Kŕčové žily patria medzi bežné zdravotné problémy, ktoré postihujú veľkú časť ľudí. Aj keď sa môžu vyskytnúť v rôznych vekových kategóriách a pohlaviach, najčastejšie sa objavujú práve u žien v strednom veku. Ide o stav, kedy sa žily rozširujú, a to predovšetkým čo sa týka dolných končatín.

Pri stave, akým sú kŕčové žily vznikajú viditeľné modrasté žily na povrchu kože. Okrem estetického problému môžu kŕčové žily spôsobiť aj rôzne nepríjemné prejavy, ktoré sú sprevádzané práve týmto ochorením. Ide napríklad o bolesti, opuchy alebo ťažkosti v nohách. Prečo vôbec kŕčové žily vznikajú a ako by mala vyzerať efektívna prevencia? Na to všetko sme sa pozreli práve v tomto článku a nasledujúcich riadkoch.

Príčinou je aj dedičnosť

Čo sa týka príčin, tých môže byť skutočne spektrum. Ide napríklad aj o dedičnosť, teda genetickú predispozíciu. Ak má niekto v rodine kŕčové žily, automaticky sa zvyšuje riziko vzniku aj u nás. Nie je to však jediný faktor, ktorý ovplyvňuje vznik kŕčových žíl. Môže ísť aj o sedavý spôsob života, nedostatočný pohyb či dlhodobé státie a sedenie. To všetko totiž vedie k zhoršeniu prietoku krvi, v dôsledku čoho vznikajú kŕčové žily. Existujú aj ďalšie významné faktory, ako je napríklad fajčenie, obezita, zvýšený vek či tehotenstvo.

Základom je prevencia

Kŕčovým žilám sa viete efektívne vyhnúť aj vďaka prevencii, ktorá je úspešná. Mali by ste sa preto počas dňa veľa hýbať, piť dostatok vody a vyhýbať sa dlhodobému státiu alebo sedeniu. Ideálne je, ak si nájdete fyzickú aktivitu, ktorá vás baviť a budete ju vykonávať s radosťou.

Nezabúdajte, že ak sa u vás vyskytnú kŕčové žily, môžete to riešiť aj s lekármi, ktorí vám navrhnú ideálny spôsob liečby. Tá môže spočívať aj priamo v samotnej operácii, ktorá je veľmi úspešná a v súčasnej dobe aj populárna.