Naše ľudstvo trpí chorobami a obezitou viac ako kedykoľvek predtým. Na svete je dlhodobo najväčší počet obéznych ľudí, najväčší výskyt rakoviny a dlhý zoznam chorôb, ktorých štatistiky taktiež dosahujú tie najväčšie čísla za posledné roky.

Sme chronicky unavení, prepracovaní, neoddýchnutí, konzumujeme nezdravé jedlá a nápoje, trávime viac času s elektronikou ako s našou vlastnou rodinou alebo priateľmi. Denne vpúšťame do našich životov viac stresu, ako dokážeme zniesť, a to nás postupne zabíja. Stres sa stal súčasťou našich životov.

Ľudské telo je neuveriteľne sofistikovane navrhnutý stroj, ktorý sa dokáže prispôsobovať rôznym situáciám. Nanešťastie, doba sa zmenila a my už viac necítime stres iba pri fyzickej hrozbe. O zvýšený tep a stuhnutú krv v žilách sa nám vie postarať aj práca, vzťahy, kolóny na ceste z práce, atď. Toto všetko spôsobuje chronický stres. Keďže naše telo nebolo nikdy konštruované na tak veľké dávky, pomaly nás to zabíja.

Stres prichádza v rôznych formách – psychický, emočný, fyzický, spirituálny, finančný a mnoho ďalších. Ľudia v 21. storočí majú viac obáv ako dokážu zniesť.

Avšak nie sme tu preto, aby sme sa vyhovárali. Musíme začať robiť lepšie rozhodnutia.

Chcel by som vám predstaviť tri jednoduché spôsoby, ktoré vám pomôžu znížiť hladinu stresu. Dnes je prvý deň zvyšku vášho života a neexistuje lepší čas, kedy implementovať tieto tri rady do vášho životného štýlu.

3 jednoduché stresu-zbavujúce aktivity:

Chôdza

Krátka 10 – 15 minútová prechádzka bez akéhokoľvek technického zariadenia (dokonca aj toho hudobného) je skvelý spôsob, ako si prečistiť hlavu a dobiť batérie. Prekvapuje ma, ako často je táto jednoduchá aktivita podceňovaná.

Vaša úloha

Pred prácou, po práci, počas obeda … na tom nezáleží. Jednoducho sa prejdite. Ak máte možnosť ísť do práce peši, o to lepšie. Chôdza prináša výhody bez ohľadu na to, kedy ju praktizujete.

Sústredené pracovné prestávky

Milujem ľudí, ktorí vravia, že sú na prestávky príliš zaneprázdnení a ani to nevyskúšajú, zatiaľ čo počas dňa majú množstvo prestávok. Nanešťastie tieto prestávky využívajú na kontrolu sociálnych sietí, surfovaním po webe a ohováračkami s kolegami. Prečo tento čas nevyužiť pre seba a lepšie?

Veľa zaneprázdnených a úspešných ľudí si svoj život bez takýchto prestávok ani len nevie predstaviť. Koniec koncov, prinášajú aj výsledky.

Samozrejme, prečistia im myseľ, znížia tep a čo je najdôležitejšie, takéto prestávky vedú k intenzívnejšiemu sústredeniu a drasticky zvyšujú produktivitu.

Vaša úloha

Takže, čo myslím tými sústredenými prestávkami? Nastavte si na telefóne pripomienku, ktorá vám zazvoní počas dňa v dva rôzne časy. Odporúčam dopoludnie (10:30) a popoludnie (15:00). Nájdite si na 5-20 minút nejaké pokojné miesto. Môžete zavrieť dvere na vašej kancelárii, alebo vyjsť niekam von. Vypnite si počítač a telefón si prepnite do tichého režimu. Sadnite si do pohodlnej polohy (nemusíte mať nohy v tureckom sede) a jednoducho sa zhlboka nadýchnite a vydýchnite. Dokonca ani nemusíte zavrieť oči, ak nechcete. Zo začiatku budete mať problém vydržať dlhšie ako minútu, pretože vás bude premáhať pocit, že musíte niečo robiť. Prekonajte toto nutkanie a sústreďte sa na dýchanie.

Prestávka od technológií

Táto rada ide ruka v ruke s odporúčaním vyššie. Je načase prerušiť tento bludný kruh neustáleho používania technológií. Elektromagnetický stres je skutočný a ovplyvňuje myseľ aj telo. Obmedzte používanie technológií počas dňa a budete sa cítiť lepšie. Budete prekvapený, koľko práce dokážete spraviť, ak si na 1 až 2 hodiny dáte pokoj od počítača, prepnete váš mobil do tichého režimu a budete si kontrolovať maily iba v určitom čase počas dňa.

Vaša úloha

Vyhraďte si večer čas (rána sú zvyčajne veľmi rušné), kedy nebudete môcť sedieť za počítačom alebo používať telefón. Začnite s pol hodinou a tento čas postupne predlžujte.

V dnešnej dobe nás zaplavuje množstvo reklám, ktoré nám sľubujú rôzne aplikácie, pilulky a drinky na zníženie hladiny stresu. Nemíňajte vaše ťažko zarobené peniaze na tieto hlúposti. Často krát je to najjednoduchšie riešenie aj najlepšie. Stačí prechádzka, pomalé dýchanie a vnímanie vecí na okolo nás.

Akým spôsobom momentálne zvládate stres? Našli ste nejaké metódy, ktoré na vás platia, alebo stále hľadáte? Podeľte sa o ne v komentároch nižšie.

zdroj: dumblittleman.comfoto: flickr.com

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup