Ak ste sa rozhodli zviditeľniť aj v online svete, jedným z prvých krokov by malo byť vytvorenie webovej stránky. S tým súvisí aj výber správneho webhostingu, teda miesta, na ktoré budete ukladať všetky dáta zobrazované na vašom webe.

Vytvoriť si vlastný web je každým rokom jednoduchšie. Máte čoraz viac možností a riešení na kľúč a prezentačná stránka pre vaše podnikanie, produkty, služby, alebo aj osobný blog môže byť na svete v priebehu dňa.

Doména a hosting sú dôležité

Vytvorenie novej stránky sa nezaobíde bez zvolenia hostingu a, samozrejme, domény. S doménou to môže byť trochu náročnejšie, keďže mnoho názvov a vyhľadávaných slov je už obsadených. V tomto smere vám pomôže kreativita a to, ako sa dokážete pohrať s názvom vlastnej spoločnosti alebo vašej činnosti.

Hosting si môžete vyberať podľa toho, koľko obsahu na stránke chcete mať a podľa typu administrátorského rozhrania, takzvaného CMS – content management system, u nás nazývaného aj redakčný systém.

Najlepšie bude, ak si zo začiatku urobíte prieskum spoločností, ktoré tieto služby ponúkajú a vyberiete si pre vašu stránku neobmedzený webhosting. Vďaka tomu vás v budúcnosti neprekvapí limit nahrávania súborov a vy sa nemusíte obmedzovať.

Hosting pre WordPress

Ideálnou voľbou, a to nielen pre začiatočníkov v tvorbe webstránok alebo v podnikaní, je určite WordPress. Veľmi jednoduchý a intuitívny systém vám dáva obrovské možnosti, ako svoju stránku usporiadať a upravovať za chodu. Môžete si doň vložiť užitočné pluginy, teda rozšírenia, ktoré vám napríklad budú merať návštevnosť, optimalizovať veľkosť obrázkov a upravovať dáta tak, aby boli vo vyhľadávačoch na lepšej pozícii – tým máme na mysli SEO. A to je len kvapka v mori NEPLATENÝCH rozšírení, ktoré si môžete do svojho systému stiahnuť.

Ak sa rozhodnete pre WordPress, za zváženie stojí výber špeciálneho hostingu. Hosting pre WordPress je optimalizovaný tak, aby sa na ňom stránky načítavali rýchlejšie a aby s redakčným systémom spolupracoval čo najefektívnejšie. Ideálnym riešením je hosting, na ktorý si WordPress nainštalujete na jedno kliknutie.

Takmer nekonečné možnosti najpoužívanejšieho CMS

WordPress má okrem svojej jednoduchosti, čo sa spravovania týka, množstvo iných výhod. Jednou z nich je výber tisícok grafických tém, z ktorých sú stovky zadarmo. Pripravte sa na to, že pri výbere vhodnej témy presedíte celý večer. Nie preto, že by bolo náročné ju stiahnuť a nainštalovať do systému. Jednoducho si nebudete vedieť vybrať, toľko kvalitných typov a variácií nájdete.

Keď píšeme o grafických témach, máme na mysli rozloženie stránky a umiestnenie prvkov. Na aké typy stránok nájdete predpripravené šablóny? Napríklad:

  • šablónu na prezentáciu jedného produktu. Ak máte nový hand-made produkt, ktorý si zaslúži vlastnú stránku a viete, že bude úspešný, s WordPressom mu za krátky čas vytvoríte minimalistický web. Vďaka šikovným pluginom môžete pridať aj kontaktný formulár alebo formulár na priamu objednávku.
  • šablónu pre rôzne služby. Máte upratovaciu spoločnosť? Odprezentujte všetky služby, ktoré ponúkate v posuvných obrázkoch, takzvaných slideroch, s preklikom na podrobný rozpis služby.
  • šablónu pre osobný blog. Možno sa venujete špecifickej téme a o svoje skúsenosti sa chcete podeliť s čitateľmi na internete. Využite špeciálnu blogovaciu tému, ktorá návštevníkov stránky prevedie najčítanejšími článkami, novinkami až k sekcií s kontaktom, kde vám môžu napísať nielen ľudia zaujímajúci sa o problematiku, ale aj potenciálni inzerenti.

To sú len 3 príklady toho, ako môžete využiť šablónu do systému WordPress a vyťažiť z nej maximum. Samotná úprava je vážne jednoduchá, CMS totiž podporuje funkčnosť drag&drop. Znamená to, že obrázok, video alebo iný multimediálny súbor nahráte tak, že ho len chytíte myšou a presuniete do knižnice systému. Nič zložité, však?

Rýchla rekapitulácia:

  • zakúpte si doménu a webhosting, ideálne v spoločnosti, ktorá ponúka hosting pre WordPress
  • vyberte si z množstva šablón tú, ktorá je pre váš biznis alebo aktivitu najvhodnejšia
  • prezrite si, aké moduly a pluginy vám môžu zefektívniť spravovanie stránky

Veríme, že kvalitný hosting pre WordPress, jednoduché a používateľsky veľmi priateľské prostredie redakčného systému s množstvom doplnkov vám pomôže na ceste za vašimi podnikateľskými cieľmi.