Nič nie je trvalé – okrem zmeny. Túto vetu ste už určite počuli všetci. Skrýva sa v nej viac ako len kúsok pravdy, pretože zmeny sú pevnou súčasťou nášho života. To, že nejaká zmena prebieha sa nedá skryť, môžete sa len rozhodnúť, ako na túto zmenu zareagujete a ako s ňou naložíte.

V osobnom živote si možno môžete čas a druh zmeny stanoviť sami. V práci sú však zmeny často predom dané. Aby ste sa mohli vysporiadať s danými zmenami, musíte sa vedieť prispôsobiť  tak rýchlo, ako sa len dá. Práve s týmto by vám mohlo pomôcť nasledujúcich 8 tipov. Niektoré sa vám možno budú zdať neobvyklé, to však nič nemení na ich praktickom využití.

 

1. Argumenty

Ak nepochopíte zmysel a účeľ nejakej zmeny, bude pre vás veľmi ťažké v nej vytrvalo pokračovať ďalej. Presne tu je potrebná prvá stratégia.

Vypíšte si najprv všetky argumenty, ktoré z vášho pohľadu hovoria proti plánovanej zmene. Potom si vezmite všetky tieto argumenty a pokúste sa ich vyvrátiť. Keď sa vám to podarí, odhalíte aj zmysel vašej zmeny. Keď sa vám to nepodarí, minimálne sa dozviete, ktoré otázky pre vás zostali ešte otvorené, a ktoré informácie vám ešte chýbajú.

2. Predstavte si cieľ

Niekedy nie je hlavným problémom samotná zmena, ale skutočnosť, že nepoznáte cieľ celého vášho konania. Ak máte možnosť, nechajte si tento cieľ vysvetliť. Skúste sa do neho vžiť a predstavte si ho čo najreálnejšie, ako sa len dá. Celý tento proces si pravidelne opakujte. Vďaka tomu budete mať cieľ vašej zmeny stále pred očami.

3. Tresty

Stratégia, kedy sa odmeňujete za dobré výsledky je vám určite dôverne známa. Tento princíp však funguje aj obrátene. Čo takto spraviť všetko preto, aby pre vás bolo ukončenie raz začatého procesu zmeny čo najťažšie. Pre tento účel je dobré si stanoviť nejaké negatívne dôsledky. Môže to byť dovolenka, ktorá sa nebude konať, alebo auto, ktoré si nekúpite, ak danú zmenu nedotiahnete do úplneho konca. Vďaka tomuto budete mať dôvod dotiahnuť vašu zmenu až do samotného konca

4. Stanovenie časového limitu

Možno patríte k ľuďom, ktorí sú extrémne produktívni pod tlakom. Ak je to tak, mali by ste si pre jednotlivé kroky vašej zmeny stanoviť nejaký časový rámec. Tak si na seba vytvoríte určitý tlak, vďaka ktorému budete môcť intenzívnejšie pracovať na vašej zmene.

5. Vyvolanie súťaže

Z robenia zmien (napríklad zavedenie nového systému, postupov a pod) si môžete na pracovisku spraviť aj malú súťaž. Napríklad medzi oddeleniami. Víťazom sa stane oddelenie, ktoré danú zmenu vykoná ako prvé. Týmto spôsobom tak môžete oživiť morálku na pracovisku. Pozor však na to, aby kvôli súťaženiu nebola ohrozená kvalita práce.

6. Váš pokrok majte stále na očiach

Zmeny väčšinou trvajú dlhšie. S pribúdajúcim časom sa môže stať, že vaša motivácia a nadšenie začne ubúdať. Tomu zabránite tak, že budete mať na očiach to, čo ste už dosiahli. Na tento účel vám stačí aj klasický nástenný kalendár, do ktorého si môžete zaznačiť každý jeden deň, kedy ste sa úspešne posunuli ďalej. Tak budete mať váš pokrok neustále na očiach.

7. Pitie kávy

Dobre, nemusí to byť nevyhnutne káva, môže to byť aj čaj. Dôležité je, aby ste si dávali prestávky na odpočinok. Zmeny môžu byť totiž niekedy veľmi nepríjemné. Ak si pri nich nedáte pauzu, môže sa stať, že stratíte všetky sily a motiváciu pokračovať ďalej. Nenechajte to zájsť až tak ďaleko a vychutnajte si v kľude šálku kávy.

8. Tímová práca

Sú zmeny, s ktorými možno nesúhlasíte, bohužiaľ, musia sa aj tak vykonať. V práci však máte jednu veľkú výhodu. Takéto zmeny totiž s vami musia veľmi často vykonávať aj vaši kolegovia. V tíme sa vám budú dané zmeny vykonávať oveľa lahšie a vy tak budete mať možnosť ukázať, čo vo vás je a poprípade si tak zarobiť na kariérny postup.

Zmeny nie sú často príjemné, je to však jediný spôsob, ako dať vášmu životu nový rozmer. Preto neexistuje žiadny dôvod, prečo sa ich obávať.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup