„Každý deň, kedy sa nesmejete, je premrhaný.“ – Charlie Chaplin

Smiech patrí k životu. Náš humor je najlepší životný pomocník, pretože s humorom ide všetko ľahšie. Kto sa môže smiať od srdca, robí sám sebe len dobre.

Prečo robí smiech dobre

Smiech nerobí dobre len našej psychike, ale predovšetkým nášmu telu. Kto sa minútu smeje, cíti sa potom tak sviežo, ako keby absolvoval trištvrte hodinové relaxačné cvičenie.

Schopnosť smiať sa, je tiež dôležitá pre náš rozvoj. Čím viac sa deti smejú, rozvíjajú sa rýchlejšie a lepšie.

„Vždy, keď sa človek smeje, dodáva svojmu životu pár dní navyše.“  – Curzio Malaparte

Čo sa ale presne odohráva, keď sa smejeme? Najprv pri tom pohybujeme okolo 80 timi svalmi a naše telo sa dostáva do pokojného stavu. Naše srdce udiera rýchlejšie a tlak krvi stúpa. Do pľúc sa dostáva viac kyslíku.

Okrem týchto zrejmých účinkov existujú ešte ďalšie:

Vďaka smiechu sa z tela dostávajú stresové hormóny. Náš imunitný systém sa posilňuje. Bolesť sa stáva ľahšie znesiteľnejšou. Kto sa smeje, dostáva novú odvahu. Vytráca sa napätie. Pri chorobách sa urýchluje proces liečenia. Strach sa zmierňuje.

„Smiech je ako aspirín, účinkuje však dvakrát rýchlejšie.“ – Groucho Marx

Dokonca existuje aj terapia smiechom!

Smiech má tak veľa pozitívnych účinkov, že je zámerne nasadzovaný ako terapeutický prostriedok. Preto je terapia smiechom používaná v čoraz viac nemocniciach, aby urýchlila zotavovanie pacientov.  U nás to ešte tak nie je zabehnuté, ale je bežné, že do nemocníc chodia špeciálne školení klauni, ktorí chodia prinášať pacientom zámerne dobrú náladu.

Ako často sa smejete?

Viete vôbec ako často sa smejete?

Priemerne sa hlasno smejeme okolo 6 minút denne. Pred 40 timi rokmi to bolo tri krát dlhšie. Dospelí ľudia sa denne smejú v priemere 15 krát, zatiaľ čo deti 400 krát. Je zrejmé, že s pribúdajúcim vekom sa odnaúčame smiať. A to je viac ako škoda.

Spravte niečo proti tomu!

Samozrejme, nejde len o to, aby sme sa za každú cenu iba smiali – nárok máte aj na iné pocity. Všetci by sme sa však mohli oveľa častejšie smiať.

Nejaký smiech vo vhodnom čase môže zachrániť náš deň.

Starajte sa o to, aby ste mali vždy dostatok smiechu:

1. Myslite častejšie na to, že sa treba raz za čas zasmiať

Môže to znieť neuveriteľne, ale ak sa smejete aj nasilu, vašu náladu tým môžete pozitívne ovplyvniť. Smejte sa tak raz celkom vedome po dobu jednej minúty. Najprv to je možno iba úškľabok, ale uvidíte, že sa začnete veľmi rýchlo smiať. Vďaka smiechu stimulujete nervy na tvári, ktoré mozgu signalizujú, že prebieha niečo pekné a zábavné.

2. Hľadajte zámerne niečo komické

Tak ako sú rôznorodí ľudia, je aj humor. Pre každého je smiešne niečo iné. Zdržujte sa pri tom, pri kom sa môžete smiať. Pokiaľ vašim humorom nikoho nezraníte, je dovolené všetko.

Hľadajte vtipné knihy a internetové stránky, pozerajte vtipné filmy, prečítajte si denne aspoň jeden vtip.

3. Zbierajte vtipné veci

Veci, ktoré nás v živote rozosmejú si môžeme pokojne odkladať a vytiahnuť počas horších časov. Môžu to byť linky na vtipné obrázky, vtipy. Môžete si poznačiť vtipné filmy alebo dokonca knihy a neskôr sa k nim vrátiť. Tým pádom budete mať pripravené vždy niečo, čo vás rozosmeje, keď budete chcieť zlepšiť náladu.

4. Naučte sa smiať sami na sebe

Schopnosť smiať sa sám na sebe nám umožňuje nielen kedykoľvek si nájsť dôvod na smiech, ale robí tiež náš život ľahším.

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup