O tom, že LED technológia svietenia je dnes najmodernejšia, niet pochýb. Viete ale, prečo sú LED žiarovky o toľko lepšie ako tradičné halogénové?

Keď sa povie LED žiarovky, väčšina z nás si asi predstaví drobné diódy, ktoré vyžarujú silné svetlo. To je rozhodne správne, veľa z nás však, bohužiaľ, stále týmto diódam neverí a spolieha na staré dobré halogénové žiarovky. Je to oprávnené, od prvej halogénovej žiarovky už prešlo veľmi veľa rokov a halogénové žiarovky stále spoľahlivo fungujú, po celé tie roky na rovnakom princípe. Máloktorý produkt dokáže vydržať na trhu tak extrémne dlho prakticky bez zmien. Halogénové žiarovky dokázali dlho presviedčať ľudí o tom, že sú najlepším a najjednoduchším zdrojom svetla, prišiel však deň, keď si niekto povedal dosť a rozhodol sa vynájsť nový typ žiaroviek, ktoré budú minimálne tak jednoduché ako halogénové žiarovky, ale zároveň odstránia problémy tradičných žiaroviek, ktorých je celkom dosť. Azda najväčším problémom je skutočnosť, že žiarovky majú obrovské tepelné straty, čo sa prejavuje nízkou efektivitou v premieňaní elektrickej energie na svetlo. Nepoteší ani krehká konštrukcia, nie práve najmenšia veľkosť a skutočnosť, že im pár minút trvá, kým po rozsvietení dosiahnu svoju plnú svietivosť.

Prichádzajú LED žiarovky a LED panely

Svietidlá s technológiou LED, čo mimochodom znamená Light Emitting Diode, ako napríklad LED žiarovky, LED panely alebo LED pásky, riešia prakticky všetky problémy halogénov. Neprodukujú takmer žiadne tepelné straty, sú tak veľmi úsporné, sú nerozbitné, vedia byť veľmi malé a svoju plnú svietivosť poskytujú hneď po zapnutí. A navyše niektoré vedia svietiť rôznymi farbami. LED žiarovky sú tak ideálnym typom svietidla, či už do domácnosti, áut alebo akejkoľvek inej oblasti života, kde potrebujete svetlo. LED pásky, ktoré sú jednoduché, skladné a môžete ich umiestniť kamkoľvek, zoženiete na webe – ledakcia.sk/led-pasy/. Vyberte si svoje LED svietidlo aj vy a svieťte efektívne!