Ocitli ste sa už niekedy v situácií, kedy si váš kamarát alebo kamarátka úplne zahatali cestu za úspechom? Ako ich priatelia stojíme pri nich, aby sme im pomohli, ale oni sú často zaslepení tým, čo ich obklopuje a idú si pevne svojou cestou ako plne naložený vlak, ktorý nemožno zastaviť.

Často za to môžu negatívne domnienky v práci. Ak máte dojem, že si nezaslúžite zarobiť viac ako 50 000€ ročne, tak ich pravdepodobne ani nezarobíte. Zahodíte dobré príležitosti, pretože sa budú zdať príliš dobré a rovnako miniete šťastné náhody, lebo ich nebudete očakávať.

To však neznamená, že v tejto situácií zostanete po celý život. Ako život plynie, veci sa menia, ale táto zmena sa musí udiať hlavne vo vás.

Jedným z prvých krokov ako sa zmeniť k lepšiemu, je potreba byť si vedomý, čo sa deje okolo nás. Poďme sa teda pozrieť na najbežnejšie zničujúce domnienky, ktoré v sebe na určitej úrovni drží každý, dokonca aj ja. Dúfam, že nie som sám, kto je týmto postihnutý.

V každom prípade poďme na to:

1. Nie som dosť dobrý

Všetci z nás máme sny, ale vždy sa nájde niečo, čo nás pribrzdí. Ak to nie sú peniaze, možnosti, alebo schopnosti, potom je to strach, že nie sme dostatočne dobrí.

Prešiel som množstvom pocitov, vrátane tých, že nemám okoliu, čo ponúknuť. Napriek tomu neprestávam písať, podávať výkon a zlepšovať sa v tom, čo robím, pretože to je všetko, čo dokážem spraviť. Život nie je prechádzka ružovou záhradou. Budete sa cítiť zničene, napriek tomu si ostatní môžu myslieť, že ste úspešní. Inokedy sa budete cítiť ako kráľ, napriek tomu si ostatní budú myslieť, že ste stratili rozum.

Je zábavné aký vie byť niekedy život, no nie ?

2. Nezaslúžim si to

S touto domnienkou sa sabotuje veľmi veľa ľudí. Domnienky však môžu pôsobiť klamlivo. Môže to byť jednoduché otáľanie, nestihnete termín alebo nesplníte niekoľko nutných cieľov vo vašej práci.

Prial by som si, aby bolo zbavenie sa týchto domnienok ľahké, ale nie je to tak  alebo aspoň pre mňa to nebolo ľahké. Trvalo to pravdepodobne 7-8 rokov pokiaľ som zistil, že mi hlavou prúdia tieto domnienky. Som na tom oveľa lepšie, to určite, ale vždy je veľa toho, čo môžeme zlepšiť. Vždy to tak bolo.

3. Nedokážem to

Ako často ste počuli toto? Počas posledných sedem rokov som si zarábal na živobytie primárne prostredníctvom online pokru a online biznisom. Počas týchto rokov mi veľa priateľov a známych vravelo aké veľké šťastie mám a aký som talentovaný.

Ja teraz hovorím, nebolo to len šťastie, pretože bolo veľa vecí, na ktoré bolo potrebné reagovať, aby som sa dostal tam kde som dnes. Napríklad mal som v rannom veku prístup k počítaču, mal som možnosť naučiť sa prácu s internetom, a tiež mi pomohlo stretnutie s kamarátom, ktorý mi z hrania pokru spravil zamestnanie.

Prídu rôzne životné situácie, kedy si budete hovoriť toto nedokážem. Ak si však uvedomíte, kedy to má veľký dopad na váš život, môžete proti tomu začať okamžite bojovať.

4. Cítim sa osamotený

Kedysi som si myslel, že všetci sú proti mne a preklínal som ľudí, ktorí to mali v živote ľahké. Všetko im padlo k nohám samé od seba a zbierali úspech za úspechom.

To bolo takmer pred desiatimi rokmi a teraz som na ceste sa z toho dostať. Rozdiel v mojom zmýšľaní mal veľký dopad na to ako môj život vyzerá. Namiesto sledovania negatívnych vecí, vo všetkom hľadám viac pozitívneho. Nie vždy, ale snažím sa čo najviac.

Treba však poznamenať, že mať zlý pocit nie je nič čudné. Žijeme v dobe, kedy by mali byť všetci stále šťastní a veselí , ale v skutočnosti to nie je reálne. Ak sa snažíme potlačiť našu negatívnu náladu, stane sa niečo zlé. Keď mám zlú náladu, sadnem si, snažím sa dýchať, a pokúšam sa s tým zabojovať.

Nie je to vždy ľahké, ale oveľa efektívnejšie ako sa snažiť potláčať to.

5. Čo ak …

Čo ak sa pokazí internet a môj web sa zničí. Čo ak sa stane to alebo ono, čo ak to kompletne zničí našu snahu. Ak sa stále bojíte toho najhoršieho, nenechávate si veľa možností. Iste môžete stráviť vaše dni prácou v jedálni, ale tá tiež môže rýchlo zmiznúť ako čokoľvek iné.

Myslíme si, že byť zamestnaný nám poskytuje najvyššie bezpečie, ale ako môžeme vidieť v posledných rokoch je to skôr fikcia ako realita.

Ako prekonať všetky vyššie uvedené domnienky?

Ak by existovala jednoduchá technika alebo tajomstvo, mohol by som vám ho prezradiť, samozrejme by som to aj chcel. Avšak zbaviť sa vyššie uvedených domnienok, nie je vôbec ľahké. Nie je to však nemožné, ale musíte sa rozhodnúť to zmeniť.

Ak by toto bolo ľahké, každý by poskakoval dookola s kvetom v ruke a úsmevom na tvári. Kľúčom je ísť krok za krokom ako malé dieťa. Netreba sa ponáhľať, ste kto ste a neexistuje nič také, kde by ste sa mali nachádzať.

Hnusne, ale pravdivo povedané – musíte prijať samého seba a odpustiť si. Často odolávame tomu čo a kto sme, čo sme dosiahli a čo nie, pretože spoločnosť vraví toto alebo tamto.

Existuje veľa príkladov na zničujúce domnienky.  Tento článok sa ich snažil načrtnúť iba zopár.

Ak máte nejaké tipy, ako si zlepšiť život, rád si ich prečítam a som si istý, že aj ostatní.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup
ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokSom Majster!
Ďalší článokFalošné symboly úspechu
Naše myšlienky rozhodujú o našom postoji, náš postoj rozhoduje o našich činoch a naše činy rozhodujú o našom živote!