Neexistuje človek, ktorý by nechcel byť šťastný. Túžba po šťastí je vrodená  a veľmi silná. Prečo potom túto túžbu väčšina ľudí nemá naplnenú? Paradoxne, väčšinou sa o pocit šťastia pripravujeme sami a to vlastnými názormi na šťastie, ktoré sme si počas života vypestovali. Nasledujúce tri názory máte možno aj vy. Zabudnite na tieto mýty a budete šťastnejší.

1. Keď dostanem čo chcem, budem šťastný

Budem šťastný, keď si kúpim nové auto. Budem šťastný, keď sa ožením. Budem šťastný, keď budem zarábať viac peňazí. Budem šťastný, keď… (doplňte si, čo chcete). Veľa ľudí žije v omyle, že nový domov, nové auto, nový partner, alebo nová práca zmení ich život a budú konečne šťastní. Prečo potom ľudia, ktorí toto všetko dosiahli nie sú šťastní?

Skutočné šťastie sa neviaže na nejakú konkrétnu vec, ani situáciu. Nič zvonku – žiadna vec, žiaden úspech, ani žiaden človek nás v skutočnosti neurobí šťastnejšími v našom vnútri.

2. To čo nemám je lepšie, ako to, čo mám

Aj vy po niečom túžite. Možno chcete nové bývanie. Alebo lepšiu prácu. Chcieť lepšie veci je dobré. Posúva nás to vpred. Nesmiete však dovoliť, aby vás to čo nemáte oberalo o šťastie.

Veľa ľudí si myslí, že ak budú mať to, čo majú šťastní a spokojní ľudia a ak budú robiť to, čo robia títo ľudia, potom budú aj oni šťastní a spokojní. Sú ochotní pracovať nadčasy, zadlžiť sa, len aby si mohli dovoliť značkové veci, alebo luxusnú dovolenku. V skutočnosti tento proces funguje obrátene – keď budete šťastný a spokojný, začnete robiť a vlastniť veci, ktoré robia a majú šťastní a spokojní ľudia.

Všetci máme dve možnosti, ako sa postavíme k životu. Buď budeme spokojní s tým, čo máme, alebo si budeme robiť úzkostlivé starosti o budúcnosť a dúfať, že zajtra bude lepšie. Byť spokojný neznamená, že sa nemáte snažiť získať niečo iné. Ale vaše šťastie musí vyplývať z prítomnosti – z toho čo je teraz, nemôžete vaše šťastie odkladať do budúcnosti.

3. Mať viac je lepšie

Čo chce chudobný človek? Mať viac peňazí. Čo chce bežný človek? Byť bohatý. Čo chce bohatý? Byť ešte bohatší. A takto to pokračuje, v tomto procese neexistuje žiaden strop, vždy môžeme mať viac. Všeobecne rozšírený názor je, že čím viac, tým lepšie. Je to pravda?

Skúste sa zamyslieť. Máme toho oveľa viac ako naši predkovia. Máme viac času robiť to, čo chceme. Môžeme utrácať viac peňazí za to, čo chceme. Sme oveľa viac technicky vyspelejší ako predchádzajúce generácie. Napriek tomu nemôžeme povedať, že by sme boli šťastnejší ako ľudia.

Nevravím, aby ste sa nesnažili dosiahnuť viac. Len si uvedomte, že bez ohľadu na to, koľko ste toho dosiahli, vždy bude od vás niekto bohatší, krajší, vtipnejší… Nadmerné množstvo vecí (nemusia byť hmotné) nás môže paradoxne o šťastie oberať. Už v minulosti niektorí ľudia poznali ľudové príslovie, že menej je niekedy viac.

Šťastie sa nedá dosiahnuť, iba dosahovať

Šťastie je jednou z najtajomnejších vecí. Nedá sa nahmatať, definovať a dokonca ani dosiahnuť. Áno, čítate dobre, šťastie sa nedá dosiahnuť. Dá sa len dosahovať, to znamená, že je to neustály proces. Tento článok nie je návodom na šťastie, ale dúfam, že vám pomôže odstrániť to, čo vás o šťastie v živote pripravuje.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup