Každý človek si zaslúži dlhý a zdravý život, no len málo kto, preto aj niečo robí. Mnohí z nás sa radšej nechávajú rozmaznávať a na zdravie hladia len v oblastiach, ktoré povedzme si úprimne, nie sú až tak dôležité. Prečo sa stáva, že prehliadame veci, ktoré berieme za samozrejmé a pri tom sú dôležitejšie, ako ktorékoľvek iné? Povedzme si na rovinu, že naše životy sú prešpikované ospravedlneniami a zjednodušeniami. Týmto chcem len poukázať na to, že zdravie by sme si mali v našom zozname priorít posunúť oveľa vyššie.

Zatiaľ čo je ľahké identifikovať potrebu zmeny v oblastiach, ktoré sú nám jasné, existujú aj takzvané nedotknuté oblasti. Nakupovanie, dochádzanie do práce a pomáhanie deťom pri plnení domácich úloh, sú toho jasným príkladom. Hoci sa jedná o dôležité veci, ktoré treba urobiť, nemali by sme prehliadať svoje zdravie.

Zvážte situáciu, že sa zajtra ráno zobudíte na telefonát od priateľa, ktorý vám oznámi, že má rakovinu. Väčšina ľudí si tak pomyslí, „Zapríčinil to ich životný štýl? Spôsobí to aj môj?“. Zlý zdravotný stav je štádium, na ktoré nemyslíme, až kým nás nepostihne. Nečakajte tak so zmenami do dňa, kedy majú prísť vaše výsledky z biopsie. Skúste sa práve dnes na pár minút zamyslieť o oblastiach vo vašom živote, ktoré potrebujú zmenu.

Niekedy stačí naozaj málo, aby ste sa dokázali vopred vybaviť voči tomu, čo na vás život hodí. Vo väčšine prípadov, má čo i len malá starostlivosť na svedomí veľké zmeny.

Nasleduje pár jednoduchých príkladov, ktoré by vám mohli pomôcť.

 

Preskúmajte vašich doktorov

Toto je najdôležitejší krok, ktorý vás uistí, že ste v správnych rukách. Iba preto, že váš doktor ordinuje vo vašom okolí alebo, že prijíma nových pacientov, stále to nie je dobrý dôvod na to, aby ste si ho zvolili. Skúste si zistiť spätnú väzbu od minulých aj terajších pacientov a posúďte  či vyhovuje vašim potrebám. Aj, keď názory môžu byť skreslené, môžu vám poskytnúť určité spoločné črty, ktoré vám môžu pomôcť pri rozhodovaní.

Využite poistné plnenie

Zamerajte sa na využívanie preventívnych prehliadok, počínajúc zubárom až po odborných doktorov. Koľkí z nás tak naozaj robia? Myslím, že veľmi málo, a pritom nás môžu varovať a chrániť pred závažnejšími chorobami. Je dôležité nájsť si čas na tieto malé aktivity a vidieť ten rozdiel, ktorý nám prinášajú.

Cvičenie a meditácia

Dôležitosť mentálnej a fyzickej aktivity, nie je pre nikoho tajomstvom. No veľa z nás stále vyhľadáva výhovorky, prečo sa cvičeniu úspešne vyhýbať. Jediným riešením, aby ste si na cvičenie a relaxáciu našli čas je, povedať si, že nemáte inú možnosť. Je to ako čistenie zubov. Nemusíte nad tým premýšľať každé ráno a proste to urobíte.

Počúvajte sami seba

Naše telo  je do istej miery schopné liečiť sa samo. Pozorujte znamenia a signály, ktoré vám dáva. Môže vám dávať najavo, aby ste spomalili alebo sa na istú dobu vyhýbali určitým druhom jedál. Aj, keď môžete byť v pokušení zobrať si váš osvedčený liek a utlmiť tak bolesť, zvážte, že to asi nie je úplne najlepšie riešenie. Čo tak využiť nejaké prírodné prostriedky? Prečo tak riskovať vedľajšie príznaky liekov, ak všetko čo potrebujete je chvíľa oddychu a horúci čaj?

 

Naše životy sú niekedy až prirýchle, že nestíhame ani sledovať, čo nám zaberá toľko času a čo z nás vysáva náš entuziazmus. Hoci sa daným fázam nedá zabrániť, buďte si istí, že sú dočasné a musíte sami sebe venovať čas a rešpekt, ktorý si zaslúžite. Kľúč spočíva v usilovaní viesť vyrovnaný život, ale ten nemôže nastať, ak prehliadate sami seba. Veľké okamžiky vo vašom živote nebudú až tak veľké, keď vás bude bolieť chrbát a budete na to stále myslieť.

Nikdy nie je neskoro spomaliť a dopriať si zaslúžený oddych.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup