Ako môžete zistiť či ste perfekcionista? Veľa ľudí na tomto svete sú perfekcionisti alebo sa v určitom bode svojho života perfekcionistami stanú. Osobne sa aj ja považujem za perfekcionistu. Vždy si totiž kladiem len tie najvyššie méty a nikdy neočakávam nič iné.

Ste perfekcionista?

Perfekcionistu môžete obvykle spozorovať na míle ďaleko a  to vďaka jeho neobyčajnému správaniu. Tu je pár kontrolných znakov, ktoré vám pomôžu zistiť či ste perfekcionista alebo nie:

1. Ste si silno vedomý svojich chýb a ste na ne veľmi kritický. Z toho dôvodu máte cit, ktorý je silno zameraný na detaily.

2. Vašim cieľom je robiť všetko najlepšie ako sa len dá. Dokonca aj ak je to oblasť, ktorá vás veľmi nezaujíma.

3. Do poslednej chvíle vylepšujete vec, na ktorej pracujete. Na to, aby nebolo niečo zlé, radšej obetujete spánok, jedenie, čas.

4. Máte nastavené totálne ideály. Neexistuje žiadna šedá. Poznáte iba čiernu a bielu.

5. Ste na seba extrémne prísny. Máte chuť sa potrestať aj za tie najmenšie chyby.

6. Stále premýšľate nad niečím čo nevyjde tak ako ste si predstavovali. Rozmýšľate prečo to nedopadlo inak a či ste mohli spraviť niečo, aby ste tomu zabránili.

7. Bránite sa kritike a máte strach zo zlyhania, pretože sa bojíte, že by to mohlo znamenať, že nie ste perfektný.

8. Ako cieľ vidíte len dokončenú prácu. Ak niečo nedokončíte, nemá to pre vás význam. Všetko medzitým pre vás nemá žiadny vyznám.

9. Ste si veľmi dobre vedomý každej situácie, ktorá by dala druhým dôvod myslieť si, že nie ste perfektný.

10. Ak vám situácia nedovolí dosiahnuť aspoň stanovený štandard, necháte to tak. Nebudete predsa tráviť čas nad niečím, čo sa nedá aj tak zdolať.

Ak patríte k perfekcionistom, vyššie uvedené body sa vám budú zdať veľmi povedomé.

Moje skúsenosti s perfekcionizmom

Keď som bol mladší, mojou vášňou bolo stať sa najlepším ako sa len dá, z toho dôvodu som zvykol byť veľký perfekcionista. Všetkých desať bodov, ktoré sú vyššie spomenuté na mňa sedelo ako uliatych. Moje životné motto bolo (a stále je) „Pokiaľ do niečoho položíte vašu myseľ a srdce, nič na tomto svete nie je nemožné.“ Kedykoľvek som sa pomýlil a zistil som to, vždy som bol na seba tak kritický ako sa len dalo. Keď som ako tínedžer začal vytvárať internetové stránky, spával som niekedy iba 1-2 hodiny, a to len kvôli tomu, že som sa ich snažil priviesť do dokonalosti. Moje weby museli vyzerať perfektne vo všetkých rozdielnych prehliadačoch a aj na rôznych rozlíšeniach. Práca, ktorú som produkoval, musela byť najlepšia akú som si vedel predstaviť. Bol to akýsi štandard, ktorý som si stanovil sám pre seba.

Keď som chodil na vysokú školu, obvykle som veľmi často skončil pri kontrolovaní všetkých projektov, ktoré mi zadali moji profesori. Chcel som, aby sa všetko zhodovalo s mojimi predstavami. Ak to bola nejaká prezentácia, všetko muselo ladiť so zvolenou farbou, skúšal som rôzne typy písiem, nastavoval výšku, farbu. Keďže sa stále zdalo, že je čo zlepšovať, bolo pre mňa veľmi ťažké skončiť danú úlohu.

Kedykoľvek veci nešli tak ako som chcel, vykompenzoval som si to ďalšou úlohou, kde som si posunul latku ešte vyššie. Vždy som sa mračil, keď som počul prehlásenia ako „nikto nie je dokonalý“ alebo „mýliť sa je ľudské“.

Považoval som to iba za ospravedlňovanie chýb. Mojou filozofiou bolo, že byť perfektný je reálne. Ak do toho dáme všetku našu snahu a energiu, mali by sme to dosiahnuť. Ak sa tak nestane, znamená to jednoducho, že sme sa dostatočne nesnažili.

Neskôr som zistil, že to bol práve perfekcionizmus, ktorý ma v mojom živote brzdil. Ale o tom viac v druhom pokračovaní tohto článku.

Čo vedie k perfekcionizmu?

Existujú tri základné dôvody, pre ktoré sa z vás môže stať perfekcionista. Perfekcionizmus sa u vás môže prejavovať kvôli jednému z nich alebo kombinácií týchto dôvodov. Ak patríte medzi perfekcionistov, možno vás bude opisovať niečo z nasledujúceho.

 1. Silná túžba po raste

 Takíto ľudia od seba očakávajú maximum. Ich perfekcionizmus je výsledkom neukojiteľnej túžby zdokonaľovať sa a stať sa najlepším ako je len možné.

 2. Spoločenské očakávania

 U takýchto ľudí vzniká perfekcionizmus preto, lebo ho od nich vyžaduje okolie. Rodiny, učitelia, tréneri, manažéri, rôzni lídri s autoritou. Diktátorský štýl vzbudzuje perfekcionizmus tým, že stavia latku, ktorú musíme dosiahnuť, pretože inak nás čaká trest. Ak zlyháte, ste považovaný za bezcenného. Školy a pracoviská, na ktorých vládne obrovská súťaživosť a kladie sa veľký dôraz na výkon a výsledky sú skvelým príkladom takéhoto perfekcionizmu.

3. Pocit neistoty

Toto sa stáva ľuďom, ktorí si nie sú celkom istí svojou hodnotou. Ľuďom, ktorí možno v minulosti čelili diskriminácií. Týmto spôsobom sa rozhodli dať najavo sami sebe a aj ostaným, že aj oni vedia niečo robiť dobre.

Otázka na záver. Myslíte si, že ste perfekcionista? Čo vás k tomu vedie?

zdroj: http://celestinechua.com/blog/10-ways-to-tell-if-you-are-a-perfectionist/

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup