Ak sa vám nedarí dosahovať to, čo chcete, možno si nestanovujete ciele správne. Účelom tohto a nasledujúcich článkov je pomôcť vám, aby ste maximalizovali šancu na získanie toho, čo vo svojom živote plánujete dosiahnuť. Pomôžu vám rozlíšiť správne stanovený cieľ od nesprávneho. Už na začiatku svojej cesty, keď si stanovujete cieľ, vykročte tou správnou nohou vpred.

V tomto prvom článku série sa dozviete, ako rozlíšiť cieľ od výsledku. Väčšina ľudí si to ešte stále mýli. Schválne sa skúste opýtať pár známych, čo je ich cieľom. Na takú otázku zrejme nebudú pripravení. Dočkáte sa sprvu prekvapeného pohľadu, ktorý sa v sekunde zmení na nechápavý. Ľudia sa budú s vami ochotne baviť o tom, čo dávali včera v televízii, čo mali na obed alebo čo vyviedla suseda, ktorá býva oproti. Ale pri otázke čo majú za cieľ im preblesne hlavou: „Robí si zo mňa dobrý deň?“

Vaši známi sa však rýchlo spamätajú a možno z nich vypadne aj odpoveď. Väčšinou sa dočkáte všeobecných odpovedí typu: „Chcem byť šťastný“. Alebo „chcem byť úspešným človekom.“ Medzi ďalšie obľúbené patria: „Chcem byť, zdravý, chcem byť v živote spokojný, chcem byť bohatý.“ Sú toto skutočné ciele?

Zdraví, šťastní, úspešní a spokojní chceme byť všetci. Neexistuje človek, ktorý by toto nechcel. Túžba po týchto veciach je súčasťou našej povahy. Ale nie sú to ciele. Sú to výsledky nášho snaženia. Obyčajné efekty, vedľajšie produkty, ku ktorým by nás naše ciele mali doviesť. Ako rozoznať efekt od cieľa? Efekt je nejaký stav, po ktorom túžime, ale spravidla nevieme ako ho dosiahnuť. Cieľ motivuje k činom. Pri správne zvolenom cieli vieme, čo máme robiť. V mozgu sa začnú vynárať jednotlivé kroky, ktoré nás dovedú k vytúženému výsledku.

Zoberme si ako príklad typicky zle postavený cieľ: „Chcem schudnúť.“ To je síce pekné, ale je dobré ujasniť si, čo to pre vás znamená. Povedzte, alebo ešte lepšie napíšte si presné číslo, koľko by ste chceli vážiť. Čo ste pre to ochotný urobiť? Namiesto takzvaného „cieľa“ chcem byť štíhly, si dajte konkrétne ciele:  každý deň zjem poriadnu porciu zeleniny, zlepším pitný režim tak, že vypijem osem pohárov vody denne a 3x týždenne budem behávať po 45 minút.

Ak si ciele stanovíte takto, je ľahšie kontrolovať ich plnenie. Efekty sa nedajú kontrolovať. Ako budete vy vedieť, že ste už štíhly? Stanovte si presné číslo obvodu pásu, aký chcete mať a pripíšte k tomu kroky, ktoré vás k cieľu dovedú. Potom budete presne vedieť, kedy svoj cieľ splníte. Stanovte si teda ciele, nie len výsledky. Postupne plňte jednotlivé kroky, a potom sa dostaví aj vytúžený efekt.

V nasledujúcom článku si povieme prečo je dobré rozložiť si cieľ na viacero menších, čiastkových cieľov a ako to urobiť.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup