Máte pocit, že často odkladáte prácu? Napríklad robením vecí, o ktorých viete, že by ste robiť nemali? Máte problém udržať vašu výkonnosť na vrchole? Ak ste si na všetky tieto otázky odpovedali áno, potrebujete si vybudovať sebadisciplínu.

Sebadisciplínou by sa dala nazvať schopnosť robenia toho, o čom si myslíte, že by ste mali v danú chvíľu robiť, radšej ako by ste robili niečo, čo je založené na tom, ako sa cítite.

Predstavte si, že máte napríklad zajtra ráno nejakú skúšku. Vaša myseľ vám vraví, že musíte študovať  a opakovať si. Avšak vy sa cítite unavení a najradšej by ste si ľahli pred televíziu.

Sebadisciplína je tesne spriaznená s konceptom oneskoreného uspokojenia. Oneskorením dobrého pocitu, ktorý môže prísť teraz, môžeme zažiť dokonca ešte lepší pocit, ktorý príde neskôr.

Napríklad, ak ste sa rozhodli, že budete noc pred skúškou študovať, namiesto toho, aby ste si ľahli pred televíziu, budete sa cítiť na skúške oveľa istejšie a pokojnejšie. Týmto môžete rovnako dosiahnuť lepší výsledok a lepšiu známku. No a to samozrejme vedie k oveľa väčšiemu uspokojeniu, ako keby ste si večer ľahli pred televíziu.

Aké sú ďalšie výhody sebadisciplíny?

– zostanete sústredení na vaše ciele

– budete oveľa viac produktívnejší, efektívnejší a účinnejší

– dosiahnete vyššieho výkonu

– vyviniete si silnejšie myslenie

– stihnete viac!

Ako si môžete vybudovať sebadisciplínu?

1. Pochopte samého seba

V prvom rade musíte zistiť, v ktorých oblastiach vášho života vám chýba sebadisciplína. Kde by ste chceli byť viacej sebadisciplínovanejší? V ktorých oblastiach máte najväčšie problémy? Ktoré tri oblasti vášho života odkladáte, a pritom viete, že ak by ste sa im pravidelne venovali, mali by na váš život veľký dopad?

Zapíšte si ich a rovnako si aj poznačte, prečo sa im momentálne nevenujete. Vedľa každej pripíšte, prečo sa im chcete venovať.

Snažte sa v tom nájsť niečo pozitívne, nejaké benefity, ktoré vám zabezpečia, že sa tomu budete venovať aj ďalej.  A to nás privádza k ďalšiemu bodu.

2. Sústreďte sa na dlhodobé ciele.

Aké sú vaše dlhodobé ciele?

Čo sa pokúšate v živote dosiahnuť? Sústredenie sa na dlhodobé ciele vám pomôže pochopiť to, prečo je dôležité začať robiť niečo hneď teraz. Ak začnete konať dnes, aká odmena vám z toho bude plynúť neskôr?

Napríklad behanie alebo chodenie do posilňovne pre vás môže byť veľmi namáhavé. Ak by ste však teraz išli, aká výhoda by z toho pre vás plynula neskôr? Vaše zdravie, kondícia, celkový pocit, všetko sa odvíja od činov, ktoré podniknete v tomto momente.

Ďalšou dôležitou vecou je uistiť sa, že si to neodložíte na neskôr a poviete si, že začnete zajtra. Na to, aby ste zaviedli do vášho života nový zvyk, neexistuje lepší deň ako dnešok.

3. Rozvrhnite si váš čas

Skvelý nástroj na budovanie sebadisciplíny je rozvrhnutie vášho času. Ak je pre vás ťažké začať s písaním nejakého článku, dajte si do vášho rozvrhu pol hodinu denne, ktorú zasvätíte vášmu blogu. A podobne sa to dá aplikovať aj na iné smery.

Skôr ako si to uvedomíte, príde koniec týždňa a vy budete mať za sebou tri a pol hodiny, ktoré ste venovali vášmu blogu.

Kľúčové je zvyknúť si na čas, ktorý ste si zadali. Samozrejme, nemusí to byť presne na minútu. Život je nevyspytateľný, a ak by sme ho mali mať presne rozvrhnutý, bolo by nemožné, aby sme vždy všetko dosiahli.

Ak sa nemôžete danej veci venovať pol hodinu v čase kedy ste si to navrhli, skúste to skôr alebo neskôr. Ak to nemôžete spraviť v ten deň, uistite sa, že na ten ďalší si dáte o pol hodinu naviac.

4. Začnite

Jednou z najlepších metód, ako si vybudovať sebadiscplínu, je jednoduché začatie. Častokrát, najťažšou časťou robenia niečoho čoho nechcete je, že postrádate nejakú hybnú silu. Môže sa to zdať ako problematická úloha.

Neexistuje žiadne iné riešenie, iba sa prinútiť. Spočiatku to bude neľahké, ale postupom času to pôjde lepšie a lepšie a vy si tak vybudujete sebadisciplínu.

5. Odmeňujte sa

Ako som hore spomenul, sebadiscplína je veľmi tesne prepojená s oneskoreným pocitom sebauspokojenia. Ak niečo spravíte teraz, výhody z toho vám začnú plynúť neskôr, zvlášť ak vám vaše činy pomôžu dosiahnuť vaše dlhodobé ciele. Vy to však môžete posunúť na inú úroveň. Nemusíte čakať, kým dosiahnete váš dlhodobý cieľ, ale skúste sa odmeňovať po splnení určitých čiastkových cieľov.

Povedzte si, že ak sa budete napríklad nejakému projektu venovať hodinu, následne sa odmeníte. Spôsob nechám už na vás. Malými odmenami si taktiež budujete sebadisciplínu.

6. Získajte podporu od ostatných

Podpora od ostatných môže byť skvelá vec. Nedávno som sa dočítal, že naše osobnosti sa rovnajú súčtu našich piatich blízkych priateľov.

To znamená, že ak ste obklopení disciplínovanými ľuďmi, ktorí vás povzbudzujú a podporujú vaše ciele, potom je oveľa pravdepodobnejšie, že aj úspešne skončíte to, o čo sa usilujete.

Kto iný ešte robí to, čo chcete robiť vy? Ďalšia vec je chopiť sa činu spoločne s niekým. Týmto spôsobom budete navzájom cítiť oveľa väčšiu zodpovednosť za dosiahnutie vašich cieľov.

Tým, že budete navzájom pociťovať zodpovednosť si zároveň budujete aj sebadisciplínu.

Ako si vy pomáhate pri budovaní sebadisciplíny ?

dumblittleman.com

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup