Podľa Thomasa Corleyho byť bohatý nie je tak o šťastí ako o zvykoch. Corley, ktorý strávil 5 rokov monitorovaním a analyzovaním denných aktivít a zvykov bohatých, chudobných ľudí ( presne 233 boháčov a 128 chudobných ľudí ), zo svojho pozorovania vyňal takzvané „návyky bohatých“. Podľa neho sú bohatí ľudia z veľkej časti optimisti. Sú vďační a šťastie berú ako zvyk.

Corley, ktorého zistenia môžete nájsť v knihe „ Návyky bohatých: Úspešné denné návyky bohatých jedincov“ a tiež na jeho webovej stránke, definuje „bohatých ľudí“ ako tých, ktorých ročný príjem presahuje 160 000 dolárov a ich majetok má hodnotu viac ako 3,2 milióna dolárov a „chudobnými“ sú pre neho tí, ktorí zarábajú ročne menej ako 35 000 dolárov a ich majetok nemá väčšiu hodnotu ako 5000 dolárov.

Tu je Corleyho 9 spôsobov, ktorými sa bohatí ľudia odlišujú v premýšľaní od tých chudobných.

1. Bohatí ľudia veria, že ich zvyky majú významný vplyv na ich životy.

„Denné návyky sú kritickým faktorom k finančnému úspechu.“

Bohatí ľudia, ktorí súhlasia: 52%

Chudobní ľudia, ktorí súhlasia: 3%

Bohatí ľudia veria, že zlé návyky prinášajú nešťastie a dobré návyky naopak prinášajú šťastie v podobe nových príležitostí. Corley spomína: „Čo sa týka šťastia, väčšina bohatých ľudí povedala, že mali šťastie a naopak veľa z radov chudobných vravelo, že mali nešťastie.“

2. Bohatí ľudia si vážia vzťahy kvôli profesionálnemu a osobnému rastu.

„Vzťahy sú dôležitým prvkom k finančnému úspechu.“

Bohatí ľudia, ktorí súhlasia: 88%

Chudobní ľudia, ktorí súhlasia: 17%

Nielenže bohatí ľudia vedia, že vzťahy sú pre ich finančné blaho dôležité, ale sa aj usilujú o to, aby si ich udržiavali. Robia si návyky z vecí ako sú gratulácie k narodeninám, alebo sa pravidelne usilujú udržiavať nejaký druh kontaktu so svojim známymi.

3. Bohatí ľudia radi stretávajú nových ľudí.

„Milujem stretávanie nových ľudí.“

Bohatí ľudia, ktorí súhlasia: 68%

Chudobní ľudia, ktorí súhlasia: 11%

Ruka v ruke s udržiavaním si priateľstiev ide aj vytváranie tých nových. Bohatí ľudia radi stretávajú nových ľudí a veria, že byť obľúbený je veľmi dôležité pre finančný úspech.

4. Bohatí ľudia veria, že šetrenie je veľmi dôležité.

„Šetrenie je veľmi dôležitý faktor pre finančný úspech.“

Bohatí ľudia, ktorí súhlasia: 88%

Chudobní ľudia, ktorí súhlasia: 52%

Byť bohatý nie je len o zarábaní veľkého množstva peňazí. Dôležité je aj vedieť šetriť. „Väčšina ľudí, ktorých som študoval nie sú bohatí preto, že veľa zarobili, ale preto, že odložili.“ Preto sa Corley na svoje deti snaží aplikovať pravidlo 80/20. 20 percent zo svojho zárobku odlož a z 80tich percent ži.

5. Bohatí ľudia veria, že sú si sami strojcovia svojho šťastia.

„Verím v osud.“

Bohatí ľudia, ktorí súhlasia: 10%

Chudobní ľudia, ktorí súhlasia: 90%

Chudobní ľudia majú sklon oveľa viac veriť, že byť bohatým je záležitosť génov a oveľa a naopak neveriť tomu, že práve oni sú dôvodom ich finančnej situácie. „Väčšina bohatých ľudí, s ktorými som sa rozprával sú ľudia, ktorí neboli vždy bohatí, nechýbalo im však odhodlanie, že dokážu čokoľvek,“ vysvetľuje Corley.

6. Pre bohatých ľudí má kreativita väčšiu hodnotu ako inteligencia.

„Kreativita je kľúčovým prvkom k finančnému úspechu.“

Bohatí ľudia, ktorí súhlasia: 75%

Chudobní ľudia, ktorí súhlasia: 11%

Zatiaľ čo si bohatí ľudia myslia, že najväčší vplyv na ich úspech má kreativita, podľa chudobných je to naopak intelekt. Chudobní tiež viac veria v to, že bohatstvo je najmä záležitosťou náhody. „Ak sa pozriete na moje štatistiky, veľmi rýchlo zistíte, že väčšina bohatých ľudí boli priemerní študenti, “ vraví Corley. Byť bohatým nie je iba o inteligencii.

7. Bohatí ľudia si užívajú svoju prácu.

„Mám rád (alebo mal som rád) prácu, ktorá ma živý.“

Bohatí ľudia, ktorí súhlasia: 85%

Chudobní ľudia, ktorí súhlasia: 2%

„Nie je náhodou, že väčšina ľudí z mojej štúdie má rado svoju prácu, “ vraví Corley. V skutočnosti až 86% bohatých ľudí pracuje v priemere viac ako 50 hodín týždenne ( v porovnaní so 43% chudobných) a 81% z nich tvrdí, že vykonávajú viac ako vyžaduje ich práca (oproti 17% chudobných). Corley vysvetľuje, že je to úzko prepojené s dôležitosťou kreativity pre finančných úspech: „Títo ľudia našli spôsob ako svoju kreativitu premeniť na peniaze.“

8. Bohatí ľudia veria, že ich úspech závisí aj od aktuálneho zdravotného stavu.

„Pevné zdravie je dôležité pre finančný úspech.“

Bohatí ľudia, ktorí súhlasia: 85%

Chudobní ľudia, ktorí súhlasia: 13%

Jeden z mojich respondentov povedal: „Peniaze sa nedajú zarábať na nemocničnom lôžku.“ Pre bohatých ľudí byť zdravý znamená menej dní na PN, čo sa dá preniesť do vyššej produktivity a zárobkov.

9. Bohatí ľudia sú ochotní riskovať.

„Pri snahe zbohatnúť, som riskoval.“

Bohatí ľudia, ktorí súhlasia: 63%

Chudobní ľudia, ktorí súhlasia: 6%

Väčšina bohatých ľudí z prieskumu boli podnikatelia, ktorí odštartovali svoj vlastný biznis. Títo ľudia sa stali bohatí vďaka tomu, že boli majstri v samovzdelávaní. Ich školou bola škola života. 27% bohatých ľudí priznalo, že v živote / podnikaní zlyhali minimálne raz v porovnaní s 2% chudobných. Corley prirovnáva zlyhania k jazvám na mozgu, ktorých lekcie trvajú navždy.

Zdroj: Businessinsider.com


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup