Pre skladovanie vína sa klasická chladnička príliš nehodí. Pre správne uskladnenie si kúpte skôr domácu vinotéku, vďaka ktorej ponúknete návšteve vždy perfektne vychladené víno. V posledných rokoch ceny týchto zariadení rapídne klesli, a tak sa nemusíte báť, že by vás obstaranie domácej vinotéky zruinovalo.

Dokonca nemusíte byť ani vinárom, aby ste poznali, že chuť vína sa vplyvom teplôt výrazne mení. Ale už málokto vie, že biele víno potrebuje inú teplotu než červené. Chladnička na víno na to ale myslí a je tomu prispôsobená.

Jednotkou na trhu s vinotékami je Dunavox

Ak hľadáte špecialistu, ktorý si potrpí na kvalite a precíznom spracovaní, tak vás nadchne vinotéka Dunavox. Chváli sa krásnym vzhľadom a modernými technológiami. Prístroje sú rozdelené na niekoľko kategórií – malé kompresorové, pre gastronómiu, do kuchynskej série, termočlánkové a exkluzívne. Záleží len na vás, koľko ste ochotní investovať a aké máte nároky.

Niekomu vystačí chladnička Dunavox s jednou zónou a kapacitou 16 fliaš. Ale milovníci vína, ktorí si potrpia na rôznych druhoch, by mali siahnuť skôr po modeli s dvoma teplotnými zónami a vyššou kapacitou. Trebárs model Dunavox DAB-36.80DSS, ktorý kúpite za 1 380 euro, má dve zóny a uskladní až 36 fliaš vína. Keďže sú chladničky uvedenej značky energeticky úsporné, nemusíte sa báť, že by sa vám ich prevádzka predražila.

Ako by ste mali vinotéku vybrať?

Prvým rozhodujúcim faktorom je objem spotrebiča, teda koľko fliaš vína sa do neho zmestí. Ďalej je rozdiel, či víno plánujete skladovať dlhodobo či krátkodobo. V neposlednom rade vás bude zaujímať dizajn, ktorý by mal prirodzene zapadnúť do interiéru. Rovnako tak je dôležité, aké druhy vína plánujete do chladničky dať. Ako sme už spomenuli, každý druh potrebuje inú teplotu. Červené víno má byť vychladené na 13 až 15 ° C, zatiaľ čo biele na 8 až 10 ° C.