Veľké množstvo známych kníh zaoberajúcich sa zlepšením života vám ponúka rady, ktoré vám majú pomôcť stať sa efektívnejšími.

Skúste sa však zastaviť a opýtať sa – Som efektívny alebo iba výkonný?

Prvú vec, ktorú si treba ujasniť je rozdiel medzi efektívnym a výkonným človekom.

Byť výkonný znamená robiť veci rýchlo. Splniť si svoje pracovné povinnosti v čo najkratšom čase. Tým eliminujete prípadné mrhanie času.

Byť efektívny znamená, že si viete vybrať tie správne veci, ktoré budete vykonávať. Tým z vášho dňa eliminujete aktivity, ktoré by vám plytvali vašim drahocenným časom.

Tak a teraz si opäť môžete zopakovať otázku z nadpisu. Ste efektívny alebo iba výkonný? Lepšie povedané. Robíte niečo čo je pre vás skutočne dôležité alebo ste kvôli tomu iba vyťažený?

Ďalší spôsob ako sa pozrieť na vašu efektívnosť je predstaviť si ju v širšom merítku. Ak chcete byť skutočne efektívny, potrebujete sa zamyslieť nad tým, aké sú vaše hodnoty a čo chcete v skutočnosti v živote dosiahnuť. Môže to byť ťažké, ale pokiaľ chcete v živote dosiahnuť niečo veľké, je treba si do budúcna všetko poriadne premyslieť.

Vy sa chcete koncentrovať na úlohy, ktoré sú pre vás naozaj významné. Napríklad vypracovanie systému, ktorý ušetrí váš čas a premrhanú energiu, keď sa chystáte do nových projektov.

Zvýšte vašu efektivitu

Takže ak je dôležitejšie byť efektívnym ako iba výkonným, ako môžete zvýšiť vašu efektivitu?

Jedným spôsobom ako na to je, že si spravíte zoznam všetkým vašich životných záväzkov. Pokúste sa ich zatriediť do kategórií ako práca, vzťahy s rodinou a priateľmi, známi, vzdelávacie krúžky a pod. Ak ste ako väčšina ľudí (vrátane mňa), budete možno prekvapený a niekto až zhrození tým, koľko veľa toho zvládate.

Máte skutočne dostatok času a pozornosti na to, aby ste sa efektívne venovali každému z týchto záväzkov? Ktoré z týchto záväzkov sú pre vás efektívne? Sú prínosom do vášho života alebo vás len oberajú o čas?

Nie je jednoduché povedať nie alebo ukončiť nejakú aktivitu, do ktorej ste zapojený. Niekedy si však uvedomíte, že na to, aby ste sa stali viacej efektívnymi, netreba zvyšovať vašu výkonnosť, ale treba sa len jednoducho niečoho vzdať.
Ďalším skvelým spôsobom je rozhliadnutie sa po vašich hodnotách. Na čom vám v živote skutočne záleží? Možno si budete potrebovať spraviť zoznam pár vecí.
Mohla by to byť vaša rodina, zdravie, kariéra, kostol, stav bankového konta, váš voľný čas, vzdelanie a pod. Neexistujú správne hodnoty, každý sme trocha iný.

Jedna z mojich najväčších hodnôt je zmysel. Potrebujem mať pocit, že robota, ktorú robím má na tomto svete nejaký význam. Kedykoľvek sa snažím byť viac výkonnejší pri úlohách, na ktorých tak veľmi nezáleží, poobhliadnem sa krok späť a zamyslím sa nad tým, kde je zmysel.
Sledujte ľudí, ktorých obdivujete. Nemusia to byť žiadne celebrity alebo známi ľudia z oblasti biznisu. Môžu to byť vaši rodičia, učitelia, mentori, spolupracovníci. Prečo si zaslúžia vaše uznanie? Pravdepodobne je to preto, že žijú efektívny a zmysluplný život.

zdroj: http://www.dumblittleman.com/2009/04/are-you-effective-or-just-efficient.html

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup