Vzduchovky sú perfektným spôsobom, ako sa zabaviť, ale dokážu byť aj praktickým pomocníkom. Výber vzduchovky však nemusí byť tak jednoduchý, ako by sa mohlo zdať.

A je to tu! Rozhodli ste sa, že si konečne splníte detský sen a kúpite si vzduchovku. Alebo vás o ňu požiadalo vaše dieťa a vy ste si uvedomili, že vzduchovky vôbec nemusia byť zlý nápad. Naučíte sa pri nich základy streľby, budete trénovať trpezlivosť a mušku. To je rozhodne prospešnejšia činnosť, ako sedieť pri počítači alebo mobile. Vzduchovky sa dokonca dajú používať aj na rôzne praktické účely, nielen zábavu, napríklad hubenie škodcov. Tak ľahko spojíte zábavné s užitočným. Kúpa vzduchovky však neprebieha tak, že prídete do obchodu, vyberiete si najlacnejší model, ktorý sa vám páči a strieľate. Netreba zabúdať na to, že kupujete strelnú zbraň. Tomu by ste mali prispôsobiť čas, ktorý strávite tým, že preskúmate ponuky jednotlivých výrobcov, parametre jednotlivých vzduchoviek, ale v prvom rade si vyberiete, aké parametre by mala mať vzduchovka na vaše použitie.

Účel a diaľka

Dve základné a hlavné otázky, na ktoré musíte pred kúpou vzduchovky nájsť odpoveď, je účel, na ktorý chcete vzduchovku používať a diaľka, na ktorú chcete strieľať. Nie je totiž vzduchovka ako vzduchovka. Odpoveď na prvú otázku nájdete asi jednoducho – buď budete strieľať na terč, alebo budete vzduchovku používať na hubenie škodcov. Samozrejme, jednu vzduchovku môžete používať na obe činnosti, ale jej výber by ste mali prispôsobiť tomu, načo ju budete používať častejšie. Druhá otázka je o niečo ťažšia. Vybrať si, na akú vzdialenosť chcete vlastne strieľať, nemusí byť vždy jednoduché. Úzko to však súvisí s používaním vzduchovky, najlepšie je poradiť sa s odborníkmi. Tým však otázky ohľadom vzduchoviek nekončia. Vybrať si môžete z rôznych typov zbrane – pružinových, plynových a PCP vzduchoviek. Dôležitým faktorom môže byť aj dizajn a povrch vzduchovky. Asi chcete, aby vzduchovka nejako obstojne vyzerala a taktiež, aby bola príjemná na dotyk. Dôležitým kritériom je aj kvalita spúšte, ktorá sa pri jednotlivých kategóriách vzduchoviek líši. Po zodpovedaní si týchto otázok môžete smelo vyberať, s vedomím, že pre seba vyberiete to najlepšie.