Byť hore dlho do noci je celkom normálne. Nie je na tom nič zlé. Avšak v určitom štádiu vášho života by ste možno chceli tento zvyk zmeniť. Spúšťačom môže byť napríklad nová práca, do ktorej musíte vstávať skorej ako ste zvyknutý.

Alebo možno skúšate podnikať a potrebujete tomu zasvätiť pár hodín z rána, ešte predtým, ako odídete do práce.

Schválne spomínam ráno, pretože množstvo úspešných ľudí prisudzuje svoje úspechy práve produktívnym ránam. Aj keď sa to nemusí zdať, s pár šikovnými trikmi dokážete bezproblémovo zvýšiť vašu produktivitu počas prvý troch hodín dňa.

Kým sa to však pokúsite spraviť, uistite sa, či je vám jasné, prečo sa vôbec o to pokúšate. Ak vám chýba motivácia, vaše rána budú oveľa ťažšie.

1. Pripravte si nejaké veci noc dopredu

Ak pred spaním nájdete čas na prípravu vecí, ktoré budete ráno potrebovať, vaše rána budú o to ľahšie. Napríklad si môžete pripraviť oblečenie, ktoré budete nosiť, alebo spraviť desiatu.

Čím viac dokážete obmedziť počet rozhodnutí, ktoré musíte ráno urobiť, tým viac vám zostane energie na dôležitejšie úlohy v priebehu dňa.

2. Vstávajte v pravý čas

Poznáte ten pocit, keď vás ráno budík vytrhne z tej najkrajšej časti spánku? Poznáme ho asi všetci, a to je aj dôvod, prečo tak veľa z nás nenávidí rána. Hlavný dôvod takéhoto nepríjemného vstávania spočíva v tom, že vám budík zazvoní uprostred najhlbšieho spánku.

Pomôcť by vám mohla aplikácia Sleep Cycle, ktorá počas noci monitoruje vaše pohyby a dokáže vás ráno zobudiť vo fáze, kedy je to pre vás najpríjemnejšie. Týmto spôsobom dokážete ušetriť aj počet hodín strávených v posteli.

3. Doprajte si dobré raňajky

Nezačínajte váš deň s prázdnym žalúdkom. Raňajky majú veľmi pozitívny vplyv na vašu produktivitu a celkové zdravie. Aj keď máte pocit, že na raňajky nemáte čas, nájdite si ho. Ušetríte tak čas z dlhodobého hľadiska. Vášmu telu a mozgu dodajú potrebnú energiu, ktorá sa postará o to, že počas dňa budete efektívnejší vo všetkom do čoho sa pustíte. Štúdie ukázali, že deti, ktoré vynechávajú raňajky majú oveľa väčšie problémy s učením ako tie, ktoré raňajkujú pravidelne. Myslím si, že podobne to vyzerá aj v pracovnom živote.

4. Dajte si studenú sprchu

Vedeli ste, že samurajovia zvykli na seba vylievať kýble studenej vody počas rituálu zvaného Misogi? Studená sprcha určite nie je pre všetky nátury, ak však chcete mať produktívnejšie ráno, mali by ste to zvážiť. Studená ranná sprcha prináša viacero výhod, vrátane zvýšenej energie, rozprúdenia krvného obehu a zlepšení imunitného systému. Ak sa nedokážete postaviť len tak pod studenú vodu, vyskúšajte najprv vlažnú a potom ju postupne ochladzujte. Uvidíte, že to nie je až také ťažké!

5. Získajte výhodu, ktorú prináša pokoj

Rána sú skvelý čas na strategické plánovanie a všetky druhy prác, ktoré vyžadujú hlboké premýšľanie a sústredenie, ako napríklad písanie. Nemá vás kto rozptyľovať a odkláňať vašu pozornosť od práce. Verte mi, je veľmi oslobodzujúce mať pre seba takúto pokojnú chvíľku a ponoriť sa do práce, na ktorej vám naozaj záleží.

6. Rozvrhnite si ráno

Každý večer si vytvorte bojový plán na nasledujúce ráno. Aké sú dve, tri veci, ktoré chcete spraviť, aby sa stalo vaše ráno úspešným? Zapíšte si ich a ráno sa nimi riaďte. Týmto spôsobom zameriate pozornosť iba na tie najdôležitejší veci a vaše ráno sa stane oveľa produktívnejším.

7. Určite si koniec pracovného dňa

Musíte vedieť, kedy prerušiť prácu a venovať nejaký čas oddychu. Potrebujete ísť totiž spať vo vhodný čas, a to nebude možné pokiaľ budete pracovať dlho do noci. Ak si určíte koniec pracovného dňa, zostane vám čas na dobrý spánok a nový deň budete môcť odštartovať svieži ako rybička.

Dobrá ranná rutina môže perfektne zvýšiť vašu produtivitu. Medzi ranné vtáčatá patrili aj Benjamin Franklin či Ernest Hemingway. Tim Cook alebo Richard Branson taktiež dlho nevylihujú v posteli.

Kto vie, možno práve vďaka produktívnejším ránam budete aj vy raz tak úspešný.

zdroj: dumblittleman.comfoto: flickr.com


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup