Je pre vás ťažké pracovať na vašich cieľoch a to dokonca aj ak viete, že pre vás majú veľký význam? Pravdepodobne sa snažíte pohnúť dopredu za pomoci všetkej sily, ktorú v sebe nahromadíte, avšak ani to nefunguje.

Namiesto sily vôle potrebujete viacej seba-motivácie. Týmto spôsobom neminiete všetku energiu – a možno sa pristihnite, že si viacej užívate váš život.

Tu je pár tipov ako sa môžete viacej motivovať:

1. Buďte hrdí na to, čo robíte

Niektoré činnosti sa môžu zdať naozaj celkom zbytočné. Pravdepodobne ste vo vašej práci len malým článkom celého procesu a je ťažké vidieť ako záleží aj na vašom prispení. Pravdou je, že v tom nie je žiadny rozdiel – Vaša spoločnosť by vás nenajala, ak by ste boli nepotrební.

Ak ste hrdí na to, čo robíte a robíte to najlepšie ako viete, je jednoduchšie byť motivovanejší.Či umývate alebo máte na starosti potreby zákazníkov, všetci sa môžeme vedome rozhodnúť, že to budete robiť najlepšie ako vieme.

2. Myslite na výsledok

V ideálnom svete by bola každá úloha odmenená. Samozrejme, takto to vždy nefunguje. Na vašom zozname úloh máte pravdepodobne niekoľko vecí, ktoré vás až tak nezaujímajú alebo si ich robenie až tak neužívate, avšak musíte ich spraviť aj tak, pretože vás zavedú bližšie k vašim cieľom.

Snažte sa sústrediť na výsledok: Titul, ktorý dosiahnete na konci vášho štúdia alebo peniaze, ktoré ušetríte ak začnete napĺňať váš sporiaci plán. 

3. S využívaním odmeny buďte opatrní

Niektorí ľudia sa motivujú pomocou odmien. Akonáhle odpíšem na tento email, dám si kocku čokolády. Ak sa skutočne musíte dostať cez určitú úlohu, môže to byť nápomocné. Avšak ak to budete robiť príliš často, pristihnete sa pritom ako sa spoliehate na odmenu, namiesto vašej prirodzenej motivácie.

Namiesto odmeny myslite na samotnú úlohu: Akonáhle odpoviem na email, konečne budem mať pocit, že už mám všetko za sebou alebo Odpovedanie na tieto maily mi pomôže udržať mojich zákazníkov šťastných. Namiesto toho, aby ste sa na úlohy pozerali len ako na ďalšie položky na vašom zozname, myslite na dopad, ktorý to bude mať na ostatných.

4. Naučte sa niečo nové

Počas života sa všetci prirodzene učíme – je to spôsob ako prežívame. „Učenie“ nie je iba pre deti a študentov, je to niečo čím prechádzame počas celého nášho života.

Existuje vo vašom živote nejaké zákutie, kde sa cítite nesvoji a úplne demotivovaní? Je to preto, lebo si nedôverujete? Možno nenávidíte varenie, písanie, cvičenie ale nejaké iné úlohy a to len preto, lebo viete, že máte problém s tým, aby ste to robili dobre.

Ak si zoberiete nejaký čas na to, aby ste sa to naučili robiť dobre, je veľká šanca, že s rastúcim výkonom pôjde raketovo hore aj vaša motivácia.

5. Počas práce zostaňte sústredení

Možno ste plní motivácie pustiť sa do nejakej novej úlohy, avšak ak už po piatich minútach začne vaša pozornosť pokuľhávať, budete mať veľký problém udržať si túto motiváciu aj naďalej. Vždy keď preskočíte na niečo iné, ako je Facebook alebo váš telefón, vždy si narúšate vašu koncentráciu.

Buďte sústredení iba na jednu vec – dokonca aj ak budete kvôli tomu musieť odpojiť internet alebo zablokovať stránky, ktoré vás rozrušujú. Ak budete pokračovať v zastavovaní a začínaní vašich úloh, bude sa zdať, že ich robíte večne. Oveľa viac motivujúcejšie je, ak budete robiť stály pokrok.

Akým spôsobom sa motivujete vy? Podeľte sa s nami o vaše názory v komentároch.



Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup