Z času na čas každú ženu postihnú nejaké zdravotné ťažkosti, kedy okrem iného musí bojovať aj s nejakým tým drobným únikom moču. Väčšinou sa tak deje pri nadmernej konzumácií alkoholických nápojov, kávy, alebo infekciách dolných močových ciest. Vtedy úplne postačuje vzdať sa alkoholu, zmierniť pitie kávy a v prípade nejakej tej  infekcie preliečiť sa antibiotikami v tabletkách.

Lenže to je naozaj iba maličkosť oproti tomu, čo všetko so sebou prinášajú ťažkosti závažnejšieho charakteru. Tie vznikajú napríklad počas tehotenstva ženy a tesne po pôrode, a pri rôznych metabolických, neurologických, psychiatrických, či onkologických diagnózach akými sú cukrovka, starecká demencia, alebo nádor na mieche. Vtedy dochádza k samovoľnému úniku moču vo väčších množstvách a častejšie. A neostáva iba pri tom. Rozsiahlejšie poškodenie ľudského organizmu zasiahne aj proces vylučovania stolice, čo iba skomplikuje celú situáciu a pripraví žene, či rodinným príslušníkom nemalé starosti.

Tehotenstvo, či starecká demencia sú častým spúšťačom

Poďme sa ale pozrieť aké sú príčiny toho väčšieho úniku moču a prípadne aj stolice u ženského pokolenia. Medzi tie najčastejšie patrí viacnásobné tehotenstvo a samotný pôrod. Počas tehotenstva dochádza v tele ženy, konkrétne v oblasti brušnej dutiny, k zmene panvového svalstva. To sa v dôsledku zväčšovania plodu naťahuje a stráca tak svoju pôvodnú elasticitu.

Je skrátka priveľmi uvoľnené na to, aby mohlo optimálne regulovať vyprázdňovanie. Okrem toho, zvýšená hmotnosť budúcej rodičky tlačí na dolné močové ústrojenstvo a črevá, čo môže vydávať falošné signály do mozgu o stave naplnenosti.

Rovnako veľmi častou príčinou nedobrovoľného úniku moču a súčasne stolice u žien je taktiež starecká demencia. S pribúdajúcim vekom dochádza v organizme dochádza k chorobným zmenám a jedným z dôsledkov je aj únik moču spojený so stolicou. Konkrétne pri Alzheimerovej chorobe ľudský mozog atrofuje a nedokáže už adekvátne vyhodnocovať jednotlivé situácie. Tak napríklad, akonáhle sú močový mechúr a črevá naplnené, mozog v tomto prípade by ignoroval tento stav a nedal pokyn osobe, aby sa pobrala na toaletu. Je to síce veľmi zjednodušený výklad, ale na základné porozumenie by mal stačiť.

Aj onkologické ochorenia sú častou príčinou

Nakoniec veľkou príčinou nedobrovoľného úniku moču a stolice u žien sú aj onkologické ochorenia, kedy nekontrolovateľne rastúce útvary tlačia na svoje okolie, čím dochádza k niečomu podobnému ako pri tehotenstve. Pravdaže, nemožno si to s tým zamieňať, pretože zhubné útvary nielen tlačia na svoje okolie ale ho aj prerastajú.

V každom prípade ide o hotovú katastrofu. Vtedy je normálna regulácia vylučovania absolútne nemožná a deje sa chaotickou, čiže náhodnou formou. A keď už spomíname tú miechu, aj jej úrazy, čiže udretie, povrchové poškodenie, či rovno úplné prerušenie nesie so sebou obrovské problémy s vylučovaním ako takým.

Či už sa jedná o únik moču a stolice spôsobený oslabením panvového svalstva, neurologickými, psychiatrickými, či onkologickými diagnózami, vždy ide o mimoriadne závažný stav, ktorý treba adekvátnym spôsobom aj riešiť. Jedno je isté, tabletky v tomto smere už nepomôžu, hoci sa do nich spočiatku vkladala veľká nádej. Okrem iného aj preto, lebo takáto neinvazívna liečba je najšetrnejšia k ľudskému organizmu.

Skrátka, nedosiahli sa nimi požadované výsledky, a navyše spôsobovali vedľajšie nežiaduce reakcie. Preto lekári väčšinou pristupujú k operačnému zákroku, ktorý sa svojim rozsahom líši od prípadu k prípadu. Niekedy stačí patrične upraviť panvové svalstvo, resp. odstrániť zhubný nádor a upraviť okolie do požadovaného tvaru, ktorý by spĺňal požadovanú funkciu, inokedy je zase účelné zaviesť rôzne bandáže, pásiky na zmenšenie prietoku moču a stolice.

Vhodné inkontinečné pomôcky sú vítaným pomocníkom

Poslednou alternatívou, kedy sa už nejedná o liečbu, ale skôr o zachraňovanie situácie, je používanie špecializovaných inkontinenčných pomôcok pre ženy vyrábaných práve pre túto nemilú situáciu. Pacientka, skombinuje liečebné procedúry s používaním rôznych ochranných pomôcok vkladaných do spodnej bielizne, vložiek, plienkových nohavičiek, plienok, a to podľa závažnosti úniku moču, či stolice.

Výhodou takýchto pomôcok je ich variabilita podľa potreby. Sú v ponuke z každého druhu vo viacerých veľkostiach a vyhotoveniach tak, aby uspokojili nároky každej ženy. No a aká je vlastne ich funkcia? Pomáhajú zadržiavať moč i stolicu v čo najväčšej miere a neutralizovať ich pach, tak aby žena, v prípade, že je mobilná, sa mohla pohybovať aj v spoločnosti medzi ľuďmi bez toho, aby si ktokoľvek a čokoľvek všimol.

Tieto pomôcky sa dajú zakúpiť v na to určených kamenných predajniach, alebo prostredníctvom internetu, kde záujemkyňa má možnosť voľby rôznych výrobcov. Niektorí výrobcovia ponúkajú na vyskúšanie vzorky zdarma, pretože ak s nimi žena zatiaľ neprišla do styku, ťažko sa bude vedieť rozhodnúť hneď na prvýkrát. V pohodlí domova si prezrie ponúkaný sortiment a jednoduchým zakliknutím si požadovanú pomôcku objedná. Tovar sa doručí v čo najkratšom možnom čase diskrétnym spôsobom priamo na udanú adresu.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup