clovekAk ste sa pristihli pri čítaní tohto článku, pravdepodobne vás určitým spôsobom zaujíma personálny rozvoj.

Možno práve teraz prechádzate niečím ťažkým, alebo je to len váš denný multivitamín. Už je to pekných pár rokov, kedy som si prvý krát prečítal nejaké knihy zamerané na personálny rozvoj.

Čítanie týchto kníh mi vždy navodilo lepšiu domnienku o mojej osobe, ale presne ako s návykovými látkami, jedného dňa som sa pristihol, ako čakám a chcem viac a viac, aby som sa stotožnil s tým, kto som vôbec bol.

Nechápte ma zle, tie knihy boli nesmierne nápomocné v lepšom pochopení samého seba a ostatných. Pomohli mi zmeniť môj život k lepšiemu. A stále ich pravidelne čítam.

Často som ich však používal podobne, ako ľudia užívajú drogy – ako útek z reality. Stal som sa akosi závislý na tom, že ma vždy nabili potrebnou energiou a ja som tak mal krajší deň, namiesto toho, aby som sa zameral na súčasnosť a na to, čo alebo kto je práve predo mnou.

Túžil som po rýchlej zmene. Chcel som vstať a mať pocit, že všetky moje nedostatky sú napravené.

V určitom bode života skoro každý pocíti, že existujú stránky života, ktoré nemá rád, nestotožňuje sa s nimi alebo sa za ne hanbí.

Osobne som sa potýkal s dvojitým problémom. Bol som introvert a hanblivý. Áno, je v tom rozdiel. Introvert si vychutnáva čas strávený osamote, zatiaľ čo hanbliví ľudia si samotu príliš neužívajú, napriek tomu sa obávajú styku so spoločnosťou.

Nútil som sa do rôznych spoločenských akcií, pokúšajúc sa prekonať to, čo som považoval za utrpenie. Snažil som sa imitovať extroverta najlepšie ako sa len dalo, čo mohlo niekedy pôsobiť skôr čudne. Naozaj som chcel byť obľúbený, cítiť sa cenný a uznávaný.

Pokračoval som v hľadaní mojej stratenej časti, ktorá mi mala nadobudnúť pocit celku. Neuvedomil som si ale, že to, čo som celý čas potreboval, bolo veľmi jednoduché. Bolo to sepaprijatie.

Ak ste sa pristihli pri tom,že používate personálny rozvoj ako spôsob nápravy samého seba alebo náhradu za sebaprijatie, čítajte ďalej.

 

8 Dôvodov, prečo vám stačí byť tým, kým práve ste:

– Všetci sa neustále rozvíjame: Nikto nie je perfektný, preto na seba prestaňte vyvíjať taký tlak.

– Máte jedinečné silné stránky: Práve teraz disponujete kvalitami, ktoré by si prial mať niekto iný. Prestaňte sa preto sústrediť na to, čo nemáte a začnite ťažiť čo najviac z toho, čo práve robíte.

– Vaše silné stránky spočívajú v schopnosti byť za dobré s vašimi slabinami: Za naše slabé stránky sa nemusíme hanbiť. Sme ľudia, máme ich všetci. Ak jednoducho akceptujete, že máte slabé stránky, prestanete strácať energiu ich neustálym skrývaním.

– Vaším vlastným a najhorším kritikom ste práve vy: Častokrát zveličujeme naše slabé stránky a podceňujeme tie silné. Pokúste sa mať na veci trochu vyváženejší pohľad. Uveriť tomu, že ste cenný, je jediný spôsob, ako zostať vyrovnaný.

– Môžete si vybrať čomu uveríte: Nemôžete kontrolovať čo sa vám stane, ale môžete kontrolovať vaše myšlienky. Zmeňte uhol vášho pohľadu a zamerajte sa na myšlienky, ktoré prinášajú dobré pocity.

– Môžete si vybrať činy, ktoré podniknete: Ešte raz, nemôžete kontrolovať čo sa vám stane, ale môžete mať kontrolu nad tým, ako zareagujete, keď budete čeliť strachu, pochybám a neistote.

– Môžete niekomu pomôcť cítiť sa lepšie: Jednoduchým objatím, milým slovom alebo dokonca iba úsmevom môžete niekomu skrášliť deň.

– Nie ste tu preto, aby ste na niekoho zapôsobili.

Ako je to s viacerými vecami, personálny rozvoj môže byť chápaný, ako nástroj, alebo ako pomocné barle. Dobrou správou je, že sa môžeme rozhodnúť, ktorú možnosť si vyberieme.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup