Ste si istí, že neporušujete zákon, keď sa dlhodobo zdržiavate mimo svojho bydliska? Aby ste sa nedostali do nepríjemnej situácie, prečítajte si tieto dôležité informácie. Každý občan SR má právo na jeden trvalý pobyt na území SR v tom istom čase a na jednom mieste. Toto sú tie najhlavnejšie podmienky, ktoré by bolo v prípade získavania pobytu dobré vedieť.

Výhodné riešenie v nevyhnutných situáciách

Samozrejme, že človek sa automaticky prispôsobuje životným situáciám a migruje z jedného miesta na druhé v závislosti od daných okolností. Dôvodom môže byť práca, vzdelanie a rodina a iné. Ak sa človek rozhodne pre vycestovanie do iného mesta a   v priebehu 90 dní neuvedie príslušným úradom túto skutočnosť, môže porušovať zákon. Ten totiž udeľuje občanom, ktorí sa mimo svojho trvalého pobytu zdržiavajú viac ako 3 mesiace, povinnosť nahlásiť do 10 dní štátu ten nový.

Výhody prechodného pobytu

Vieme, že v takýchto situáciách to nemusí byť vždy jednoduché, pretože trvalý pobyt je závislý od adresy v konkrétnej budove. Pokiaľ tá nie je vo vašom osobnom vlastníctve, majiteľ – nájomca tejto stavby vám môže a nemusí udeliť prechodný pobyt. S prechodným pobytom získava občan viac menej rovnaké práva domácich obyvateľov, konkrétneho mesta, čo je veľmi výhodné.

Keď majiteľ nepustí

Ako sme už spomínali, nie je to povinnosť majiteľa, a potom môžete mať naopak nemalé problémy vo viacerých smeroch, dokonca aj so zdravotnou starostlivosťou. Možným riešením je prenájom prechodného pobytu, ktorý vám určitým spôsobom prideľuje privilégiá bežného občana. S takýmto pobytom, ktorý môže mať aj charakter toho trvalého získavate:

  • označenú poštovú schránku
  • e-mailovú a SMS notifikáciu
  • on-line evidenciu doručenej pošty
  • adresu pobytu v Bratislave

Takýto prenájom pobytu je službou evidenčného charakteru, ktorá slúži pre občanov Slovenskej republiky. Okrem toho je výhodná a spĺňa všetky podmienky, ktoré stanovuje zákon, tak prečo ju v prípade potreby nevyužiť.