V predchádzajúcom článku zo série ako si správne stanoviť cieľ ste sa mohli dozvedieť prečo je dôležité stanoviť si skutočný cieľ, nie len niečo, čo sa tak tvári. Výsledok cieľa sa na cieľ dosť podobá, ale v skutočnosti ním nie je. V tomto článku si povieme prečo je dobré rozložiť si cieľ na viacero menších a ako to urobiť.

Predstavte si, že si dáte za cieľ naučiť sa nový jazyk, napríklad španielčinu. Cieľ je stanovený. Môžete sa pustiť do učenia. Nechce sa vám? Ani sa vám nečudujem. Naučiť sa cudzí jazyk nie je vôbec ľahké. Každý väčší cieľ naša myseľ ihneď odsunie na neskôr, pretože vyzerá príliš náročný a každý sme prirodzene tak trochu leniví. Vždy si poviete, že raz sa to naučíte, ale teraz na to nie je čas.

Ale čo keby ste si dali za cieľ naučiť sa desať slovíčok? To už nevyzerá až také ťažké, však? Zvládnete to v pohode za 10 minút. Malý cieľ máte chuť okamžite splniť, pretože sa neoplatí ho odkladať. Keď to urobíte každý deň, za dva mesiace budete vedieť vyše 600 slovíčok a to je celkom fajn slovná zásoba. Samozrejme učenie jazyka nie je len o slovíčkach. Môžete si dať ako čiastkový cieľ denne prečítať jeden článok na internete v španielčine a potom sa ho pokúsiť prerozprávať zopár vetami. Fantázii sa medze nekladú. Dôležité je, aby ste si pôvodný veľký cieľ rozložili na drobné, aby pre vás nebolo ťažké splniť ho.

Ako ďalší príklad si predstavte založenie webovej stránky. Chceli by ste vlastnú stránku, viete čo by ste tam dali, ale nikdy predtým ste stránku nerobili a nemáte šajnu o tom, ako sa stránky vytvárajú. Myseľ povie „neskôr“, pretože to vyzerá náročne. Keď si cieľ rozložíte, tak prvým elementárnym cieľom môže byť to, že do googlu napíšete „Ako založiť webovú stránku“ a naštudujete si základy. Potom nasledujú ďalšie kroky – založenie domény, tvorba štruktúry, tvorba obsahu, výber hostingu atď. Aj tieto kroky si môžete rozložiť na ešte menšie.

Pre väčší úspech odporúčam pri plánovaní rozsiahleho cieľa, aby ste si napísali jednotlivé kroky na papier. Naša myseľ totiž rada zabúda. Navyše pohyby pri písaní vyburcujú vaše podvedomie a takto napísaný plán vám dodá odvahu držať sa ho a pomôže vyrovnať sa s prekážkami, rozptyľovaním a vyrušovaním. Písaním sa potriedia myšlienky v hlave a tie motivujú k činom. Ak nedokážete o niečom písať, potom o tom nemáte dosť dobrú predstavu.

Metóda rozloženia ťažkého cieľa sa dá aplikovať na takmer každú výzvu. Urobte si z ťažkej veci niečo, na čo sa budete tešiť. Doslova zábavu. Užívajte si jednotlivé kroky. Pamätajte, že všetko veľké pozostáva z malého. Kto sa nedokáže zmocniť malého, nikdy nezíska nič veľké. Viete ako vznikol tento článok? Dal som si za cieľ napísať nadpis a potom prvú vetu. Ďalej to už šlo samo.

Nabudúce sa dočítate ako si udržať motiváciu, ktorá je pre plnenie cieľa kľúčová. Prečo je dobré poznať (napísať) výhody a ako prekonať prekážky, ktoré sa určite objavia.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup