Benjamin Franklin bol muž, ktorý neváhal konať. Jeho zvedavosť a zanietenie ho sprevádzali počas celého jeho života. Bol spisovateľ, vydavateľ, diplomat, vynálezca a jedným zo zakladateľov USA.

Medzi jeho vynálezy patrili napríklad hromozvod, bifokálne okuliare a Franklinova pec. Bol rovnako zakladateľom prvej knižnice a dokázal zorganizovať prvú požiarnu stanicu vo Philadelphii. Bol jedným z prvých priaznivcov poisťovníctva a 8 krát preplával Atlantický oceán. Počas celého života sa zameriaval na osobný rozvoj vo všetkých možných smeroch.

Jednoducho sa jednalo o muža, ktorý vedel ako na to.

Okrem toho za svoj život povedal Benjamin Franklin množstvo výrokov, z ktorých sa stali citáty.

Dnes vám preto prinášam 14 najzaujímavejších citátov Benjamina Franklina.

Menej kecať a viac makať

„Dobre vykonané je vždy viac, ako dobre povedané.“

Rozprávanie je lacné. Žiaden projekt sa však nedokončí bez práce. Všetci predsa poznáme ľudí, ktorí stále rozprávajú o tom, čo budú robiť, ale málokedy spravia prvý krok. Následne sa tak začínajú upierať na dôveryhodnosť. Jediný spôsob ako uspieť je tak, že prevezmete opraty do vlastných rúk a začnete konať.

Neodkladajte si prácu

„Neodkladajte na zajtra to, čo môžete urobiť dnes.“

Práve toto je jedná z vecí, ktorá je nám dobre známa. Aj napriek svojej vyťaženosti, si Benjamin Franklin neodkladal svoju prácu na neskôr. Presne si stanovil svoje ciele a tvrdo makal, aby ich premenil na skutočnosť. Prečo si tak pred sebou tlačiť prácu, ktorej sa môžete zbaviť už dnes?

Buďte pripravení

„Zlyhávanie v príprave, znamená pripravenie na zlyhanie.“

Ak niečo chcete dosiahnuť, potrebujete plán. Vrhnúť sa do niečoho bez toho, aby ste sa nad tým aspoň zamysleli, spravidla vyústi iba v to, že padnete na nos. V prvom rade myslite. Zamerajte sa na primeraný plán a práve na základe neho sa dokážete dostať tam, kam potrebujete.

Nebráňte sa zmenám

„Potom ako dokončíte všetky zmeny, budete vysporiadaní.“

Zatiaľ, čo niektorí z nás nemajú radi zmeny, ostatní sa do nich hádžu po hlavách. Tak či tak je zmena nevyhnutná. Čím viac sa im bránime, tým viac energie nás to bude stáť. Práve preto sa nebráňte. Zamerajte sa na čiastočné pozitívne zmeny, namiesto toho, aby ste sa kompletne menili. Vždy sa snažte vnímať každú zmenu ako pozitívnu a vyhnite sa negatívnym dojmom.

Hýbte sa

„Ľudstvo sa delí na tri skupiny. Prvú skupinu tvoria nehybní, druhí sa dokážu hýbať a potom tí, ktorí sa momentálne hýbu.“

Mocnými sa stávajú práve tí, ktorí sú aktívni a napredujú, keďže dokážu uskutočňovať veci, ktoré si zmyslia, zatiaľ čo nehybní len sedia a nejde im do hlavy, prečo sú ostatní takí úspešní a oni nie. Do ktorej skupiny patríte vy?

Vyhýbajte sa preťaženiu

„Nikdy si nemýľte podnet s činnosťou.“

Zvykneme lietať okolo a robiť rôzne veci. Doslova sa ženieme z jedného stretnutia na ďalšie. Niekedy bohužiaľ bez akéhokoľvek výsledku. Z akých záťažových činností máme radosť na konci dňa? Ako nám bezduché hnanie sa za rôznymi vecami naozaj zlepšuje život? Zamerajte sa na to, aby vaše podnety mali zmysel.

Dovoľte si chybovať

„Nebojte sa chýb. Spoznáte zlyhanie a na základe toho docielite úspech.“

Ak sa bojíme chýb, blokujeme si tak prístup nových vecí. Strach nás usádza do určitého pohodlia. Práve toto prostredie nám bráni k tomu, aby sme dosahovali vyššie ciele. Pretože práve na základe riskovania a možnosti pochybenia sa priblížite k akejkoľvek verzii úspechu, ktorú chcete dosiahnuť.

Keď sa naskytne príležitosť, konajte rýchlo

„Ak chcete uspieť, skočte po príležitostiach ako po záveroch.“

Príležitosti sú všade. Trik však spočíva v tom, že musíte byť dostatočne rýchli, keď sa objavia. Namiesto toho, aby ste rozmýšľali nad tým prečo by to nefungovalo alebo nešlo, skúste sa spýtať sami seba čo ak?

Pokračujte v raste

„Buďte vo vojne so svojimi neresťami, v prímerí so svojimi susedmi a každoročne sa zlepšujte.“

Všetci máme určité neresti. Kľúčom však je držať ich pod kontrolou, prípadne sa ich nadobro zbaviť. K ľuďom vo vašom okolí buďte milí, či už sú to susedia, rodina, kolegovia a priatelia. Nikdy si nepripustite, že váš osobný rast je už na konci.

Nevzdávajte sa

„Usilovnosť je matka šťastia“.

Pozerali ste sa niekedy na úspešného obchodného partnera a premýšľali ste, aké to len má šťastie? Vo väčšine prípadov s tým šťastie nemá nič spoločné. Tie správne dôvody sú tvrdá práca a obetavosť. Úspešní ľudia poznajú zlyhanie. Dôležité je, že sa ho neboja a nenechajú sa tak obmedzovať.

Poznajte samých seba

„Existujú tri extrémne tvrdé veci: železo, diamant a poznanie samého seba.“

Pochopenie samého seba nie je vôbec jednoduché, pretože niekedy sa sami nechceme vidieť takými, akými naozaj sme. Omnoho jednoduchšie je držať sa nejakých ideálov. Začnite tak, že budete voči sebe poriadne úprimní. Následne sa zamerajte na pochopenie a prijatie.

Nesabotujte sa

„Kto vás podviedol viac ako vy sami?“

Až príliš moc času trávime tým, že sa bojíme, aby nám ostatní neublížili, že ani nedokážeme pochopiť škody, ktoré páchame sami na sebe. Ak k sebe pristupujete negatívne, klamlivo, sabotujete sa. Život nám prináša dosť výziev, nemusíme si pridávať ďalšie. Buďte k sebe úprimní. Správajte sa k sebe ako k najlepšiemu kamarátovi.

Bojujte

„Energia a vytrvalosť dobijú všetko.“

Dosahovanie cieľov býva spravidla vyčerpávajúce. Určite prídu dni, kedy sa budete chcieť vzdať. Môže sa stať, že nebudete mať žiadnu energiu a ani len nebudete chcieť vstať z postele. Práve vtedy sa však musíte prinútiť bojovať, pretože v seba veríte a máte potrebné odhodlanie a silu, aby ste zvíťazili.

Zmúdrite

„Život je tragédiou, keď sa stanete príliš skoro starí, ale neskoro múdri.“

V tejto veci sa veru Benjamin trafil. Kto z nás si ešte nepovedal vetu, keby som to vtedy vedel? Nakoľko ešte stále neexistuje stroj času, neexistuje cesta späť. Kľúčom je zmúdrieť už teraz a tým pozdvihnúť svoj život k úspechu a šťastiu.

Ak sa vám tento článok páčil, odporúčam prečítať aj 11 skvelých citátov Bruca Leeho.

zdroj: dumblittleman 

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup