Ste vodcom vášho života? Radi v niečom vynikáte? Tak trochu verím, že každý z nás. Narodili sme sa preto, aby sme boli najlepší ako sa len dá a vyťažili z našich životov to najlepšie, čo sa len dá.

Keď som bol na vysokej škole, nebol som práve ten typ študenta, ktorého by učitelia nejako obľubovali. Bol som lenivý, nerobil si domáce úlohy a výsledky písomiek boli často veľmi zlé. Škola ma jednoducho nejako nemotivovala. Po čase som si však uvedomil, že to nebolo niečo, čím som chcel byť. Nebol to ten život, ktorý som chcel viesť. Ľudia okolo mňa len posudzovali a boli negatívni a ja som mal všetkých týchto hlúpostí akurát tak dosť.

Po rokoch strávených usilovaním sa vynikať a práce s top ľudmi vo svojich oboroch, som si uvedomil, že existujú univerzálne zvyky, ktoré nám dovoľujú excelovať.

Ako povedal Aristoteles:

Sme to, čo opakovane robíme. Vynikať v niečom potom nie je umenie, ale zvyk.

Existuje sedem zvykov, ktoré vám pomôžu stať sa oveľa efektívnejšími a ja som veľmi rád, že sa s vami dnes o ne môžem podeliť.

1. Majte na mysli koniec

Prvé pravidlo a svoju priečku si drží opodstatnene. Cieľ alebo vízia, ktorú chcete naplniť, všetko začína koncom. Ak neviete ako vyzerá koniec, neexistuje ani žiadny spôsob, ako by ste sa k nemu mohli dostať. Predstavte si, že nastúpite do taxíka. Čo spravíte prvé, ak nastúpite do taxíku? Možno pozdravíte taxikára, a potom čo? Poviete vodičovi kam chcete ísť, aby vás tam mohol zaviesť. Podobne to platí aj v sfére osobného rozvoja. Jednoducho, aby ste sa dostali na koniec, potrebujete poznať cieľ, ktorý chcete dosiahnuť.

Predstaviť si jasný cieľ, ktorý chcete dosiahnuť je naozaj veľmi dôležité. Čo chcete? Aký je záver vašej predstavy? Aké sú vaše osobné ciele a sny?

Ja tieto veci riešim nasledovným spôsobom. Vedľa postele mám tabuľu, na ktorej mám napísané moje vízie. Tieto vízie zahŕňajú moje rôzne životné ciele, ktoré by som chcel dosiahnuť a všetko v čom by som sa chcel zlepšiť. Tieto sny mi pripomínajú, čo presne v živote chcem a motivujú ma dennodenne robiť niečo, aby som sa k nim priblížil.

2. Robte to, čo vás baví

Ak robíte niečo, čo vás baví, je to ako keby ste disponovali nekonečnou nádržou paliva, ktoré vás dennodenne motivuje pokračovať. Mojou vášňou je tento blog. Dennodenne sa na ňom snažím pracovať, aby som vám priniesol nejaké zaujímavé články z oblasti personálneho rozvoja. Mojou motiváciou sú následne vaše pozitívne reakcie a vďaka tomu mám postarané o vytrvalosť.

Čo robíte radi vy? Ak si nie ste istí, čo je vašou vášňou, potom to skúste inak. Opýtajte sa samých seba, čomu by ste sa radi venovali práve v tejto chvíli? Ak by ste si mohli niečo vybrať, čo by to bolo? Vaša radosť a záujmy sú palivo, ktoré vás dovedú k výnimočnosti.

3. Pracujte tvrdšie, ako ktokoľvek iný

Nepoznám nikoho, kto v niečom vyniká, a pritom by na to nikdy nemusel tvrdo pracovať. Veľkou súčasťou vynikania v niečom je tvrdá práca.  Môžeme si zjednodušiť procesy, zvoliť efektívnejšie stratégie, avšak vždy musí v určitom čase nastúpiť aj tvrdá práca. Našťastie, ak robíte niečo, čo máte radi, práca by pre vás mala byť zábavou.

4. Využite každý moment

Každý moment sa ráta. Excelentní ľudia vedia, že čas je jednou z najvzácnejších vecí. Veľmi sa mi páči jeden citát Donalda Trumpa, ktorý povedal:

Čas je oveľa vzácnejší ako peniaze. Pretože peniaze môžete získať späť, ale čas nie.

Je to absolútna pravda.

Rovnako aj ja sa snažím využiť každý jeden moment môjho života čo najefektívnejšie, ako sa len dá. Ak cestujem na dlhé vzdialenosti, vždy mám pri sebe nejakú knihu, alebo audio nahrávky, ktoré mi vyplnia voľné chvíle. Ak vonku čakám na kamaráta, snažím sa využiť čas najzmysluplnejšie, ako sa len dá (rýchlo vybavím nejaké maily, odpíšem známym a pod.).

To však neznamená, že robím 24 hodín denne. O tomto tento zvyk nie je. Využiť naplno každý moment znamená aj vedieť, kedy je čas na prestávku, aby som mohol nabrať nové sily. Pretože iba tak je možné sa posunúť ďalej na našej ceste za výnimočnosťou.

5. Podniknite kroky potrebné k dosiahnutiu požadovaných výsledkov

Žiť život výnimočného človeka znamená mať sa k činu. Moja osobná filozofia znie, že limit sme my sami.

Čokoľvek robíme, alebo nerobíme, rozhodujeme o tom, ako veľa sa naučíme alebo dosiahneme.

Ak chceme rásť a dosahovať skvelé výsledky, musíme vykonávať potrebné činy, ktoré nás k tomu dovedú.

6. Neustále sa vzdelávajte

Učenie nikdy nekončí. Vždy existuje niečo, čo môžeme spraviť, aby sme sa stali lepší. Možno v tomto čase disponujeme cennými skúsenosťami a poznatkami, avšak bez ohľadu na to, ako skvelé sú, musia byť nepretržite zdokonalované. Excelentní ľudia tiež stále čítajú, vystavujú sa novým poznatkom, novým ľuďom a rozvíjajú tak svoje skúsenosti.

7. Pýtajte sa na spätnú väzbu

Nezáleží na tom, ako veľmi sa snažíme zlepšiť, vždy budú existovať nejaké hluché miesta. Hluché miesta sú veci, ktoré sa týkajú nás, avšak my o nich nevieme a z toho dôvodu ich nemôžeme zlepšiť. Pýtať sa na spätnú väzbu je jeden z najrýchlejších a najefektívnejších spôsobov, ako sa zlepšiť.

Záver:

Vyššie spomínané zvyky mi častokrát pomohli excelovať v rôznych životných situáciach. Ak ich budete praktizovať na dennej báze, buďte si istí, že sa dostavia aj excelentné výsledky.

Teším sa na vaše komentáre.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup