Každý z nás chce mať nejaký vplyv. Chceme, aby sa vďaka našej prítomnosti mali ľudia na okolo nás lepšie. Chceme zotrvať v tom, čo nám ide tak dobre, jednoducho chceme, aby sa aj s našou pomocou, stal tento svet lepším miestom. Avšak v tomto uponáhľanom živote sa môže zdať, že pokus o „zmenu sveta“ je niečo
nedosiahnuteľné, alebo dokonca niečo smiešne.

Je pravda, že na svete, v ktorom žijeme spoločne s ďalšími siedmimi miliardami ľudí, sa môžeme cítiť veľmi drobní. Zmeňme teda trochu uhol nášho pohľadu.

Namiesto toho, aby sme sa pokúšali o „zmenu sveta“, zamerajme sa iba na zmenu nášho sveta.

Tu je šesť jednoduchých príkladov, ako na to. Nezavrhnite ich hneď len preto, že sa vám budú zdať veľmi obyčajné – tieto veci by totiž mohli mať na váš život oveľa väčší dopad, ako si myslíte.
 

1. Hovorte častejšie „ďakujem“

V práci alebo doma, zvyknite si na to, že budete pravidelnejšie ďakovať. Obyčajné ďakujem môže mať veľký vplyv na život vášho spolupracovníka, čašníka v reštaurácií a nepochybujem o tom, že toto slovíčko veľmi posilňuje aj rodinné vzťahy.

Vaše poďakovanie môže vyzerať úplne jednoducho.

Poďakujte sa za príjemné obslúženie čašníkom.
Poďakujte sa za skvelú večeru od vašej polovičky.
Poďakujte sa za to, že niekto jednoducho je.

Taktiež môžete zájsť aj ďalej, nejakým ďakovným dopisom, básničkou, alebo nejaký malý darček. Toto všetko môže mať veľký vplyv na druhých ľudí.
 

2. Buďte povzbudením

Ľudia okolo vás – priatelia, susedia, kolegovia, alebo členovia rodiny – Každý z nich má v živote svoje vlastné ciele alebo sny. Využite príležitosť a povzbuďte ich v tom.

Veľa ľuďom totiž chýba podpora práve od ich milovaných. Možno máte nejakého priateľa, ktorý sa snaží schudnúť na váhe, bohužiaľ jeho známi mu nie sú veľmi veľkou podporou. Využite šancu a staňte sa ňou vy. To, že budú vedieť, že v nich veríte, a že ich v tom podporujete, všetko toto môže znamenať veľmi veľa v tom, ako sa im bude dariť.
 

3. Naučte sa načúvať

Ste dobrí v načúvaní? Väčšína z nás nie je: Skáčeme do reči, prerušujeme, pritakávame a pritom rozmýšľame nad niečim iným. Nepočúvame, čo nám hovoria, pretože sme rozptýlení premýšľaním nad tým, čo chceme povedať my.

Trénujte načúvanie – skutočné načúvanie – keď s vami niekto vedie rozhovor. To zahŕňa aj pýtanie sa otázok, ktoré prejavujú záujem o to, ako sa majú vaši priatelia, snažiť sa pochopiť aké sú ich myšlienky a pocity.
 

4. Pomôžte niekomu

Skúste niekomu podať pomocnú ruku. Pokojne to môže byť niečo úplne drobné – ako podržať otvorené dvere alebo postaviť sa v autobuse staršej osobe. Alebo aj niečo významnejšie, ako pomôcť niekomu s doučovaním či s prácou, ktorá mu prerastá cez hlavu.

Existuje neobmedzené množstvo možností.

Samotné poskytnutie pomoci sa vám opäť nemusí zdať, ako niečo prelomové, niečo, čo by si mal niekto tak veľmi vážiť – svojim spôsobom máte pravdu, ale ten milý skutok, ktorý sa za tým skrýva, môže mať opäť veľký dopad na život niekoho iného a určite aj na ten váš.
 

5. Zbavte sa zbytočných vecí

Je váš dom plný zbytočností? Môže to byť starý počítač, hry, knihy, nábytok, náradie na cvičenie a ostatné veci, ktoré možno nepotrebujete. Zbavte sa toho. Spravíte si doma poriadok a zároveň môžete trocha zmeniť život niekoho iného.

Porozmýšľajte nad nejakými známymi, ktorí by tieto veci ocenili. Rovnako môžete tieto veci venovať deťom do detského domova.
 

6. Poskytnite váš čas

Čas je jedna z najcennejších komodít, ktoré máme k dispozícií. Poskytnutie vášho času niekomu, kto to naozaj potrebuje, je najlepší spôsob, ako ovplyvniť váš či ich svet.

Pod poskytnutím času si predstavujem niečo ako, venovanie sa cez víkend deťom, namiesto toho, aby ste si vašu prácu nosili domov, vypočutie niekoho, ak máte pocit, že sa trápi, stať sa dobrovoľníkom v nejakom významnom projekte (napr. nedávno som začal dobrovoľne prekladať videá pre Ted.com). Fantázií sa medze nekladú.

Zmeniť celý svet sa vám môže zdať náročné – ale zmena toho vášho sveta taká nie je.

Čím by ste mohli dnes začať? Čo by ste mohli zmeniť?

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup
ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokSila, ktorú ukrýva podceňovanie
Ďalší článokČo je to šťastie
Naše myšlienky rozhodujú o našom postoji, náš postoj rozhoduje o našich činoch a naše činy rozhodujú o našom živote!