Buďme úprimní. Veľa z nás svoju prácu nemá rado. Určite by ste si vedeli predstaviť robiť niečo iné, niečo, čo by vás bavilo. Bohužiaľ, taká práca vás asi neuživí, preto sa musíte dennodenné mordovať vo vašej nie práve vysnívanej práci.

Štatistika uspokojenia na pracovisku je hrozivá a jeden z dôvodov je, že ľudia si neuvedomujú, že existujú aj lepšie spôsoby, kde sa dá užiť život, keď nie v práci.

Pre každého kto je ochotný prevziať kontrolu nad svojim životom a začať ho žiť naplno existuje veľmi veľa možností.

Znie to jednoducho? Ja verím, že áno. Je to ľahké? Samozrejme, že nie.

Nechuť do práce

Patríte medzi milióny ľudí, ktorí každé ráno vstávajú nešťastní do práce? Tu je dôvod, prečo tomu tak je:

1. Strach zo zlyhania.

2. Strach z úspechu.

3. Nedostatok iniciatívy.

4. Nejasné ciele.

5. Apatický prístup k životu.

6. Schopnosť hádzať všetku špinu na seba.

Všetky hore uvedené veci sú odpad. Nie je žiadny dôvod, aby sme sa z nich vinili. Aj keď to stále robíme.

Koniec šťastia znamená, že si nájdeme prácu, ktorá vyzerá ako tak prijateľne a zostaneme v nej trčať roky. Väčšina  z nás je totiž lenivá nájsť si čosi lepšie a radšej sa bude životom predierať cez podradné práce.

To všetko vedie k tomu, že si nájdeme prácu, ktorú nenávidíme. V tom prípade máme na výber dve možnosti. A to dať výpoveď alebo trpieť ďalej. Väčšina z nás si radšej vyberie to druhé.

Aj keď nenávidíte vašu prácu, stále môžete zostať motivovaní. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Mal som obdobie, keď som úplne stratil záujem o moju prácu a išiel by som radšej kopať kanále. Jednoducho zobral by som všetko. Bohužiaľ, finančná stránka mi v tej chvíli nedovolila zriecť sa môjho zamestnania.

Takže som musel nájsť spôsoby, ako sa motivovať k tomu, aby som si udržal svoju prácu a samozrejme dokázal podávať kvalitné výkony. Nebola to ľahká úloha, zvlášť keď 90percent mojich pracovných dní tvorilo premýšľanie nad podaním výpovede.

Ak ste sa ocitli v podobnej situácií, ponúkam vám 5 rád, ktoré vám pomôžu udržať potrebnú motiváciu (prinajmenšom k tomu, aby vás nevyhodili.) 

1. Poznajte vašu budúcnosť

Mať jasné predstavy o tom, kde sa chcete nachádzať zhruba o 1 až 5 rokov vám môže spraviť vašu prácu oveľa viac znesiteľnejšou.

Ak budete mať niečo načo sa môžete tešiť, urobíte tak veľký krok, ktorý vás zbaví beznádeje a posunie k vašim cieľom.

2. Neberte si z práce domov vašu zlú náladu

Čím skôr zabudnete na vašu prácu, tým lepšie. Tento problém má väčšina z nás, vrátane mňa. Často krát som chodil z práce naštvaný a prenášal som to aj na moju rodinu. Bohužiaľ, oni za to nemôžu. Zvlášť ak máte deti, je veľmi dôležité nechať všetko zlé v práci. Naše deti sa totiž nepotrebujú od nás učiť, že práca rovná sa nešťastie.

3. Užívajte si vaše vášne

Ak ste šťastní dostatočne nato, že viete, čo vás spraví šťastných, choďte za tým! Aj keby to mala byť len hodina týždenne. Musíte ísť za tým. Teraz nevravím len o vašich koníčkoch alebo chodení po nákupoch. Jednoducho robte, čo milujete.

Prečo je to tak dôležité? Pretože práve tieto činnosti sú akousi poistkou na vašej spúšti, ktorá vám bráni spraviť niečo hlúpe. Ako napríklad postaviť sa zo stoličky a dať facku vášmu šéfovi.

Ak ste však vo finančnej pozícií, že si môžete dovoliť skončiť, tak by ste aj skončiť mali. Preto choďte a nenechajte zo seba robiť fackovacieho panáka.

4. Buďte lepší ako vaša práca

Ak je vaše zamestnanie o ničom a dovolíte, aby spravilo trosku aj z vás, potom je to veľmi zlé. Nedovoľte, aby z vás vaša otravná práca spravila svoj vedľajší produkt.


Predstavte si, že jedného dňa budete predsa len vykonávať niečo lepšie. Povedzte si, že vy nie ste práca, vy tu len pracujete. Preto nemýľte si tieto dva pojmy a nedovoľte, aby z vás zlé zamestnanie spravilo zlého človeka.

5. Naplánujte si dátum vášho úniku

Byť zavretý v práci, ktorá vám lezie krkom sa dá pokojne prirovnať k väzeniu. Zamyslite sa nad tým, čo by ste robili, ak by ste boli naozajstným väzňom. Alebo nad tým, čo pravý väzni celé dni robia.

Podľa mňa rozmýšľajú nad dňom, kedy konečne budú môcť opustiť brány väznice. Rozmýšľajú aké to bude potom, čo ich čaká a podobne. Jednoducho plánujú svoju budúcnosť a to isté odporúčam robiť aj vám.

Plánovanie toho, kedy konečne opustíte vašu prácu a budete sa môcť naozaj venovať tomu, čo chcete, je niečo, čím by ste mali v práci, čo najčastejšie zamestnávať váš mozog. Bez plánovania totiž môžete skončiť v práci predčasne. Presne tak ako sa vám to podarilo v predchádzajúcich zamestnaniach, ktoré vám taktiež veľmi nevoňali.

6. Dajte si to v hlave dokopy

Vedieť, že musíte ísť do práce, v ktorej vás čaká ďalší otrasný deň vášho života, je naozaj nepríjemný pocit. Ak to budete robiť dookola, po určitej dobe to môže viesť k depresiám, zdravotným problémom alebo dokonca k problémom v manželstve.

Musíte si to dať v hlave dokopy! Keď nie kvôli nikomu inému, tak kvôli vám!  Ak máte rodinu, ktorej na vás záleží, prosím nenechajte si prácu zasahovať do vášho rodinného života.

Dovtedy, kým nebudete pripravení pohnúť sa v živote ďalej, nájdite nejaký spôsob, ako spraviť vašu prácu viac znesiteľnejšiu.

Moja otázka pre všetkých znie: Čo by sa stalo, ak by sme si každý vzali nejaký čas na zamyslenie sa nad tým, čo vlastne chceme v živote robiť a potom to aj spravili? Zamyslite sa nad tým…


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup