Bez neho si nevieme predstaviť ani jeden deň a keď sa nám pokazí nejaká súčiastka a musíme si nájsť iný spôsob prepravy z miesta A do miesta B, hromžíme. Spoločnosť sa delí na dva tábory – jeden, čo uznáva len kúpu nových automobilov a druhý, ktorému príde kúpa nového automobilu zbytočná a uprednostňuje skôr staršie ojazdené automobily.

Ktorú z týchto možností by ste si vybrali vy? Kúpili by ste si radšej nové, alebo by ste si vyberali auto z bazáru?

Ojazdené automobily 

Ojazdené automobily majú výhodu najmä v tom, že sú v porovnaní s novými oveľa lacnejšie. Príliš nízke ceny vám ale nezaručia, že auto bude v poriadku a poslúži vám ešte niekoľko rokov. Kauzy stočených kilometrov, autá prekotené na strechu, chýbajúce súčiastky – aj s týmto by ste mali žiaľ rátať, ak sa rozhodnete pre kúpu ojazdeného auta z bazáru. Niektoré bazáry sa snažia staršie autá zatraktívniť nízkym počtom najazdených kilometrov, čo však nemusí byť pravda.

V autobazáre mohli dokonca nahradiť kvalitné závitovkové prevodovky nekvalitnými už použitými, škrabance na karosérii zamaskovali použitím farieb a najazdené kilometre stočili. Špekulantov je všade dosť, aj v bazároch, preto si dávajte pozor a staršie ojazdené auto kupujte len od známeho. Musíte dané auto a majiteľa poznať a musíte si byť istý, že vám žiadne chyby na aute nezatajuje.

Ak ale chcete kupovať auto z bazáru, odporúčame vám vziať si so sebou mechanika, ktorý vám pri výbere poradí a v prípade, že si nejaké auto vyberiete, zhodnotí jeho stav a môže vás upozorniť na chyby, ktoré vy ako laik môžete prehliadnuť.

Nové automobily 

V súčasnosti, kedy sa z nás stáva automobilová veľmoc a viaceré automobilky sprístupňujú ceny nových automobilov aj pre stredné vrstvy, nebudete mať problém kúpiť si aj nový automobil. Možno si nekúpite luxusnejšie značky automobilov, ale kúpite si lacnejšie značky, ktoré taktiež predávajú výkonné autá aj pre tých najnáročnejších zákazníkov. Cenovo prístupné sú značky Kia, Huyndai, Dacia, ale aj niektoré modely Peugeotu a Mazdy.

Pri nových autách máte istotu, že vám nikto z auta nevymenil nový motor za starší a že planétové prevodovky, ktoré sú v aute, nie sú opotrebované.