Dnes chcem poukázať na niečo, čo považujem v živote za veľmi dôležité. Je však príliš ľahké na to zabudnúť, keď dobre zarábate a nemáte prácu, ktorá vás zaťažuje ako okovy na nohách.

Hovorím o falošných symboloch úspechu, ktoré sú tak veľmi uctievané.  Veľké domy, pekné lode, rýchle autá, drahé hodinky, kopy peňazí a iné super veci.

Počas môjho života som mal to šťastie, natrafiť na množstvo takýchto symbolov a to mi pomohlo uvedomiť si, že hnať sa za nimi, mi vôbec nie je treba.

Falošné symbolu úspechu zbadáte ľahko. Ak si dáte za cieľ zarobiť 100 000 € za rok a potrebujete iba 50 000€, tento cieľ sa môže zdať dobrý počas toho ako na ňom pracujete a dokonca vám dodá pocit zadosťučinenia pri jeho dosiahnutí, avšak za nejaký čas pocítite prázdnotu , nepodstatnosť.

Na čom v živote záleží,  sú ľudia okolo nás, veciach, ktoré s nimi prežívame a skúsenostiach, ktoré nadobúdame. Znie to možno neúprimne, ale aspoň nateraz som dospel k takémuto záveru.

Sláva

Rád by som povedal, že som si nikdy neprial byť slávny, ale to by som klamal pretože hlboko vo mne viem, že mám rád, keď ma niekto pozná.

Ale viem, že mať status Brada Pitta, keď nemôžete ísť von bez toho aby vás niekto nespoznal, musí byť hrozné. To, že vás niekto spozná je v malej miere normálne. Všetci chceme prispieť svojou troškou v našej komunite alebo kmeni. Je to úplne prirodzené.

To, čo už zdravé nie je, je neustála snaha stať sa slávnym. Ľudia sú schopní obetovať všetko pre to, aby sa stali slávnymi. Môže to byť niečo, čo potrebujú zažiť práve vtedy a práve na určitom mieste. Mňa vždy zaráža, keď vidím ľudí ako sa ženú za niečím nereálnym.

Úspech

Úspech znamená rozličnú vec pre rôznych ľudí, ale čo úspech v skutočnosti je? Je to dosiahnutie toho, čo je pre vás hodnotné?

Mnohokrát nie.

Zvyčajne je to dosiahnutie niečoho, čo je hodnotné pre niekoho iného. V tomto prípade to môže byť spoločnosť, rodičia, kamaráti, a pod. Preto naši rodičia chcú, aby sme sa stali právnikmi, doktormi a bankármi.

Pravdupovediac, moji rodičia ma nikdy netlačili týmto smerom, ale vždy je tam nejaká tendencia ísť v tradičných šľapajach: ísť do školy, dostať dobré známky a kúpiť si veci, ktoré sú „dôležité.“

Ak získate dobrú prácu, spustí to lavínu prísunu peňazí, čo znamená, že si môžete kúpiť pekný dom, rýchle auto, a mať pocit bezpečia.

Namiesto toho, aby sme slepo akceptovali symboly úspechu, ktoré vymyslel niekto iný,  je oveľa dôležitejšie sadnúť si a rozhodnúť sa, čo pre nás úspech znamená a čo nie.

Slobodní môžeme byť iba v prípade, ak budete v tomto smere myslieť len na seba. Zarábanie peňazí prostredníctvom internetu je super, ale ak nebudete opatrní,  stane sa z toho iba ďalšia práca.

Peniaze

Mal som to šťastie, že som v osemnástich natrafil na online poker. Bolo to jedno z mojich skorých prebudení.

Prinútilo ma rozmýšľať o tom, čo ma skutočne napĺňa. Viedlo ma to k tomu, že som začal viac rozmýšľať, začal som si klásť otázky čo sa to deje, a začal som preberať zodpovednosť za svoj vlastný život.

Mal som peniaze, ktoré som potreboval, ale nebol som šťastný.

Môžete prečítať všetky knihy o šťastí, ale tie v skutočnosti nemajú na vás žiadny dopad, až pokiaľ to nezažijete na vlastnej koži.

Vždy som ľahko podľahol chamtivosti a robil veci len pre peniaze, ale skôr či neskôr som vždy z toho náhle vytriezvel, pretože ma to nenapĺňalo.

Rád zarábam peniaze, ale robím to rád vtedy, ak tým niekomu pomôžem alebo mu poskytnem nejakú hodnotu, ako napríklad týmto článkom.

To čo robíte, sa vám raz vráti.

Veci

Potom tu máme malé veci, ako oblečenie od dizajnérov, kabelky, nové telefóny, zariadenia a všetko ostatné.

Kúpiť si playstation a hrať  hry je paráda. Načo rozmýšľať o tom či je to produktívne, keď sa jedná hlavne o zábavu, pri ktorej môžete súperiť s kamarátmi v NHL alebo FIFE. O chvíľu ma to aj tak prestane baviť, pretože v týchto hrách vždy každého porazím.

Bývam kúsok od IKEI, čo je typický predstaviteľ konzumného života. To, čo ma čas od času udivuje je, ako frekventovane sa parkovisko zapĺňa ľuďmi, ktorí kupujú nepotrebné veci.

Títo ľudia nie sú naplnení, kúsok z nich chýba, ale tieto veci sa nezmenia, pokiaľ sa nedostanú do bodu, keď sa to zlomí.

Keď sa utrpeniu nedá zabrániť, a keď nám nezostáva nič iné,  iba sa tomu postaviť tvárou v tvár, potom sa v nás niečo zmení alebo zlomí.

Súhrn

To, čo chcem dosiahnuť týmto článkom je  pripomenúť vám, že je dôležité pamätať na to, čo je pre vás dôležité, aj keď chcete zarábať napríklad online.

Stále sa o tomto učím viac a viac, je to téma ktorá ma obrovsky zaujíma, pretože to neovplyvňuje iba vás alebo mňa individuálne, ale ovplyvňuje to celý svet a našu budúcnosť.

Má zmysel konzumovať toľko ako to robíme dnes?

Ako bude vyzerať naša budúcnosť, keď sa neprispôsobíme?

Ja som optimista, verím že sa poučíme, ale bude to chvíľku trvať.

Čo si myslíte vy?


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup