Jedno z najdôležitejších pravidiel dosiahnutia šťastia  je robiť to, čo máte radi. Avšak objavenie vysnívanej práce alebo činnosti, ktorá vás bude v živote napĺňať, nie je vždy také jednoduché.

Zoberme si napríklad takých najúspešnejších ľudí na planéte: Všetci robia niečo, čo je ich vášňou, vytvárajú niečo v čo veria, žijú  účelný život plný vášne. Robia to a nezáleží na tom, ako veľa peňazí im to prinesie.

Čo však robiť, ak vlastne neviete, čo máte robiť? Ak neviete, čo je váš sen? Tento problém platí pre väčšinu obyvateľstva. Veľa ľudí preto životom putuje bez toho, aby objavili svoju vášeň, chodia z práce do práce, nenaplnení a sklamaní.

Ak sa to týka aj vás, nevzdávajte sa. Skúste namiesto toho nasledujúci zoznam odporúčaní, ktoré by vám mohli pomôcť odhaliť váš sen a vydať sa na cestu za jeho žitím.

Aby sme sa rozumeli, nemusíte vykonať každý z nižšie uvedených krokov, toto všetko sú totiž rovnako spôsoby, ako stráviť čas premýšľaním o tom, čo je vašou životnou vášňou, vašim snom, a ako to celé dosiahnuť. Ak strávite nejaký čas premýšľaním nad vašimi snami, robíte prvý krok k tomu, aby ste ich premenili v realitu.
 

Poďme sa teda zamýšľať: 

1. Aké sú vaše koníčky? Nemusí to byť len zbieranie známok, môže to byť čokoľvek, čo robíte vo voľnom čase. Mohlo by to byť  čítanie historických kníh, programovanie Linuxových aplikácií, písanie blogu, písanie poézie, varenie, jednoducho čokoľvek. Ak budete mať jasno v tom, ako trávite váš voľný čas, a pritom robíte tieto veci bez toho, aby vám za to niekto zaplatil, je dosť možné, že ste objavili veci, ktoré sú zároveň vašou vášňou. Venujte každému z vašich koníčkov nejaký čas a zamyslite sa nad tým, či sú to veci, ktoré by vás mohli aj živiť.

2. Aké sú vaše talenty? Hovorí sa, že každý z nás, má v sebe minimálne jeden dar v podobe talentu, a že pravým zmyslom našich životov je odhaliť tento dar, a šíriť ho svetom. V tomto prehlásení sa skrýva obrovská pravda a najdôležitejšou je práve časť o objavení vášho daru. V čom ste dobrí? Aké máte talenty? V čom ste dobrí vo vašej práci, v škole, alebo v osobnom živote? Ráta sa všetko.

3. S kým by ste radi spolupracovali? Vysnívaná práca nezahŕňa len to, čo chcete robiť, ale aj to s kým. Spoluprácu s týmito ľuďmi by ste si mali naozaj vychutnať. V tomto kroku môžete vymenovať ľudí, s ktorými by ste radi robili, alebo aspoň typy (kreatívni, programátori, podnikatelia, robotníci, atď.) Všetky tieto nápady môžete použiť k lepšej predstave o vašej vysnívanej práci.

4. S čím by ste radi pracovali? Pri práci sú veľmi dôležité aj nástroje. Ak radi pracujete s počítačmi, mohol by to byť kľúč k vašej vysnívanej práci. Ak radi pracujete s hlinou, papierom, ľuďmi, oblečením, toto všetko je kľúč. Ak radi pracujete s kladivom, s klavírom, práve ste prekročili prvý krok v objavovaní vášho sna.

5. V akom prostredí radi robíte? V kancelárií, v triede, na stavbe, na oceáne, v lese? To kde vašu prácu vykonávate, je taktiež veľmi dôležitým faktorom pri vašom vysnívanom zamestnaní.

6. Kedy ste boli najšťastnejší? Zamyslite sa spätne nad vašim predošlým životom. Od vášho detstva, cez dospelosť, školu, rôzne zamestnania, rôzne oblasti pôsobenia, rôzne koníčky. Zamyslite sa nad najšťastnejším obdobím vášho života, čo ste vtedy robili, s kým ste to robili, a kde ste to robili.

7. Zoznam piatich vecí, ktoré sú vašou vášňou. Ak nepoznáte päť vecí, napíšte toľko, koľko máte. Následne týchto päť vášní porovnajte, a potom ich zoraďte od najlepšej po najhoršiu. Tento krok bude začiatočným bodom vo vašom návode, ako spraviť váš sen realitou.

8. Ako môžete vašu vášeň premeniť na prácu? Pozrite sa na prvé 2-3 vášne z vášho zoznamu, môžete niektoré z nich premeniť na vašu vysnívanú prácu? Aká profesia používa tieto vášne ako základ pracovnej činnosti? Ako by ste sa mohli dostať k takémuto zamestnaniu? Myslíte si, že by ste mali radi to, čo robíte, ak by ste v takom zamestnaní boli?

9. Vytvorte si jasnú predstavu. Akonáhle objavíte váš sen, jasná predstava je kľúčom k jeho dosiahnutiu. Zoberte si nejaký čas na presnú predstavu o tom, čo je vašim snom, aká by mala byť vaša vysnívaná práca, ako vidíte samého seba robiť takéto niečo, kde ste, čím ste obklopení, s kým spolupracujete, aké používate nástroje, výhody a ostatné. Zapíšte si to a pokúste sa spraviť jasným ako sa len dá. Mali by ste byť schopní predstaviť si tento sen priamo vo vašich hlavách. Čím reálnejší sa zdá byť vo vašej mysli, tým viac je pravdepodobnejšie, že sa stane realitou.

10. Vytvorte si mapu celej trasy. Akonáhle budete mať jasno o vašej cieľovej stanici, zostáva vám už len vytvorenie mapy, aby ste sa tam dostali. Čo je posledný krok, ktorý musíte spraviť pred tým, ako dosiahnete váš cieľ? Aký je ďalší krok, pred tým posledným krokom? Premýšľajte odzadu, až kým sa nedostanete k prvému kroku. Potom všetku vašu snahu sústreďte na prvý krok.

11. Brainstorming.  Niekedy existuje viac spôsobov, ako sa dostať do cieľovej stanice. Dajte ich dokopy do vašej mapy. Dokonca aj ak nemáte kompletnú mapu, mať jasne definovaný cieľ, a podniknúť prvý krok, stačí na to, aby ste začali.

12. Spravte prieskum. Zistite o vašom sne najviac, ako sa len dá. Prečítajte si nejaké knihy v knižnici, trocha si zasurfujte na internete, porozprávajte sa s ostatnými, ktorí sú možno v tejto oblasti znalí. Jednoducho staňte sa v danej téme expertom.

13. Ako sa v tom darí druhým? Nájdite ostatných, ktorí žijú svoj sen. Prečítajte si o nich, napíšte im, stretnite sa s nimi. Zistite, aké kroky podnikli k tomu, aby sa dostali tam kde sú, čo to vyžaduje a ako to dosiahli. Tieto informácie potom využite vo vašej mape.

14. Cvičte, cvičte, cvičte. Pokiaľ podnikáte prvé kroky k realizácii vášho sna, trénujte medzitým vašu vášeň tak často, ako sa len dá. Cvičenie robí majstrov… a vy chcete byť predsa v tom čo chcete robiť tak dobrí, ako to ľudské telo dovoľuje. Tento krok nie je jednoduchý, ale je zaručene cenný.

15. Inšpirujte sa. Nájdite ostatných, ktorí sa pokúšajú dosiahnuť rovnaký sen, sledujte akým prekážkam čelia a ako ich prekonávajú. Prečítajte si nejaké inšpirujúce citáty. Ak budete inšpirovaní, budete mať energiu, aby ste sa dostali tam, kde chcete.

16. Motivujte sa. Nájdite motiváciu, ktorá vás udrží na vašej ceste. Motivácia a sústredenie sú kľúčom k dosiahnutiu akéhokoľvek cieľa. Aká je vaša motivácia? Dajte si nejaký záväzok, stanovte si odmenu, inšpirujte sa, sledujte váš pokrok alebo si nájdite nejakú spriaznenú dušu. Všetky tieto veci sú skvelým spôsobom, ako sa motivovať.

17. Zjednodušujte. Akonáhle si určíte nejaký sen, plne sa naň sústreďte. To znamená, že každý ďalší cieľ budete musieť dať bokom a sústrediť sa iba na ten jediný. Neskôr sa môžete sústrediť aj na ďalšie ciele, avšak ak máte viacero cieľov, môže sa stať, že sa ľahko rozptýlite a daný cieľ pre vás stratí zmysel.

18. Vyhraďte si nejaký čas. Ak vášmu snu neobetujete nejaký čas, nikam sa nedostanete. Vyhraďte si preto každý deň aspoň hodinu (alebo prinajmenšom pol hodinu) na to, aby ste mohli pracovať na vašom sne. Vyhraďte si nejaký čas večer alebo ráno, alebo tak, aby ste si boli istí, že sa vášmu snu budete môcť venovať každý deň. Spravte si z toho zvyk a budete úspešní.

19. Predstierajte, že nemôžete zlyhať. Predstavte si, že nemôžete zlyhať, možno sa pošmyknete a spadnete, ale vstanete, a z toho pádu sa poučíte. Zbavte sa všetkého strachu z riskovania a straty, a verte, že budete úspešní. Teraz sa tvárte, ako keby nemôžete zlyhať. A tým, že sa tak budete tváriť, tak aj budete robiť.

20. Žite, aby si vás pamätali. Ako chcete, aby si vás po vašej smrti ľudia pamätali? Toto je skvelá metóda rozhodnúť sa, ako žiť váš život. Ak chcete, aby si vás ľudia pamätali prostredníctvom realizácie vašich snov, nečakajte na to, kým bude neskoro. Začnite teraz. Žite váš život tak, aby sa vaše sny stali realitou.

zdroj: dumblittleman.com

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup