Niektorí z nás sa v živote stretávajú so situáciami, keď sú nútení svoj majetok chrániť inak, ako je bežné. Kým zvyčajne cennosti uchovávame kdesi v zásuvke či v nenápadnej krabičke, sú aj predmety, ktoré sú zaslúžia oveľa vyššiu ochranu. A vtedy sú trezory doma, v hoteli alebo vo firme nevyhnutnosťou. Z akých typov si môžeme vyberať a aký systém uzamykania je najlepší?

Čo cennosť, to iný typ trezora

Určite ste sa aspoň raz v živote stretli s nejakým trezorom, napr. v hotelovej izbe počas dovolenky. Okrem nábytkových trezorov však existujú aj ďalšie typy, ktoré sa už ale vyrábajú na objednávku. Sú to trezory, ktoré poznáte možno aj z filmov – stenové, ohňovzdorné trezory pre dokumenty alebo zvlášť pre médiá, príp. trezory s vhadzovacím mechanizmom.

A hoci si to bežne neuvedomujeme, trezorom sa stávajú aj archivačné skrine a kartotéky, ktoré ukrývajú cenné dokumenty alebo aj osobné informácie vašich klientov. Každý jeden typ trezora má za úlohu ochrániť vaše cennosti pred zneužitím alebo krádežou, no určite aj pred zničením vplyvom času, používania a pod.

Trezor by však neplnil svoju funkciu, ak by nebol pevne ukotvený v zemi alebo v stene. Firma, ktorá trezory vyrába, ich dokáže aj otvoriť v prípade zablokovania, ale aj opraviť trezor po násilnom prepade.

Nechať si vyrobiť trezor na kód alebo na kľúč?

Každému vyhovuje čosi iné. Ak ste typy, ktoré neustále zabúdajú, asi by bolo riskantné vytvárať komplikované kódy. Na druhej strate taký kľúčik od trezora môžete stratiť, môžu vám ho ukradnúť alebo sa vám zničí pri páde. Ako sa teda rozhodnúť?

K trezoru ovládanému kľúčom dostanete dva kľúče. Jeden môžete nosiť pri sebe, druhý však uchovávajte na inom mieste, najlepšie v zapečatenej obálke, aby ste si boli istí, že ho nik nezneužil. Odborníci na trezory tiež odporúčajú, aby ste kľúče od trezora striedali, nech sa rovnomerne opotrebujú. Zároveň je dobré stav kľúča pravidelne sledovať (či nie je ohnutý a inak poškodený), aby sa vám kvôli nemu nepokazil bezpečnostný zámok.

Trezory ovládané kódmi vás zbavia povinnosti nosiť pri sebe veľký trezorový kľúč, pretože jediný kľúč nosíte vo svojej hlave – kód. Využívajú klasické alkalické batérie, ktoré treba pravidelne vymieňať. Slabé alebo vybité batérie vám môžu prekaziť prácu s trezorom. Najmúdrejšie je trezory používať v čase dostupnosti servisnej služby, keby sa vám trezor nepodarilo zamknúť alebo otvoriť. Do týchto trezorov nahadzujete kód mechanicky alebo elektronicky pri otvorených dvierkach. A čo s kódom, aby ste naň náhodou nezabudli? I ten je vhodné uchovať v zapečatenej obálke.

Pri rozhodovaní o správnom type trezora berte do úvahy spôsob využívanie trezora i množstvo jeho užívateľov. Výhodou trezora ovládaného na kód je, že ak ho používa napr. viac zamestnancov firmy, môžete si pre seba nastaviť jeden hlavný kód (manažérsky) a pár užívateľských kódov, ktoré budú využívať zamestnanci. Takto si viete zároveň odsledovať, kto a kedy trezor otváral. I takto sa dá predstaviť bezpečný chod firmy.