„Všetci sme stvorení odolávať. To je spôsob ako zistíme, kto vlastne sme“ – Tobias Wolff spisovateľ.

Zaujímavá vec na úspechu je, že ho môže dosiahnuť každý. Ak jednoducho robíte to, čo robia úspešní ľudia, neodvratne tak mierite za úspechom. Správne?

Dobre, možno tento článok nie je práve prípad nasledovania nejakého lídra. Avšak poviem vám uspokojiť sa s priemernými vecami namiesto výborných, nie je vôbec správny spôsob ako uspieť.

Tí, ktorí sa uspokoja iba s priemerným, svoje rozhodnutie skôr či neskôr oľutujú a chcú vzápätí viac. Priemerné veci jednoducho nikdy nebudú priemerné. Všetci sme totiž stvorení pre dobrodružstvá, rast, a k tomu, aby sme čelili nášmu vlastnému strachu. Sme stvorení k tomu, aby sme prekonávali výzvy a vyhrávali.

Napriek všetkému, čo vám povedali vaši učitelia, mentori alebo iné autority, neexistuje žiadny tajný plán, ktorým sa dá riadiť. Existuje však niečo iné, niečo, čo je často veľmi ľahko prehliadané. A to je váš mozog, vaša vízia, a vaša vášeň. Ideálna kombinácia týchto ingrediencií vám pomôže viesť príjemný život a verte či nie, ak si to celé dobre premyslíte, dostaví sa aj úspech.

Vnútri tohto procesu existuje tona premenných, ktoré treba zvážiť. Ja vám dnes predstavím päť základných.

1. Majte jasno v tom, čo chcete

Ako prvé musíte vedieť, čo vlastne chcete. Nestačí naháňať sa za profesiou, kde vám dobre zaplatia. Ak bude zarábanie peňazí vašou prioritou číslo jedna, zničíte si tak vašu dušu. Sami sa tak spravíte nespokojnými a nešťastnými.  Prečo si myslíte, že veľa ľudí ma na prvý pohľad skvelú prácu, kde dobre platia, ale vo vnútri sú stále nenaplnení a v depresiách?

K tomu, aby ste objavili, čo vlastne chcete musíte najprv odhaliť to, čo nechcete. To môžete dosiahnuť iba tak, že budete skúšať, experimentovať a samozrejme konať. Rátajte s tým, že ak začnete, budete pravdepodobne zmetení a veci sa vám budú zdať nejasné. Ak sa však veci pohnú ďalej, uvidíte akú pocítite inšpiráciu v tom, čo práve budete robiť. Ak budete nasledovať vaše srdce, váš život sa nestane len fascinujúcim dobrodružstvom, ale aj cestou osobného rastu.

2. Sústredenie

Akonáhle začnete mať jasno v tom, čo chcete robiť, je dôležité začať sa sústrediť na úlohy, ktoré vám pomôžu spraviť čo najväčší posun smerom vpred. Napríklad, ak chcete vybudovať online biznis, môžete stráviť všetok čas, čo len chcete, kontrolovaním emailov. Avšak takýmto spôsob sa nikdy nedostanete bližšie k cieľom , na ktorých skutočne v živote záleží.

Online biznis nie je biznisom dovtedy, kým nespravíte prvý predaj. Na to, aby ste niečo predali je treba vytvoriť produkt, reklamovať ho, vytvoriť si zoznam zákazníkov, jednoducho robiť veci, na ktorých naozaj záleží. Je to tvrdá práca a často aj nepríjemná, čo je dôvod, prečo sa jej veľa ľudí vyhýba. Ak sa dokážete prinútiť robiť veci, ktoré sú naozaj dôležité, váš život sa náhle zmení k lepšiemu.

3. Stanovenie si cieľov

Tým, že si stanovíte ciele, dáte vašej mysli nejaký vzor, na ktorý sa má sústrediť. Naše mozgy sú mechanizmy, ktoré neustále vyhľadávajú nejaké ciele. Ak nedáte vašej mysli nejaký podnet, za ktorým má ísť, nebude jednoducho vedieť, čo robiť.

Ak budete mať ciele, budete mať jasno v tom, čo chcete, budete sa cítiť motivovaní a rovnako aj inšpirovaní podniknúť nejaké kroky, pretože budete vedieť kam smerujete.

Jednoduchý spôsob, ako si stanoviť nejaké ciele, je opýtať sa sám seba, kde chcete za rok. Pri stanovení cieľov sa skúste riadiť nasledujúcimi kritériami:

Špecifické

Merateľné

Dosiahnuteľné

Reálne

Aktuálne

Ak začínate napríklad s nejakým online biznisom, dobrým cieľom by mohlo byť napríklad, že o rok budete zarábať v priemere 500eur mesačne. Hneď po tom, čo si stanovíte tento cieľ, môžete začať s brainstormingom, ktorý vám ho pomôže dosiahnuť.

4. Skutky

Akonáhle si stanovíte vaše ciele, je čas dostať sa k činom. Veľa úspešných ľudí je pozitívne naladených, a pritom čelia rovnakému množstvu výziev ako ktokoľvek z nás. Jediný rozdiel je v tom, že oni vidia svoje zlyhanie rozdielne. Oni totiž vedia, že tým, že sa budú neustále o niečo pokúšať, skôr či neskôr to dosiahnu, na rozdiel od tých, ktorý sa vzdali, a pritom ešte ani nezačali.

Ak chcete byť v niečom úspešní, musíte sa stať vytrvalým.

5. Pokus a omyl

Stať sa úspešným si vždy vyžaduje skúšať a zlyhávať. Čím viac zlyháte, tým skôr sa stanete úspešným. Keď to postavím do roviny nášho online biznisu, o ktorom celý čas rozprávam, spôsob, ktorý môže viesť k úspechu je byť ochotný skúšať rozdielne veci, až kým sa vám nezadarí. Jednoducho byť flexibilne naklonený voči úspechu. To však neznamená, že by ste mali skákať od jednej veci k druhej, bez toho, aby ste dali vôbec tej prvej šancu. Verte mi. Mám to odskúšané a nefungovalo to.

To, čo by ste mali spraviť je vybrať si jednu osvedčenú vec, ktorá funguje a nechať ju pracovať. Nezáleží na tom či zarobíte 50eur alebo 500eur mesačne. Dôležitou vecou je, že budete sústredení dovtedy, kým vám nezačne zarábať peniaze.

Teraz by som vám rád zanechal pár krokov, ktoré môžete podniknúť hneď teraz za účelom zlepšenia vášho života a pravdepodobne sa tak stať aj úspešnými. Takže, zoberte si pero, kúsok papiera a poďte na to. Tým, že sa budete riadiť týmito jednoduchými krokmi, ktoré uvádzam nižšie, bude viac pravdepodobné, že dostanete, čo chcete.

Zapamätajte si:

1. Nikdy nemôžete dostať to, čo chcete, ak nebudete vedieť, čo je to.  Majte jasno v tom, čo chcete. Aký má byť výsledok? Chcete lepší vzťah, finančnú nezávislosť alebo niečo iné.

2. Stanovte si špecifické, dosiahnuteľné, reálne, merateľné a aktuálne ciele. Napíšte si na papier desať vecí, ktoré chcete dokončiť v nasledujúcich dvanástich mesiacoch.

3.  Tie najdôležitejšie ciele, ktoré chcete dosiahnuť  si zapíšte  na vrch prázdneho papiera a premýšľajte nad tým ako ich dosiahnuť. Robte to dovtedy, kým nebudete mať pocit, že vás už nič nenapadá a následne sa prinúťte ďalej vymyslieť ešte ďalšie nápady.

Úspešným sa môže stať každý. Neexistujú žiadne výhovorky. Ak budete naozaj chcieť, môžete odokryť aj tie vaše najdivokejšie sny.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup