ako-zacat-behatTento rok som sa po prvý krát v živote rozhodol zabehnúť maratón. Je to pre mňa veľká výzva. Nikdy som sa nepokúsil bežať na takú veľkú vzdialenosť. V tomto článku vám nebudem písať o tom, ako sa pripraviť na niečo tak vyčerpávajúce ako maratón. Nebudem písať ani o výhodách behania. Namiesto toho sa s vami podelím o pár základných rád, ktoré vám uľahčia odbehnúť prvých pár kľúčových behov.

Stanovte si dátum dopredu a držte sa ho

Podmienky na behanie nebudú nikdy dokonalé: Vždy tu ráno bude teplá a pohodlná posteľ, ktorú nebudete chcieť opustiť. Rovnako tak vždy budete mať po práci niečo dôležité.

Preto namiesto čakania na ten správny moment si stanovím dátum behania dva týždne dopredu, poznačím si ho v kalendári a pripravím na to svoju myseľ.

Keď nadišiel deň D, bol som prekvapený, že je v apríli ešte stále vonku sneh, avšak pre mňa už neexistovalo cesty späť.

Počas prvých behov sa nezaťažujte výkonmi

Nepochybujem, že začať sa po zime hýbať môže byť náročné. Prvé dni to nie je o výsledkoch, ale o zdvihnutí vášho zadku zo stoličky a obutí si bežeckých topánok.

Počas prvých behov je mojím cieľom jednoducho ísť behať. Dokonca aj ak to má byť iba jedno minútové behanie okolo domu. Zaujímavé, že keď nie som pod tlakom, lepšie výkony sa dostavia ešte ľahšie.

Pripravte si vopred vašu výbavu

Stále si pamätám moje prvé minuloročné pokusy začať s behom. Ráno som sa prinútil vstávať skorej a potom som 15 minúť hľadal botasky, vyberal vhodné oblečenie a ďalšiu polhodinu trávil nastavovaním vhodného playlistu na behanie.

Tento rok som si celú výbavu pripravil už noc pred behom. Tým pádom som ráno nemal žiadny čas odhovárať sa od behania.

Naplánujte si trasu

Ďalšia vec, ktorá ma v minulosti odrádzala od behania bola, že som nevedel kam bežať po opustení domu, pretože v mojej blízkosti neboli žiadne vhodné trasy.

Tento rok som si deň pred behom všetko poctivo naplánoval a všetko bolo zrazu oveľa ľahšie.

Podeľte sa o skúsenosti s vašimi priateľmi

Musím sa priznať, že pre mňa je behanie osobným zážitkom. Skoro ako pri meditácií, preferujem behať osamote. Pre niekoho to môže byť spoločenská aktivita. Ak plánujete behať s priateľom, naplánujte si večer pred tým miesto kde sa stretnete a dohodnite sa, že sa dovtedy nebudete kontaktovať.

Ak preferujete behať sám, ako ja. Odporúčam stiahnuť si nejakú aplikáciu na behanie a pridať sa do ich bežeckej komunity.

Budete môcť sledovať vaše trasy a jednoducho zdielať vaše dosiahnuté výsledky. Všetko je zábava, keď si z toho spravíte hru a možno práve zdieľanie výsledkov s ostatnými bude motiváciou pre vašich priateľov, aby začali s touto úžasnou aktivitou tiež.

Dúfam, že tieto rady pre vás budú minimálne tak užitočné ako pre mňa.

Takže, kedy otvárate bežeckú sezónu?

zdroj: dumblittleman.com

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup