Konečne piatok! Túto vetu si dnes povie určite veľké množstvo zamestnancov ako povzdych pred blížiacim sa očakávaným piatkovým večerom. Konečne je to tu, po päť dňovom čakaní prichádzajú dva dni na zotavenie a uvoľnenie. Často však býva posledný deň v týždni tak stresujúci, že o zotavovaní nemôže byť žiadna debata. Tým si však sabotujete váš víkend, pretože veľkú časť z jeho začiatku vám zaberie len to, aby ste sa zbavili stresu z piatka. Na to, aby váš pracovný týždeň končil uvoľnene, pripravil som si pre vás osem rituálov, vďaka ktorým môžete skončiť piatkový deň v úplnom pokoji.

Moje rady môžu pre vás byť ako dobrý začiatok, ale pokojne môžete vyskúšať aj nejaký váš osobný rituál. Kým však začnete bádať a posudzovať výsledky, treba to skúšať minimálne 4 týždňe. Takýto rituál si totiž vyžaduje aj nejaký čas, preto vám odporúčam dopredu si zvážiť, či vám to za to stojí. Pretože keď k celej tejto veci budete od začiatku pristupovať negatívne, zaručený výsledok sa určite nedostaví.

Ak už praktizujete nejaký rituál, ktorý sa nenachádza na tomto zozname, budem rád, keď sa o neho podelíte nižšie v komentároch.

Stanoviť si motto týždňa – Zoberte si v piatok na pár minút čas, spravte si takú malú revíziu týždňa a stanovte si nejaké vhodné motto – maximálne dve krátke vety – ktorými zhrniete a popíšete práve končiaci pracovný týždeň. Tým pádom nemusíte vykonávať žiadny detailný prehľad týždňa a budete mať zaznamenané vaše najväčšie skúsenosti a najdôležitejšie veci, ktoré sa udiali.

Vytvorenie príjemnej atmosféry – od určitého času by ste si mali každé piatkové popoludnie začať v kancelárií vytvárať príjemnú, uvolnenú atmosféru. Či k tomu použijete hudbu, obrazy alebo iné pomôcky záleží veľmi aj od vašich kolegov. Dokonca aj pomalšie tempo práce môže nastoliť pokoj v duši.

Pozerať sa do budúcnosti – Piatok je perfektný čas, aby ste nechali vaše myšlienky blúdiť v budúcnosti a na pár minút sa venovali vašej budúcnosti. Pracovný týždeň je už za vami a vy si môžete celkom uvoľnene zakresliť vašu vysnívanú cestu. Možno nikdy nenastane, ale aspoň budete mať svoj cieľ jasne pred očami, budete ním pozitívne motivovaní a dobre naladení na začiatok víkendu.

Spravte si zoznam nedokončených úloh – Nevyriešené úlohy majú vlastnosť sa vracať a zaťažovať vašu hlavu a tým sabotovať každý pokus o odpočinok. Zapíšte si všetky nedokončené úlohy, aby ste ich mohli počas víkendu vyhodiť z hlavy a potom sa k ním v pondelok vrátiť. Tým si zaručíte, že na ne nezabudnete a budete môcť naozaj vypnúť.

Poďakujte sa – Využite posledný deň vášho týždňa, aby ste sa poďakovali vašim kolegom za podporu a pomoc. Aj keď vám to môže zo začiatku pripadať komické, určite si spomieniete na nejaké situácie, pri ktorých vám niekto z vašich kolegov pomohol. Tým ich nielen potešíte, rovnako tak nabehnete pozitívne naladení do víkendu a okrem toho si ešte aj upevníte vzťahy s kolegami.

Vytvorenie voľných miest – Istotne viete, že správne poupratovaná kancelária je niečo, čo vám veľmi uľahčí vypnúť. Najdôležitejšie je, že pri upratovaní vytvoríte nejaké voľné miesta – napríklad na stole, skriniach na parapetách. Takáto miestnosť vás nechá oveľa viac pokojnejších a pomôže vám vnútorne sa upokojiť.

 Počúvanie rovnakej skladby – Vyberte si jednu skladbu, pri ktorej sa dokážete uvolniť a vypnúť. Nezáleží na tom či sa jedná o klasiku alebo heavy metal, stačí, aby takáto skladba na vás dobre vplývala. Takáto pesnička vám teraz každý piatok označí, že je tu koniec pracovného týždňa a bude znamenať akýsi prechod na víkend. Za krátky čas sa stane táto činnosť úplne automatická a vždy keď začujete túto skladbu, nabehnete na víkendový režim.

Stanovenie si nejakého stáleho športového termínu – Veľa ľudí môže najlepšie vypnúť  pri pohybe. Ak sa to týka aj vás, mali by ste si každý piatok stanoviť nejakú pravidelnú športovú udalosť. Najlepšie s nejakým tréningovým partnerom. Využite tento tréning ako prechod na voľný čas a užívajte si ho. Vaše telo sa môže plne sústrediť na pohyb a vaša myseľ si prechodne oddýchne.

Ako vyzerá váš prechod na víkend?


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup