Saunovanie praktizovali či praktizujú mnohé národy, no so žiadnou krajinou nie je späté tak tesne ako s Fínskom. Prečítajte si niekoľko zaujímavostí z histórie aj súčasnosti, ktoré sa týkajú pobytu v saune.

Prapočiatky

Fínska sauna je hlboko zakorenený pojem, ktorý má oporu v tradícii. Vo Fínsku totiž prvé sauny vznikali už v 6.storočí nášho letopočtu. Sauny sa v týchto časoch vyhrievali najmä drevom, ktoré sa spaľovalo v kachliach. K nim bol pripevnený komín, cez ktorý utekal dym, teplo samozrejme zostávalo v saune. Podobne pracujú aj dnešné moderné saunové kachle na drevo, vyznačujúce sa životnosťou aj niekoľkých desiatok rokov!

V saune sa rodilo, liečilo aj bývalo

Z historických záznam je patrné, že Fíni sa zvykli saunovať každý deň. Neskôr to nebolo už tak často, no sauna mala v živote Fínov veľký význam. Sušili v nej mäso či oblečenie, sauna bola dokonca miestom prechodného pobytu pútnikov. V saunách sa rodilo, liečilo a dokonca sa tu aj pripravovali mŕtvi na pohrebné procesy. Ako dobre, že dnes sa saunové kachle využívajú na oveľa prozaickejšie účely, však?

Ako sa telo správa pri saunovaní?

Zdravotné benefity sáun sú dokázateľné. Saunové pece elektrické vyvolávajú potenie, čo je telu vlastný a prirodzený očistný mechanizmus. Zbavuje sa ním až tretiny škodlivých látok. V tele aj na jeho povrchu stúpa teplota, takže ide o akési simulované naštartovanie horúčky, vďaka čomu sa stimuluje tvora bielych krviniek ako aj činnosť celého imunitného systému.

Rady a odporúčania

Do sauny nechoďte hladní, ani priveľmi sýti. Je prospešné, ak niekoľko hodín pred vstupom nebudete jesť ťažké jedlá a piť alkohol (to platí aj po opustení sauny). Pri saunovaní treba priebežne dopĺňať vypotené tekutiny, a to aj niekoľko hodín po tom, ako na vás prestanú saunové pece priamo pôsobiť. A to najdôležitejšie nakoniec: sauna nemusí byť vhodná pre každého človeka. Poraďte sa preto pred saunovaním so svojim lekárom.