Kúpiť starší byt alebo sa nasťahovať rovno do novostavby? Túto dilemu rieši každý človek, ktorý chce bývať vo vlastnom. Čo je výhodnejšie? Oplatí sa investícia do nového bytu? Koľko vyjde rekonštrukcia staršieho? Otázky, na ktoré vám dáme odpovede.

Nový verzus starší

Ak bývate vo svojom byte máte otázku bývania vyriešenú. Ak je starší možno sa pohrávate len s otázkou rekonštrukcie. Pokiaľ hľadáte nové bývanie je dobré hneď na začiatku vedieť po akom byte sa obzriete.

Inzerát „2 izbový byt na predaj v Jégeho aleji“ môže vyzerať nádejne. Výborná lokalita, ktorou Jégeho alej rozhodne je, ale nie je jediné čo by vás malo zaujímať. Kúpa nehnuteľnosti nemusí byť jediná finančná investícia, ktorú do vlastného bývania vložíte. Ak sa rozhodnete zle, môže sa kúpa bytu poriadne predražiť. 

Starší byt

Staršie byty sú oproti novým lacnejšie aj o 30 až 50%. Je to ale ich jediná výhoda. Čím je ale byt lacnejší tým rozsiahlejšiu rekonštrukciu si vyžaduje.

Pri súčasnej neustále rastúcej cene stavebného materiálu vás jeho rekonštrukcia môže vyjsť poriadne draho.

Ak ste stavebne a technicky zručný môžete si rekonštrukciu aspoň z časti urobiť vy. V opačnom prípade si k nákladom za stavebný materiál prirátajte aj plat pre majstrov a robotníkov.

Počas doby, kým bude prebiehať rekonštrukcia musíte niekde bývať. Prenájom dočasného bytu (keď aj na 1 – 2 mesiace) vás bude zas niečo stáť.

Nový byt

Od kúpi nového bytu ľudí najčastejšie odradí vyššia cena. Okrem nej ale už do bývania nemusíte nič viac investovať. Všetko vybavenie v byte je nové, nepoužívané a nie je poškodené. Nemusíte nič vymieňať, prerábať alebo obnovovať. Kúpite si byt a hneď sa môžete nasťahovať. Odpadajú tak aj problémy s dočasným bývaním.

Nové byty najčastejšie zoženiete v novo vybudovaných lokalitách, ktoré sú často na kraji mesta. Ak ale chcete bývať čo najbližšie k centru môžete sa poobzerať po novostavbách v meste, kde si môžete z nových bytov vyberať. Jednou z takýchto stavieb je napríklad Danubius, ktorý sa nachádza v mestskej časti Ružinov.  

Kúpa bytu je životná investícia, ktorú by ste si mali dobre premyslieť. V konečnom výsledku vás môže kúpa staršieho bytu vyjsť drahšie než keby ste investovali do nového.