež nastaviť silu prítlaku. Samozrejmosťou je nastavenie výšky sedenia.

AKÝ MATERIÁL ZVOLIŤ AKO POŤAH KANCELÁRSKEJ STOLIČKY / KRESLA?

Sieťovinový poťah kancelárskej stoličky

+ priedušnosť

+ vhodné na letné obdobie

+ vhodné pre ľudí, ktorí trpia hemoroidmi

 

– zlé izolačné vlastnosti

– vyzerá lacno

 

Čalúnené kancelárske stoličky / kreslá

+ odporúčajú sa pri sedení do 12 hodín denne

+ dobrá izolačná schopnosť, sú vhodné aj na zimu

 

– je potrebné ich vyberať starostlivo, poťah pri lacnej čalúnenej stoličke sa často trhá a ľahko sa opotrebuje

 

Kancelárske kreslá s poťahom zo syntetickej kože

+ nižšia obstarávacia cena

 

– často mizerná kvalita, syntetická koža praská

 

Kožené kancelárske kreslá

+ pravá koža vyzerá luxusne

+ pravá koža je nenáročná na údržbu

 

– vyššia nákupná cena

–  kožené poťahy nie sú vhodné na celodenné používanie

 

AKO VYBRAŤ KOLIESKA NA KANCELÁRSKU STOLIČKU?

Kolieska vždy vyberajte podľa povrchu, na ktorom bude vaša nová kancelárska stolička stáť.

  • Bude stáť na koberci? Potom chcite tvrdé kolieska.
  • Na tvrdé povrchy (dlažba, plávajúca podlaha, PVC, linoleum …) sa hodia mäkké kolieska.
  • Ak chcete kolieska pre všetky typy povrchov, tak chcite univerzálne kolieska. Tie majú tvrdý okraj a mäkký stred.

DAJTE SI POZOR NA NOSNOSŤ KANCELÁRSKEJ STOLIČKY

Našou poslednou radou, ako vybrať kancelársku stoličku, je sústrediť sa na nosnosť. Tá sa pri kancelárskych stoličkách väčšinou pohybuje od 70 do 180 kg. Stoličku vyberajte podľa svojej váhy (alebo podľa váhy zamestnanca / zamestnancov, ktorí na nej budú sedieť). Ak stoličku preťažíte, môže sa rozbiť a výrobca vám reklamáciu neuzná.

AKO VYZERÁ SPRÁVNE ZVOLENÁ KANCELÁRSKA STOLIČKA / KRESLO VO VÄČŠINE PRÍPADOV?

  • vlastný synchrónny mechanizmus
  • niekoľkonásobná aretácia
  • podrúčky
  • kolieska podľa typu podlahy
  • je starostlivo vybraná pre konkrétneho človeka
  • nosnosť do 130 kg
  • je k nej tiež starostlivo vybraný pracovný stôl tak, aby chodidlá človeka boli na zemi celou svojou plochou a ruky mohli byť voľne položené na pracovnej doske

AKÝ JE ROZDIEL MEDZI STOLIČKOU A KRESLOM?

Rozdiel je v uchytení podrúčok. Ak sú podrúčky pevnou súčasťou sedadla a operadla, jedná sa o kreslo. Ak nie sú, ide o kancelársku stoličku. Kreslá sú opticky robustnejšie, ale nehodia sa pre celodenné sedenie. Na pravidelné sedenie za kancelárskym alebo počítačovým stolom zvoľte skôr kancelársku stoličku.

Stoličky či kreslá do vašich kancelárií môžete vyberať v eshope Kwesto.

Toto je kancelárska stolička New Generation s nosnosťou do 130 kg a synchrónnym mechanizmom s 5 polohami blokácie.