Rozhodne nie všetky regióny Slovenska sú plné vhodných pracovných miest práve pre nás. Veľmi často musíme za dobrou prácou denne cestovať desiatky kilometrov, jazdiť na týždňovky, alebo sa presťahovať natrvalo.

Vynechám teraz úplne to, že v niektorých regiónoch Slovenska je výrazne väčší problém zohnať prácu, než v iných. Zameriame sa len na platy. Pokiaľ si ako orientačnú hodnotu vezmeme mediánovú hrubú mzdu v Euro, nie prekvapivo je na tom najlepšie Bratislava a Bratislavský kraj. Hrubá mediánová mzda je tu 959 €. Nasledujú Trnavský kraj so 756 €, Trenčiansky so 739 €, Nitriansky so 698 €, Žilinský so 743 €, Banskobystrický so 709 €, Prešovský so 709 € a na chvoste je Košický so 751 €.

Keď sa musíme za prácou sťahovať

Zatiaľ čo z Trnavy sa vám do Bratislavy za lepšie platenou prácou oplatí dochádzať denne, z Banskej Bystrice je to už ekonomicky a časovo nevýhodné, z Košíc nemožné. Takže ak hľadáte lepšie ponuky práce napríklad práve v Bratislave, ale aj inde na Slovensku, rozhodne sa budete musieť poohliadnuť aj po vhodnom podnájme, alebo dokonca po nehnuteľnosti, kam sa môžete presťahovať s celou rodinou natrvalo.

Inzercia.sk vám pomôže nájsť si lepšiu prácu aj bývanie

Online inzercia nám dokáže pomôcť s hľadaním lepšej platenej, zmysluplnejšej aj zábavnej práce. Inzeráty sa oplatí sledovať, aj keď práve novú prácu nehľadáme. Človek nikdy nevie. Trebárs objavíme a získame prácu snov, na ktorú sme pred tým ani nepomysleli. Taktiež sa vyplatí mať prehľad o tom, aké pozície sú aktuálne ponúkané. Možná bude k našej lepšej práci viesť doplňujúce štúdium alebo rekvalifikácia. Hodí sa mať aj prehľad o platoch. Čo keď ste iba platovo podhodnotení a vzhľadom k situácii na trhu by stačilo si povedať o vyšší plat?

Ak sa musíte sťahovať, zvažujte kam

Rozhodli ste sa presťahovať za prácou? Pokiaľ to myslíte vážne a dlhodobo, presťahujte sa s celou rodinou. Podnájom nás menej zaväzuje. Kedykoľvek sa jednoducho presunieme inam. Ale na Slovensku máme vzťah k vlastníctvu nehnuteľností. Dáva nám pocit istoty, domova a dobrej finančnej investície. Nemusíte však dom kupovať hneď v Bratislave. Napríklad Trnava je čo by kameňom dohodil a zatiaľ čo vy budete denne dochádzať pár kilometrov po diaľnici do Bratislavy a naspäť, vaša rodina a deti tu majú kompletné zázemie pre život. Dokonca hneď s dvomi univerzitami. Je preto dobré zvážiť, či skutočne potrebujete bývať v hlavnom meste.

Z druhej ruky je život lacnejší

Ak sa sťahujete do väčšieho, budete potrebovať viac nábytku. Pokiaľ budete dochádzať vy aj partnerka či manželka do práce autom, budete potrebovať automobil naviac. A možná ešte mnoho ďalších vecí. Nemusíte kupovať všetko nové. Nákupom v online bazáre dokážete ušetriť.