Ak je to len trochu možné, ideálne je vyhnúť sa akýmkoľvek pôžičkám alebo úverom. Ale povedzme si úprimne, kto z vás má na účte tisíce, desaťtisíce či stotisíce eur na kúpu nového auta, zabezpečenie bývania alebo drahšej dovolenky? Na všetky tieto veci sa dá našetriť, ale veľakrát človeka prekvapia nečakané finančné náklady a vtedy sa bez úveru nezaobídete. V dobrej banke sa ho však nemusíte obávať.

Slovo úver pozná každý, no nie všetci vedia, čo všetko tento záväzok voči banke obnáša. Ide vlastne o poskytnutie finančných prostriedkov bankou vo váš prospech, avšak s určitými podmienkami. Vy ako dlžník musíte bankovej inštitúcii nadobudnuté peňažné prostriedky vrátiť a to minimálne v rovnakej výške, ako bola výška úveru, ale spravidla za „pôžičku“ vrátite požičanú sumu aj s úrokmi. S podrobnými podmienkami sa vždy oboznámite pri podpisovaní zmluvy, keď o úver požiadate.

Aké úvery sú dostupné na trhu?

Vo všeobecnosti je možné úvery rozdeliť podľa štyroch kritérií a to podľa predmetu (účelové alebo bezúčelové úvery), finančného zaistenia (zabezpečené a nezabezpečené úvery), spôsobu splácania (jednorazové alebo postupné) a lehoty splatnosti úveru (krátkodobé, strednodobé a dlhodobé).

Pri účelovom úvere ste povinní banke dokladovať to, na aký účel ste požičané prostriedky použili, napríklad predložením faktúry o zaplatení, výpisu z bankového účtu alebo dokladu z registračnej pokladne. Pri druhom type, teda pri bezúčelovom úvere, toto dokladovanie podstúpiť nemusíte.

Zabezpečený úver, je typ úveru pri ktorom sa vyžaduje ručenie vaším majetkom a jeho výhodou môže byť okamžitý prístup k väčšiemu množstvu financií. Najčastejšou formou splatenia úveru je postupné splácanie požičanej sumy, ktorá je navýšená o úrok stanovený poskytovateľom úveru.

Samozrejme, úver sa dá splatiť aj jednorazovo, ale to len v prípade, ak ste si istí, že budete mať k dispozícii plnú sumu na vrátenie. Čo sa týka dĺžky splácania úverov, existujú úvery krátkodobé, ktoré je potrebné splatiť do jedného roka. Ďalej sú to úvery strednodobé, ktoré sa splácajú 4 – 5 rokov a úvery dlhodobé, pri ktorých máte možnosť požičanú sumu vrátiť za viac ako 5 rokov.

Ponuka nízkonákladovej banky

Úvery od mBank garantujú svojim klientom to, že nebudú platiť poplatky navyše. V tejto inštitúcii máte možnosť požičať si sumu vo výške od 350 až do 24 000 eur, pri úrokovej sadzbe 9,9 % p.a. a ročnej percentuálnej miere nákladov 10,36 % p.a.. Dĺžka doby splatnosti je 12 – 96 mesiacov. Ak však úver splatíte aj skôr, nemusíte sa obávať žiadnych poplatkov za jeho predčasné splatenie. Ide o produkt mPôžička Plus.

Ak ide o vašu prvú pôžičku v mBank, a zároveň len do výšky 1500 euro, jediný poplatok navyše bude maximálne 30 eur v závislosti od výšky požičanej sumy a to jednorazovo, pričom úroky už platiť nebudete a o jej stave sa môžete kedykoľvek informovať prostredníctvom internet bankingu alebo mobilnej aplikácie.

Chcete mať istotu, že vás neprekvapia žiadne náhle a nečakané výdavky? S mRezervou ju budete mať. Otvorenie a vedenie účtu je úplne bezplatné, požičanú sumu 200 – 12 000 eur si môžete vybrať kedykoľvek a aj úrok sa vám pripočíta len v tých dňoch, počas ktorých ste požičanú sumu čerpali. Navyše sa nemusíte obávať toho, že by ste na splácanie tohto produktu zabudli, pretože to prebieha automaticky, sťahovaním peňazí z vášho mKonta.

Ďalšou z možností je vybavenie si mKreditky, na ktorej je výška úverového limitu až 6500 eur a tie môžete vyberať z akéhokoľvek bankomatu na Slovensku i v zahraničí a ak prekročíte výšku výberu nad 50 eur, budete ho mať bez poplatku. Vedenie takejto kreditnej karty je prvé tri mesiace bezplatné a následne je zadarmo vtedy, ak mesačne utratíte minimálne 50 eur.

Podobným produktom je aj mKreditka Plus, pri ktorej je úverový limit až 16 500 eur a navyše, ak ňou zaplatíte, máte možnosť získať rôzne zľavy a z každej platby sa vám vráti 1 % zaplatenej sumy. Ak uprednostňujete nakupovanie online, potom mKreditka e-Shop je pre vás tou správnou voľbou. Tu získate späť až 2 % z každého internetového nákupu. Rovnako ako pri predošlých dvoch kreditkách, ani pri tejto neplatíte poplatok za jej vedenie počas prvých troch mesiacov.

Výhodné zlúčenie viacerých úverov

Konsolidácia, teda zlúčenie úverov do jedného, má hneď niekoľko výhod. Okrem toho, že vám bude stačiť myslieť na jednu pôžičku, vhodne zvoleným zlúčením môžete ušetriť na úrokoch, poplatkoch za viaceré úvery, navýšiť si požičanú sumu, nastaviť iný dátum splácania, skrátiť alebo predĺžiť dobu splácania.

Použijem opäť príklad význam konsolidácie úveru v mBank nadobúda úplne nový rozmer. Ak nie ste so svojimi terajšími úvermi či pôžičkami spokojní, v mBank si môžete do jednej mPôžičky Plus preniesť až 10 takýchto záväzkov. Zlúčiť ich môžete až do výšky 20 000 eur s úrokom 9,9 % p.a. a to aj bez zabezpečenia. Nebudete platiť žiadne poplatky, či už za vybavenie, vedenie alebo splácanie a dobu splatnosti si môžete predĺžiť až na 84 mesiacov. A navyše v mBank môžete všetko vybaviť aj online, z pohodlia vášho domova.