Už od narodenia som nikdy nepatril k ranným vtáčatám, ale po rokoch tréningoch skákania z postele, si moje telo jednoducho začalo žiadať vstať, hneď ako je vonku svetlo.  Momentálne nie som schopný spať po ôsmej hodine.

Niektorí z vás sa možno domnievate, že je to tragická chyba v mojom správaní. V skutočnosti si však skoré vstávanie veľmi užívam. Mám rád, keď nemusím byť naháňaný pri príprave do práce, a keď si môžem užívať každé ráno sám v kancelárií. Nabehnúť na skoré ranné vstávanie však nie je jednoduché úplne pre všetkých. Chce to hlavne si ho potom udržať. Ak to ale zvládnete, naskytá sa vám obrovské množstvo výhod, z ktorých môžete ťažiť.

1. Viac času na seba

Zatiaľ čo moja priateľka opakovane uspáva budík. Ja si dávam pomalú sprchu, dám do poriadku byt a stihnem aj posledné reprízy z nočných programov. Pokiaľ vstávate skoro, bez telefonátov, emailov alebo bez členov rodiny, čas je váš a môžete ho stráviť ako len chcete. Je jedno či meditujete, cvičíte, čítate alebo jednoducho sledujete televízne show, ktoré vaši spolubývajúci nenávidia. Veľa rodičov malých detí zistilo, že skoré vstávanie je jediná šanca, ako si vychutnať osamote šálku kávy a relax s tým spojený. A to ešte pred tým, ako začne deň.

2 . Pravidelné cvičenie

Ľudia sú najviac motivovaný k cvičeniu hneď po ránu. Veľa ľudí oveľa radšej cvičí ráno ako večer. Často krát stačí malé vykoľajenie počas dňa a večer sa už k posilňovni aj tak nedostanete. Taktiež, aj keď to nie je dokázané, sa niektorí precvičovatelia domnievajú, že cvičenie ráno na prázdny žalúdok,  núti telo spáliť uložený tuk namiesto ostatných kalórií.
Taktiež z jednej štúdie vykonanej v roku 2006 vyplýva, že ranné cvičenie pomáha spánku. Na druhej strane ak si zacvičíte večer, máte problém zaspať, pretože vaše telo je poriadne nabudené ešte ďalšie štyri hodiny po cvičení.

3. Jednoduchšia dochádzka

V niektorých mestách je totiž rozdiel medzi voľnými cestami a dopravnou zápchou, otázka doslova pätnásť minút. Skoré vstávanie nespraví vaše cestovanie len oveľa príjemnejšie a mierumilovnejšie, ale taktiež bezpečnejšie.

Stresujúce šoférovanie, preto lebo idete neskoro do práce alebo pre situáciu na cestách, môže viesť k agresívnemu správaniu, stúpaniu na plyn a k robeniu neuvážených a unáhlených rozhodnutí. Toto všetko následne zvyšuje riziko nehody. Pre tých čo cestujete verejnou dopravou, môže byť skoré vstávanie rozdiel medzi chytením si voľného sedadla v autobuse alebo vo vlaku. Rovnako to môže byť aj možnosť stihnutia skoršieho spoja, ktorý je prázdnejší.

4. Výhody raňajkovania

Keď vstanete, raňajky sú jednou z prvých činností rannej rutiny. Veľa ľudí čo neskoro vstáva, však v rannom zhone preskočí raňajky a čaká až do obedných hodín. Dokonca aj nespočetné množstvo štúdií preukázalo dôležitosť raňajok. Ľudia, ktorí sa o seba starajú v tomto smere sa cítia plnší, vyberajú si počas dňa zdravšie jedlá a majú zdravšiu váhu, ako tí čo neraňajkujú. Skoré vstávanie nám poskytne dostatok času na to, aby sme si pripravili zdravé raňajky, namiesto toho aby sme siahli po nezdravom fastfoode alebo dokonca vynechali raňajky z nášho jedálnička.

5. Rodinné dôvody

Pokiaľ máte čas ráno poupratovať dom, začať prípravu  na večeru, tak to je skvelé. Večer si tak môžete užiť hodiny navyše s vašou rodinou alebo na relax s vašim partnerom, deťmi či priateľmi. Väčšina ľudí by  pravdepodobne tiež radšej trávila čas užívaním si filmu alebo večeraním s rodinou. Namiesto toho sa, ale venujete domácim prácam. Vykonanie drobných prípravných úloh na začiatku dňa urobí tieto vaše výhliadky oveľa reálnejšími.

6.Vyššia produktivita

V roku 2007 Yahoo! Financovalo výskum dvadsať riaditeľov a vysoko postavených vedúcich pracovníkov v podnikoch ako Pepsi, Motorola, Avaya a Xerox. Všetci z nich mali spoločné, že vstávali do práce pred šiestou hodinou rannou. Tento čas zvykli využiť na emaily, cvičenie, čítanie spisov alebo jednoducho na vykonávanie drobných povinností v rodine. Všetci zo skúmaných respondentov jasne súhlasili s tým, že skoré vstávanie bolo základom pre ich produktivitu.

7. Lepší tok myšlienok

Je preukázané, že mozog dosahuje vrchol svojej výkonnosti v ranných hodinách.

8. Menej stresu

Ak vstanete skorej, nastavíte sa na pohodlnú trasu počas celého dňa. Kým sa vychystáte do práce, deti do školy, pricestujete do práce a urobíte ďalšie veci, ktoré musíte stihnúť pred ôsmou ráno, všetko môže byť poriadne stresujúce. Redukovanie stresu má veľký vplyv na vaše zdravie, pretože stres môže spôsobovať bolenie hlavy, brucha, stratu vlasov, vysoký krvný tlak, starosť a môže zhoršiť aj ďalšie chronické problémy.

Spáči možno milujú byť v posteli do neskorých predpoludňajších hodín, ale v skutočnosti väčšina vecí sa deje počas dňa, a pokiaľ nie ste prebudení a pripravení, môžete premrhať príležitosť.

Skoré vstávanie nie je vôbec jednoduchá záležitosť, a dokonca aj pre nás  čo sa považujeme za ranné vtáčatá. Sem tam je jednoducho doba, kedy by sme najradšej uspali budík a spali ďalej. Ale je skvelé vedieť, že pokiaľ sme už raz von z postele, svet je náš. Aspoň dovtedy kým ostatní nevstanú.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup