Každý podnikateľ musí mať vlastnú účtovnú agendu. Štát je v tomto smere nekompromisný.

Účtovníctvo nie je veľmi príjemná časť podnikania, no je to nutnosť. Niektorí ľudia si vedú účtovníctvo sami. Početnejšia väčšina sa skôr obracia na účtovníka a necháva si viesť účtovníctvo externe.

Cena za vedenie účtovníctva sa líši od každého účtovníka a účtovníckej firmy. Cena veľmi závisí aj od lokality. Ak si do google zadáte výraz účtovníctvo Bratislava, budú nájdené ceny zrejme iné ako v Rožňave.

Výber len na základe ceny sa však nemusí vyplatiť. Lacný účtovník nie je vždy aj kvalitný a spoľahlivý účtovník.

Zle spracované účtovníctvo vás môže na prípadných pokutách, poplatkoch alebo audite vyjsť draho.

Ako si vybrať dobrého účtovníka?

Cena je dôležitý faktor, no nie ten hlavný. Za málo peňazí sa jednoducho nedá dostať veľa muziky. Mali by ste brať ohľad na to, čo za danú cenu dostanete.

Mnohí podnikatelia majú veľmi premrštené nároky. Od účtovníka chcú často aj nemožné. Aby riešil ich chyby, stratené faktúry, pohľadávky a podobne. Ideálne zadarmo. Účtovník ale nie je kúzelník.

Najdôležitejší faktor pri výbere účtovníka sú jeho kvality a skúsenosti. Od nich sa odzrkadľuje cena, spolu s počtom dokladov a množstvom práce.

Pri kvalitnom účtovníkovi však viete, za čo platíte. Je to jednoducho profesionál. Hovorí zaňho množstvo skúseností a spokojní klienti. Pozerajte sa teda na recenzie a jeho doterajšiu prácu. Až potom by mala rozhodovať cena.

Vedenie účtovníctva je profesionálna služba

Vedenie účtovníctva je služba, ktorá sa nedá vykonať jednorázovo. Účtovníctvo musíte viesť počas celej doby podnikania. Je to náročná a odborná práca, no účtovník vás od nej odbremení.

Účtovník je za svoju prácu zodpovedný. Musí riešiť každú nezrovnalosť a dávať do poriadku každý bloček a faktúru, aby všetko sedelo. A to v rámci všetkých zákonných postupov a pravidiel.

Ukončením kalendárneho mesiaca pre neho práca nekončí. Často sa k mesiacu musí spätne vracať. Minimálne na konci roka pri účtovnej uzávierke, alebo v prípade štátnej kontroly.

Dobrý účtovník musí mať prehľad o všetkých zmenách a nových zákonoch. Vedenie účtovníctva teda nie je len ťukanie do počítača. Platíte za profesionálnu službu, preto by ste na kvalite nemali príliš šetriť. Lacné účtovníctvo vás v konečnom dôsledku môže vyjsť ešte drahšie.