V živote nastávajú situácie, kedy je treba dať si pauzu od bežných pracovných povinností. Niekedy je to zapríčinené práve z pracovných dôvodov (napr. účasť na konferencii), v inom prípade to môže byť dovolenka. Nech je dôvodom čokoľvek,  po návrate domov vždy nastane doba, keď je potrebné vrátiť sa spať do pracovnej rutiny.

Namiesto toho aby ste podliehali stresu, ktorý vás po návrate čaká, tu je 5 metód, ako sa bez problémov dostať späť do zabehnutých pracovných koľají.

1. Predtým ako odídete, vybavte všetky urgentné úlohy

 

Keď máte v pláne pracovnú prestávku (dovolenku) mali by ste sa na to pripraviť. Veľa z nás to prirodzene robí, ale samozrejme, nič sa nespraví len tak samo od seba.

Hlavnú chybu robí väčšina ľudí v tom, že prirodzene vybaví pred odchodom všetky potrebné úlohy, ale uzávierkam úloh, ktoré prídu na rad tesne po ich návrate nevenujú vôbec žiadnu pozornosť. Buďte si istý, že prvý deň po návrate sa vám nebude chcieť na poslednú chvíľu dokončovať hodnotiacu správu ( alebo iné povinnosti, ktoré vás čakajú).

Niekedy samozrejme pracovná prestávka môže prísť neplánovane,  napríklad pre chorobu  alebo určité rodinné situácie

2. Naplánujte si niekoľko dní, v priebehu ktorých sa dostanete späť do zabehnutých koľají

Prepnúť sa z dovolenkového režimu na pracovný sa môže zdať na prvý pohľad úplne jednoduché. Realita je, ale úplne iná. Na túto zmenu si treba naplánovať nejaký čas. Vypíšte si preto jeden deň dovolenky naviac, aby ste mohli prekonať únavu z cestovania a usporiadať domácnosť. Na prvý alebo aj druhý deň v práci si neplánujte žiadne rokovania, toto sú dni kedy máte dobehnúť zameškané. Napríklad odpovedať na všetky nevybavené emaily.

Ak pracujete sám pre seba, je to oveľa ťažšie. Mali by ste dokonca svojim zákazníkom povedať, že budete mať voľno trošku dlhšie ako v skutočnosti. To vám poskytne možnosť dobehnúť zameškané, bez toho aby ste museli vybavovať telefonické hovory alebo okamžite reagovať na požiadavky zákazníkov.

3. Po návrate si doprajte trochu pokoja

Stalo sa vám niekedy, že ste sa hneď po návrate z dovolenky alebo z nejakej konferencie, okamžite vrhli do práce, len aby ste nemysleli na vašu vyčerpanosť? Počas dovolenky však môžete byť zaneprázdnení tiež a nemusí to byť práve prácou. Bohužiaľ, ak sa vrhnete hneď po dovolenke na prácu, môže si to vybrať svoju daň.

Čo takto si uľahčiť návrat do každodenného stereotypu? Na začiatok vyriešte nejaké jednoduché úlohy, namiesto tých ktoré si vyžadujú veľa energie. Vyberte si také úlohy, pri ktorých máte pod kontrolou svoj časový harmonogram. Prvé dni  preto začnite pracovať menej, s cieľom dostať sa do pracovného tempa. Ak ste mali voľno, aby ste si oddýchli od stresu, potom je nezmyselné, vrátiť sa k vášmu typickému pracovnému vyťaženiu.

4. Pripravte si a dodržujte zoznam úloh

Zistil som, že po pracovnej prestávke je ťažké si zapamätať, na čom presne som vtedy robil  a aká ďalšia úloha má byť vyriešená.  Preto namiesto toho ako začnete riešiť úlohu, ktorá vás napadne ako prvá, si treba sadnúť na 10 – 15 minút a spraviť zoznam úloh, ktoré je potrebné vykonať. Toto vám pomôže vytvoriť priority, vďaka čomu sa nemusíte prvý deň mordovať s preplneným stolom nesplnených povinností.

 

Zoznam úloh je tiež dobré riešenie ako bojovať s nezdarmi: nebudete sa báť, že ste na niečo veľmi dôležité zabudli a môžete sa tak pokojne sústrediť na dokončenie jednej úlohy a po nej sa presunúť na riešenie ďalšej.

5. Určite si dobré návyky

Ak ste mali prestávku príliš dlho, môže chvíľku trvať kým sa vrátite späť ku zvyčajným návykom. Možno sa pristihnete príliš veľa rozprávať, vtedy keď by ste mali práve pracovať  alebo budete mysľou úplne niekde inde a to práve vtedy, keď si práca bude vyžadovať najväčšiu sústredenosť.

V niektorých prípadoch môžete po prestávke využiť návrat do práce ako príležitosť stanoviť si nejaké dobré návyky. Dovolenka alebo pracovná prestávka nám často umožnia vrátiť sa s novou perspektívou do nášho normálneho života. Je niečo, čo by ste chceli zmeniť? Možno chcete skončiť prácu každý deň načas alebo ste možno zistili, že keď prijaté emaily vydržali neprečítané celý týždeň, nemusíte ich každé ráno o 8 pravidelne kontrolovať.

Ako sa dostať po prestávke do vašej obvyklej každodennej rutiny? Poznáte aj vy nejaké spôsoby? Pokojne sa o ne podeľte v komentároch.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup