Keď som šťastný, vidím šťastie aj v ostatných. Keď som v depresií, všímam si, že pohľady ľudí sú smutné. Keď som unavený, svet na mňa pôsobí nudne a nezaujímavo. – Steve Chandler

Šťastie nie je pre padavky a tento článok by vám mal presnejšie objasniť čo je to pravé šťastie. Vyžaduje si veľa driny, potu a nebáť sa zašpiniť si ruky. Vyžaduje si učiť sa prekonávať problémy a vyvíjať sa spôsobmi, ktoré nemusia byť vždy tie najjednoduchšie. Tu sú štyri dôvody, prečo šťastie nie je pre padavky:

1. Šťastie si vyžaduje pokoru

Čo to znamená: Pokorní ľudia sú učenliví. Ak vidia, že sa dá niečo robiť aj lepšie, vedia sa tomu jednoducho prispôsobiť.

Prečo je to ťažké: Pýcha je veľmi tvrdý oriešok. Utužuje v nás domnienky, že to čo robíme, robíme správne. Bráni rastu, pretože nám dáva pocit, že nám už v podstate nič nechýba, všetko vieme a vždy máme pravdu. Nadobudnutie pokory trocha našu pýchu nalomí. Avšak takáto zmena môže byť veľmi ťažká.

Ako to pomáha: Pokora je pre šťastie niečo ako permanentka do posilňovne. Samotné členstvo v posilňovni vám s vašim zdravím veľmi nepomôže, pokiaľ budete sedieť doma. Ak sa však používa pravidelne, je to kľúč, ktorý vám otvára dvere k všetkému vybaveniu a miestnostiam, ktoré vám pomôžu nabrať silu.

Pokora je ten istý kľúč k tým istým dverám posilňovne personálneho rozvoja. Otvára nám oči, dovoľuje nám priznať si nedostatky, ktoré nám bránia k šťastnému životu. Tak isto nám dovoľuje učiť sa zo života a z vecí, ktoré zažijeme a taktiež  učiť sa od druhých ľudí. Takže keď sa povie čo je šťastie, treba myslieť aj na pokoru.

2. Šťastie si vyžaduje vystúpiť zo zóny pohodlia

Čo to znamená: Ak budete pokračovať v robení toho, čo ste vždy robili, budete stále dostávať to, čo ste vždy mali. Na to, aby ste zvýšili svoje šťastie, potrebujete nejakú zmenu, musíte si vytvoriť nejaké zvyky.

Prečo je to ťažké: Je veľmi ľahké robiť veci spôsobom, akým sme ich vždy robili, preto uvedomenie si, že ich nerobíme zrovna najlepším spôsobom môže byť veľmi náročne. Február je mesiac, kedy umierajú sľuby a predsavzatia, ktoré ste si dali na začiatku roka. Pre veľa ľudí je zvyknúť si na zmenu veľmi ťažké. Samozrejme, existujú spôsoby, ako si celý tento proces uľahčiť, bohužiaľ, dokonca iba samotné osvojenie a implementovanie týchto techník a postojov si vyžaduje námahu, ochotu a sebadisciplínu.

Ako to pomáha: Zóna pohodlia vzniká pri aktivitách, ktoré sa časom opakujú. Sú to výsledky nejakej rutiny. Problém je však v tom, že nikdy nebudete môcť rásť, ak budete pokračovať v robení toho, čo ste vždy robili. Stagnácia nemôže produkovať radosť. Na druhej strane šťastie je čiastočne výsledok personálneho rozvoja. Je to cesta vyvíjania sa od toho kde ste, tam kde by ste mohli byť.

3. Šťastie si vyžaduje zbaviť sa sebeckosti  

Čo to znamená: Stojí za väčšinou rozvodov a je uzamknutá za mrežami každého väzňa. Je to srdce a duša každého podvodu, krádeže, tyrania či utláčania. Dáva nám silu nadraďovať sa nad ostatnými. Čo chce si aj berie. Sama si vytvára predstavu o tom, čo je správne.

Prečo je to ťažké: Sebeckosť je univerzálny charakterový nedostatok. Preniká do životov ľudí všetkých generácií. Žije v ľudskej povahe. Najmä deti sú v nej úplní profesionáli. Nie je potrebné naučiť sa sebeckosti, ale súcitu.

Ako to pomáha: Jedna z najväčších irónií personálneho rozvoja je, že čím viac sa sústredíme na seba, tým viac sa nám vyhýba šťastie.  Čím viac budeme pomáhať ostatným, tým viac odhalíme zmysel v sebe samých. Tým, že budeme hromadiť, strácame. Dávaním získame oveľa viac, ako dáme.

4. Šťastie si vyžaduje zmenu myslenia

Čo to znamená: Naše myšlienky vytvárajú našu realitu. Ak sa budeme zaoberať zlým a škaredým, prepadneme sa do sveta plného hnevu, sklamania a podlosti.

Prečo je to ťažké: Zbaviť sa zlých návykov je veľmi ťažké. Rovnako je ťažké osvojiť si tie dobré. Vyžadujú si totiž pravidelnosť, čo je častokrát veľmi ťažké dodržať.

Ako to pomáha: Sme to, na čo myslíme. Ak si myslím, že život je nespravodlivý, chladný a pomstychtivý, mám pocit, že je to skutočnosť. Avšak keď si myslím, že život je zábavné dobrodružstvo a výzvy, ktoré mi stoja v ceste sú tu pre moje dobro, potom bude môj postoj kompletne odlišný. A od toho sa bude pre vás odvíjať úroveň vášho šťastia.

Takže, čo teraz? 

Na to, aby ste dosiahli život plný zdokonaľovania sa a rastu, musíte byť ostražitý v rozoznávaní a prekonávaní problémov, ktoré vám život a ľudská povaha postaví do cesty. Ako sa budete učiť rozoznávať tieto problémové miesta, podniknite kroky, ktoré vám pomôžu vybudovať schopnosť prekonať ich. Vybudujete si vlastnosti, ktoré tieto problémy odstránia.

Ako? 

Stanovte si ciele. Rozdeľte si ich na malé časti a postupne pridávajte. Robte malé, ale pravidelné kroky k potrebnej zmene. Nenechajte sa preťažiť množstvom práce, ktorú možno máte. Dajte si radšej menšie ciele a sústreďte sa na ne.

Otec Willa Smitha raz zobral Willa a jeho brata do svojho obchodu, aby mu prestavali tehlovú stenu, ktorú zhodil. Will mal vtedy dvanásť rokov a jeho brat deväť. Obaja sa sťažovali, že je nemožné, aby to zvládli, vraj sú na to príliš mladí. Dokončenie im zabralo rok a pol. Keď boli hotoví, otec sa na nich pozrel a povedal, „Už nikdy mi nehovorte, že existuje niečo, čo by ste nemohli spraviť.“

No a podobným spôsobom si môžeme vytvoriť životy plné nekončiaceho šťastia. Chce to len trocha trpezlivosti!

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup